Από 15 Δεκεμβρίου το χριστουγεννιάτικο «καλάθι του νοικοκυριού»

Από 15 Δεκεμβρίου το χριστουγεννιάτικο «καλάθι του νοικοκυριού»

Στις 15 Δεκεμβρίου και για όσο διαρκεί η εορταστική περίοδος θα ισχύει το χριστουγεννιάτικο «καλάθι του νοικοκυριού», το οποίο θα περιέχει προϊόντα όπως κρέατα και γλυκά, ενώ εξετάζεται να συμπεριληφθούν και τα αναψυκτικά.

Περισσότεροι από 350.000 άθρωποι χρησιμοποιούν καθημερινά την πλατφόρμα e-katanalotis, όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Μάλιστα, ανέφερε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης σχεδιάζει να κάνει κάποιες αναπροσαρμογές με προϊόντα τα οποία θα απευθύνονται σε καταναλωτές οι οποίοι για λόγους υγείας έχουν ειδικές διατροφικές ανάγκες.

Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε, επίσης, ότι και οι τιμές εκτός καλαθιού παρουσιάζουν πολύ μεγάλη συγκράτηση.

Ο Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, μιλώντας στο Newsbomb.gr για τα νέα καλάθια επεσήμανε ότι «όσο περισσότερες διευρύνεις έχουμε στο «καλάθι του νοικοκυριού» τόσο πιο αναποτελεσματικό θα γίνει. Καμία επιχείρηση δεν μπορεί να συγκρατεί 300 προϊόντα μαζί γιατί θα κλείσει. Το καλάθι του νοικοκυριού δεν είναι μαξιμαλισμός».

 

«Καλάθι» και για τους διαβητικούς

Ο κος Αναγνωστόπουλος ανέφερε πως την ερχόμενη εβδομάδα «θα προστεθούν κάποιες κατηγορίες και ίσως συγχωνευθούν κάποιες άλλες», ώστε να μπορούν να τα καταναλώνουν άνθρωποι που έχουν προβλήματα υγείας όπως για παράδειγμα οι διαβητικοί και όχι μόνο, οι οποίοι αναγκαστικά πρέπει να αγοράζουν συγκεκριμένα είδη διατροφής.

Μάλιστα, μερικά από τα προϊόντα αυτά είναι «η βρώμη (κουάκερ) και τα κατεψυγμένα λαχανικά, όπως οι μπάμιες και τα φασολάκια που έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Γίνεται μια συζήτηση και για την προσθήκη γλυκαντικών ουσιών, κατάλληλες για διαβητικούς. Ίσως μπούνε και προϊόντα ολικής άλεσης, αλλά επειδή δεν είναι όλα κατάλληλα για διαβητικούς εξετάζεται προσεκτικά πιο θα πρέπει να προστεθεί».

Έως τώρα υπάρχουν ήδη «γάλα χαμηλών λιπαρών, τυρί χαμηλών λιπαρών, γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, αλλά και κοτόπουλο και όσπρια, τα οποία είναι προϊόντα που αγοράζουν διαβητικοί», πρόσθεσε ο γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή.

«Κάθε μείωση στα προϊόντα είναι αποδεκτή από όλους μας»

Ο Νίκος Τσεμπερλίδης, Πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), σχολίασε στο Newsbomb.gr την προσπάθεια του Υπουργείου Ανάπτυξης με το «καλάθι του νοικοκυριού».

«Κάθε μείωση στα προϊόντα είναι αποδεκτή από όλους μας. Ωστόσο, έχουμε ένα κύμα αισχροκέρδειας που δεν βασίζεται σε πραγματικά κοστολογικά στοιχεία. Δεν βλέπω να υπάρχει υγιής ανταγωνισμός προς όφελος των καταναλωτών και έλεγχος», είπε αρχικά ο κος Τσεμπερλίδης και συμπλήρωσε πως «αυτή η προσπάθεια θα μπορούσε να είχε επιτυχία αν βάζανε 200 προϊόντα με χαμηλές τιμές και τις κρατούσαν σταθερές για ένα τρίμηνο».

Για τον Πρόεδρο του ΚΕΠΚΑ, το καλάθι του νοικοκυριού δεν είναι τίποτα άλλο από αναπροσαρμογή των φυλλαδίων προσφορών των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ. «Δεν έπρεπε να μπούνε μέσα τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, καθώς υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός και προώθηση μόνο ορισμένων αλυσίδων».

Ο κος Τσεμπερλίδης επισημαίνει πως «οποιοδήποτε καλάθι δημιουργηθεί από εδώ και πέρα, αν οι τιμές που δίνουν στα προϊόντα δεν χαμηλώσουν και δεν διατεθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μειωμένη τιμή, τότε μιλάμε για κοροϊδία».

 

Σειρά παίρνει το καλάθι της λαχαναγοράς

Μετά το καλάθι του νοικοκυριού, έρχεται το καλάθι της λαχαναγοράς το οποίο περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά που δεν πρέπει να απουσιάζουν από το τραπέζι κάθε σπιτιού. Σημειώνεται ότι οι έμποροι ξεκίνησαν να γεμίζουν εθελοντικά συγκεκριμένο καλάθι στο Ρέντη.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του Mega, το καλάθι της λαχαναγοράς περιλαμβάνει τα εξής προϊόντα:

  • Μήλα,
  • αχλάδια,
  • μπρόκολο,
  • κουνουπίδι,
  • κάστανα και
  • κολοκύθια σε πρώτη φάση, ενώ ετοιμάζουν και ένα ανάλογο καλάθι για την εορταστική περίοδο.

NewsBomb

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό