Απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρη Χαρίτου

Απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρη Χαρίτου

Απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρη Χαρίτου

  • Με ευθύνη της κυβέρνησης παραμένει μετέωρο το έργο της κατασκευής του αγωγού ύδρευσης από το φράγμα Γρατινής
  • Σε πλήρη διάσταση οι θέσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας  με εκείνες της διοίκησης της ΔΕΗ Α.Ε.

Χρειάστηκε να κατατεθούν δύο ερωτήσεις από τον βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρη Χαρίτου στις 21-9-2021 και στις 29-10-2021, προκειμένου να  μάθουμε τελικά  ότι άλλα λέει στα λόγια ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Σκρέκας και άλλα κάνει στην πράξη η εποπτευόμενη από τον ίδιο διοίκηση της ΔΕΗ ΑΕ, που  αρνείται επίμονα να συνάψει προγραμματική σύμβαση με την ΔΕΥΑ Κομοτηνής, ώστε να υλοποιηθεί το έργο της μεταφοράς νερού από το φράγμα Γρατινής στη μονάδα επεξεργασίας πόσιμου ύδατος της Κομοτηνής.

Ένα έργο που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων υπογεγραμμένη στις 8-11-2018 από τον τότε Υπουργό Σ. Φάμελλο, ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Α.Μ-Θ το 2019 με απόφαση της Περιφέρειας ΑΜΘ,  με μοναδική  εκκρεμότητα την υπογραφή της ΔΕΗ στη σύμβαση. Ένα έργο που ο υπουργός  στην απάντησή του μας διαβεβαιώνει στα λόγια ότι δεν υφίσταται κανένα κώλυμα στο να προχωρήσει η εν λόγω προγραμματική σύμβαση, ενώ την  ίδια στιγμή αυτοαναιρείται όταν μας  παραπέμπει σε έγγραφα της ΔΕΗ ΑΕ με τα οποία η διοίκησή της εμφανίζεται κατηγορηματικά αντίθετη.

Συγκεκριμένα η διοίκηση της ΔΕΗ επιμένει πως αδυνατεί να διαπραγματευτεί  τη συγκεκριμένη σύμβαση με την ΔΕΥΑΚ, γιατί κατά την δική της άποψη υπάρχουν κωλύματα. Ενώ δεν αναγνωρίζει την υπουργική απόφαση (ΑΔΑ 625Θ4653Π8-9Σ2) έγκρισης των περιβαλλοντικών ορών του 2018, ισχυριζόμενη ψευδώς, όπως αποδεικνύεται από τα έγγραφα, ότι εκδόθηκε ερήμην της η έγκριση του  έργου μεταφοράς νερού για την «Υδροδότηση του Δήμου Κομοτηνής από το φράγμα Γρατινής».

Οφείλει η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός να ασκήσουν το ρόλο τους για να ξεπεραστούν  οι αβάσιμοι λόγοι που  προσχηματικά επικαλείται ο εποπτευόμενος από αυτούς φορέας, η ΔΕΗ, ώστε να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν ένα έργο τεράστιας σημασίας για την ομαλή υδροδότηση του Δήμου Κομοτηνής. Διαφορετικά η ευθύνη θα βαραίνει αποκλειστικά τους ίδιους και δεν θα μπορούν να κρύβονται πίσω από τις αποφάσεις της ΔΕΗ.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό