Απόγνωση στην Τουρκία: Καφές και ζάχαρη με το δελτίο – Εφημερίδα: Νέρωνας ο Ερντογάν!

Απόγνωση στην Τουρκία: Καφές και ζάχαρη με το δελτίο – Εφημερίδα: Νέρωνας ο Ερντογάν!

Σε ελεύθερη πτώση χωρίς… αλεξίπτωτο βρίσκεται η λίρα, αλλά ο Ταγίπ Ερντογάν το χαβά του, επικαλούμενος ακόμα και το Κοράνι για την οικονομική πολιτική του! Πάντως στη γείτονα υπάρχει απόγνωση στους πολίτες. Πλέον 1 δολάριο αξίζει όσο 12 λίρες, ενώ 1 ευρώ αξίζει 13,55 λίρες.

Ενδεικτική της δυσαρέσκειας, παρά την καταπίεση είναι το… καυστικό πρωτοσέλιδο μιας εφημερίδας.

Όπως αναφέρει ο Μανώλης Κωστίδης, η αριστερή εφημερίδα BirGun έχει πρωτοσέλιδο κατά του Ερντογάν με επικεφαλίδα «Τούρκος Νέρωνας!» ένα πολύ σκληρό πρωτοσέλιδο, στο οποίο υποστηρίζεται ότι ο τούρκος πρόεδρος για τις προσωπικές του εμμονές και οικονομικές θεωρίες και σε αντίθεση με όσα του λένε, τα καταστρέφει όλα στην οικονομία, τα καίει όλα, και, όπως υποστηρίζεται, «φεύγει».  Το πρωτοσέλιδο συζητήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όταν μάλιστα τα κυβερνητικά φύλλα δεν λένε τίποτα για την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας.

Οικονομολόγοι αναφέρουν ότι δεν υπάρχει οικονομική θεωρία που να αναφέρει ότι ενώ ο πληθωρισμός αυξάνεται μειώνεις τα επιτόκια, ο ίδιος ωστόσο επιμένει ότι υπάρχει αυτή η θεωρία, και θα τα καταφέρει κόντρα σε όλους. Μάλιστα, επικαλείται σούρα από το Κοράνι ξεκαθαρίζοντας στην ΚΟ του κόμματός του ότι τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, απαγορεύεται ο τόκος. «Να πας τότε τα επιτόκια στο 0%» του απαντούν από την αντιπολίτευση.

Ψωμί αναμένεται μεγάλη αύξηση,  το αλεύρι έχει αυξηθεί κατά 100%, αφθονία στα υπόλοιπα αναγκαία υπάρχει, αλλά επειδή ο κόσμος σπεύδει να αγοράσει υπάρχει περιορισμός, δηλαδή ζάχαρη, καφές κλπ πωλούνται με το δελτίο. Παράλληλα, το εμπόριο γίνεται σε ευρώ και σε δολάρια, καθώς η τουρκική λίρα χάνει συνεχώς αξία. Η βενζίνη χθες Τετάρτη είχε 15% αύξηση και σχηματίστηκαν ουρές ΙΧ στα βενζινάδικα.

Εκτιμάται δε ότι η λίρα έχει χάσει  68% αξία έναντι του δολαρίου και του ευρώ από την αρχή του έτους, ενώ ο επίσημος πληθωρισμός είναι 19%, ενώ ο πραγματικός εκτιμάται από 45% έως και  50% .

Ο δραματικός κατήφορος της τουρκικής οικονομίας το τελευταίο διάστημα οδήγησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια σημαντική στροφή στη στρατηγική του με την αποκατάσταση των σχέσεων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το Άμπου Ντάμπι φέρεται να σκοπεύει να επενδύσει 10 δισ. δολάρια στη γείτονα σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ωστόσο κανείς δε λέει τι θα πάρει από την Τουρκία…

Πηγή: https://www.skai.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό