Από τις συσκέψεις πέρασαν στις κινητοποιήσεις οι Αγρότες της ΑΜΘ

Από τις συσκέψεις πέρασαν στις κινητοποιήσεις οι Αγρότες της ΑΜΘ

Αγρότες και Κτηνοτρόφοι της ΑΜ-Θ: «Με αυτές τις τιμές σε ρεύμα και πετρέλαιο δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε»

Όμορφα, ήσυχα και πολύ πολιτισμένα οι αγρότες από όλη την περιφέρεια ΑΜΘ πραγματοποίησαν την κινητοποίησή τους στην Κομοτηνή και επέδωσαν το ψήφισμα με τα προβλήματά τους που είναι γνωστά σε όλους στο Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο που υποσχέθηκε να τα μεταφέρει στο υπουργείο και στους υπουργούς

Πάνω από 40 Αγροτικοί και Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι συμμετείχαν και ένωσαν την φωνή τους για το αυτονόητο όπως λένε: Αφορολόγητο πετρέλαιο, απόσυρση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο Ηλεκτρικό ρεύμα, προσιτές τιμές στα Αγροεφόδια, απόσυρση των Ηλεκτρονικών Ενοικιαστηρίων.

«Με αυτή την τιμή του πετρελαίου, του ρεύματος και των Αγροεφοδίων, δεν μπορούμε να μπούμε στα χωράφια μας και να καλλιεργήσουμε. Τα 170 εκατ. ευρώ, που είναι τα μέτρα του πρώην Υπουργού, Σπήλιου Λιβανού, τα θεωρούμε εμπαιγμό απλά γιατί εξανεμίζονται και δεν είναι αρκετά να καλύψουν τα κενά. Ενημερώνουμε τους πολίτες, πως αν δεν γίνει κάτι ουσιαστικό, θα ακολουθήσει από την ανεπάρκεια καλλιέργειας και επισιτιστική κρίση, καθώς δεν θα είναι αρκετά τα προϊόντα για τον Ελληνικό λαό, ενώ το ράλι των τιμών θα περιλάβει και τα όλα τα υπόλοιπα προϊόντα. Χρειαζόμαστε λύσεις τώρα πριν να είναι αργά», αυτά τόνισαν οι Αγρότες και οι Κτηνοτρόφοι στην κινητοποίηση που πραγματοποίησαν στην Κομοτηνή.

Δήλωσαν πως σε πρώτη φάση αυτός είναι ο σχεδιασμός τους, δηλαδή προηγήθηκε ενημέρωση των εκπροσώπων σε Αυτοδιοίκηση και Κοινοβούλιο, έγινε η παράσταση διαμαρτυρίας. Σε δεύτερη φάση αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, θα εξετάσουν και το στήσιμο των μπλόκων σε κομβικά σημεία της περιοχής.

Τα προβλήματα τρέχουν και ζητούν άμεσα λύσεις…. Ανέφεραν λίγο πολύ όλοι οι εκπρόσωποι των συλλόγων που βρέθηκαν στην Κομοτηνή και έκαν τις δηλώσεις τους… Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε μιλώντας στο περιφερειακό πρόγραμμα της ΕΡΤ ΑΜ-Θ, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ξάνθης, Κώστας Δαλάτσης  « Είμαστε σε επαφή και με τους Αγρότες που έχουν στήσει μπλόκα σε περιοχές της Ελλάδας. Πάντως βλέποντας αυτό το άσχημο κλίμα με την πανδημία και όχι μόνο, δεν θα θέλαμε να το επιβαρύνουμε περαιτέρω. Εμείς και στην σύσκεψη που είχε γίνει με τον Περιφερειάρχη, είχαμε προτείνει και λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Ζητάμε να καθιερωθεί όπως και σε άλλες χώρες του εξωτερικού το Αγροτικό πετρέλαιο. Αυτή τη στιγμή ο Έλληνας Αγρότης πληρώνει το πιο ακριβό πετρέλαιο με 1,60 το λίτρο, ενώ στην Κύπρο οι συνάδελφοι μας το πληρώνουν στα 82 λεπτά το λίτρο. Ο Έλληνας Αγρότης πληρώνει και το πιο ακριβό ρεύμα το οποίο έχει τετραπλασιασθεί. Τα αγροεφόδια έχουν πάει 300% επάνω, καθιστώντας την φετινή καλλιέργεια ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΗ. Εμείς χρειαζόμαστε 150 λίτρα πετρέλαιο για 8-10 ώρες μόνο…», τόνισε με έμφαση ο κ. Δαλάτσης.

Επιπλέον πρόσθεσε πως το ειδικό καθεστώς για το πετρέλαιο που είχαν επιστροφή οι Αγρότες -25 λεπτά το λίτρο-, -μετά από 1,5 χρόνο-αυτό λόγω κρίσης διακόπηκε το 2017 και έκτοτε δεν επανήλθε. «Υπάρχουν τώρα σκέψεις για την επαναφορά του, αλλά ο τρόπος που εξετάζεται για την επιστροφή δεν είναι λειτουργικός, αφού θα επιστρέφεται μετά από καιρό, έχοντας αυτή την τιμή σε δυσθεώρητα ύψη και όχι την στιγμή που το χρειάζεται ο Αγρότης, δηλαδή την ώρα που το χρειάζεται όταν γεμίζει για να κάνει όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες», επισήμανε ο κ. Δαλάτσης.

Όσον αφορά την Κοινή Αγροτική Πολιτική, ανέφερε, πως αυτό δεν είναι ΚΑΠ, αφού αφορά μόνο το τι θα εισπράξει ο Αγρότης και δεν εφαρμόζεται μια ενιαία πολιτική και για την Ενέργεια, αλλά και για την Φορολογία. Στην Γερμανία ο Αγρότης που καλλιεργεί 250 στρέμματα δεν φορολογείται και εδώ στην Ελλάδα, τον … ‘’γδέρνουν’’», υποστήριξε ο κ. Δαλάτσης.

Τέλος αναφερόμενος στις εξελίξεις με την αποπομπή του κ. Λιβανού από το ΥΠΑΑΤ, έκρινε θετικό το γεγονός πως έφυγε ένας κάκιστος υπουργός για τον πρωτογενή τομέα… έστω και με αυτόν τον τρόπο… Οι Αγρότες προσπάθησαν τον τελευταίο χρονικό διάστημα πάμπολλες φορές να τον δουν στο γραφείο του πριν στηθούν τα μπλόκα, αλλά ο κ. Λιβανός δεν απαντούσε ποτέ.
«Ένα μήνυμα να στείλω στους Βουλευτές μας: Είναι εκεί που είναι γιατί εμείς τους ψηφίσαμε για να εκπροσωπούν εμάς και όχι να εκπροσωπούν τις θέσεις της κυβέρνησης σε εμάς… Και σε ότι αφορά την διαγραφή του κ. Δούκα, αυτός που του έδωσε την εντολή για να κάνει ότι έκανε, θα διαγραφεί…», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Δαλάτσης.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό