Απώλειες μεγαλύτερες του 40% στην παραγωγή καπνού λόγω…ίωσης

Απώλειες μεγαλύτερες του 40% στην παραγωγή καπνού λόγω…ίωσης

Σε πλήρη εξέλιξη το φαινόμενο σε όλη την γεωγραφική έκταση του νομού, με επίκεντρο τα καπνοχώραφα σε Αρριανά και Κομοτηνή

Μεγαλύτερη του 40% αναμένεται να είναι η μείωση στην φετινή παραγωγή του καπνού στην Ροδόπη, λόγω της νεκρωτικής ίωσης η οποία πλήττει αγροτεμάχια σε όλο το γεωγραφικό εύρος του νομού, με μεγαλύτερη ωστόσο ένταση σε περιοχές των Δήμων Αρριανών και Κομοτηνής.

Αυτό έδειξαν επιτόπιες επισκέψεις κλιμακίων αποτελούμενα από μέλη της ΔΑΟΚ ΑΜ-Θ και ΔΑΟΚ Ροδόπης καθώς και τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης κ. Αμέτ Σινάν για την εκτίμηση των ζημιών στις καπνοκαλλιέργειες που για την περίπτωση της Ροδόπης αποτελούν και το μεγαλύτερο ποσοστό καλλιέργειας, που αγγίζει το 80%.

Ζημιές ακόμα και στο 100% των καλλιεργούμενων εκτάσεων

Σύμφωνα με τον ίδιο η πρώτη επιτόπια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του Ιουλίου κατέγραψε ζημιές σε όλο το γεωγραφικό εύρος του νομού Ροδόπης με μεγαλύτερη ένταση σε αγροτεμάχια που ανήκουν γεωγραφικά στους δήμους Αρριανών και Κομοτηνής. Δυστυχώς όπως μας μετέφερε δεν έλλειψαν και οι περιπτώσεις καπνοχώραφων όπου το 100% των φυτών είχε προσβληθεί από την ασθένεια, ενώ κατεγράφη και ανομοιόμορφη ανάπτυξη των φυτών, που θεωρείται απόρροια της νεκρωτικής ίωσης.

Όπως αναφέρεται και στην έκθεση αυτοψίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ροδόπης η οποία στάλθηκε και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κοινοποιούμενη και προς τις τοπικές αρχές, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μεγάλη απώλεια στην απόδοση της παραγωγής.

Για τον σκοπό της ταυτοποίησης της αιτίας μάλιστα συλλέχτηκαν δείγματα τα οποία στάλθηκαν στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και σύμφωνα με τα εργαστηριακά αποτελέσματα πρόκειται για τον ιό του Κηλιδωτού Μαρασμού της Τομάτας (TSWV) ο οποίος μεταδίδεται με θρίπες (έντομο), για την αντιμετώπιση του οποίου δεν υπάρχουν γνωστά θεραπευτικά, παρά μόνο προληπτικά μέτρα.

Με αναφορές από Paratiritis-News

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό