Απολογισμός δράσεων Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης για το 2021

Απολογισμός δράσεων Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης για το 2021

Με την παρούσα έκθεση του Απολογισμού Δράσεων παρουσιάζεται μια συνοπτική εικόνα των δραστηριοτήτων και ενεργειών που πραγματοποίησε το Επιμελητήριό μας κατά την προηγούμενη χρονιά του 2021.

Αναλυτικά οι δράσεις:

 1. 15 Ιανουαρίου 2021: Τηλεδιάσκεψη των Προέδρων των Επιμελητηρίων Α.Μ.Θ. με τον Διοικητή του ΟΑΕΔ κ. Πρωτοψάλτη , τον Γενικό Διευθυντή κ. Μπουγιακλή και την Διευθύντρια Α.Μ.Θ. κ. Πέππα για τους συμψηφισμούς των χρωστούμενων από το εργοδοτικό κόστος 12% (Θράκη) και 4% (Αν. Μακεδονία) και τη διαδικασία που ακολουθούν οι επιχειρήσεις. Σημαντικές επισημάνσεις για τον συμψηφισμό της επιδότησης εργοδοτικού κόστους από τον ΟΑΕΔ και υποβολή αιτήσεων για τους δικαιούχους Επαγγελματίες.
 1. 18 Ιανουαρίου 2021: Συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Α. Γεωργιάδη των Προέδρων των Επιμελητηρίων της Α.Μ.Θ.  με βασικό αντικείμενο της συνάντησης το άνοιγμα του λιανεμπορίου και την επαναλειτουργία της αγοράς, τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων ώστε το άνοιγμα αυτό να οδηγήσει στην ολική επαναφορά της κανονικότητας.

Στην ίδια συνάντηση συζητήθηκε και το μέλλον της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας με την επωνυμία ΔΕΣΜ-ΟΣ Α.Ε. της ΠΑΜΘ. Το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο ΑΜΘ αποτάθηκε στον Υπουργό ζητώντας τη συνδρομή του στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ώστε να λειτουργήσει προς όφελος της τοπικής επιχειρηματικότητας. Τα Επιμελητήρια, ως εταίροι της εταιρείας οφείλουν να διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία της κι επιπρόσθετα να αποτρέπουν φαινόμενα αποσύνθεσης που συμβαίνουν για πρώτη φορά στη μακρόχρονη παρουσία της. Οι επιχειρήσεις υφίστανται ταλαιπωρία και είναι κρίσιμη η κατάσταση για την βιωσιμότητάς της και την εξέλιξη των προγραμμάτων ΕΣΠΑ που διαχειρίζεται.

 1. 20 Ιανουαρίου 2021: Επιστολή του Προέδρου του Επιμελητηρίου κ. Αντώνη Γραβάνη προς τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Α. Γεωργιάδη και Οικονομικών Χρ. ΣταΙκούρα με αίτημα τη δυνατότητα υπαγωγής του ΚΑΔ 61901007 «Υπηρεσίες Πρόσβασης του κοινού στο Διαδίκτυο» στις κλειστές επιχειρήσεις ώστε οι επιχειρηματίες να τύχουν των ανάλογων ευεργετημάτων. Σύμφωνα με την τελευταία ΚΥΑ Δ1α/ΓΠ. Οικ.:2 – ΦΕΚ 1/Β/2 – 1 – 2021 κατατάσσονταν στις πληττόμενες επιχειρήσεις μεν χωρίς όμως σαφείς όρους λειτουργίας δε, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν υπό τον φόβο επιβολής προστίμων.
 1.  26 Ιανουαρίου 2021: Κοινή επιστολή των Προέδρων των Επιμελητηρίων ΑΜΘ στον Υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο και τον Υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα για την στήριξη της Εστίασης μέσω ενός Ειδικού Προγράμματος Ενίσχυσης για τον κλάδο πέραν του υφιστάμενου προγράμματος μη Επιστρεπτέας Επιχορήγησης που είναι σε εξέλιξη. Το Πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να αφορά μη Επιστρεπτέα Επιχορήγηση τουλάχιστον 10.000 – 15.000 € για κάθε πληττόμενο, που θα χρησιμοποιηθεί από τις επιχειρήσεις της εστίασης ως το ελάχιστο απαιτούμενο κεφάλαιο κίνησης για την επαναδραστηριοποίησή τους.
 1. 4 Φεβρουαρίου 2021: Ανακοίνωση του ΠΕΣΥ ΑΜΘ  απευθυνόμενο προς τη Διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ  ζητώντας απάντηση στο «γιατί αργούν να πιστωθούν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων του προγράμματος μη Επιστρεπτέας Επιχορήγησης της Περιφέρειας που υλοποιείται από την ΔΕΣΜ-ΟΣ ΑΜΘ. Τα Επιμελητήρια κατονομάζουν τα λάθη της Περιφέρειας όπως ότι δεν μερίμνησε ώστε να ολοκληρωθεί το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων διαμέσου του οποίου οι εγκεκριμένες προτάσεις μπορούν και πρέπει να υποβάλλουν τα αιτήματα πληρωμής τους. Επιπλέον οι αξιολογήσεις των αιτήσεων γίνονται με απίστευτα αργούς ρυθμούς αφού δεν υλοποιήθηκε η ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΣΜ-ΟΣ για συνεργασία με εξωτερικούς αξιολογητές. Οι επιχειρήσεις που χρήζουν οικονομικής στήριξης εμπαίζονται και οδηγούνται σε ασφυξία από έλλειψη συντονισμού και ορθής διοίκησης και διαχείρισης.
 1. 11 Μαρτίου 2021: Το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης συμμετέχει στη δράση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας για τη στήριξη των τοπικών αγορών κι επιχειρήσεων μέσα από την οποία οι επαγγελματίες του τόπου μπορούν να δημιουργήσουν δωρεάν ηλεκτρονικό κατάστημα. Στη δράση αυτή ενεργοποιείται Τοπική Ηλεκτρονική Αγορά στην Πλατφόρμα Directmarket.gr με στόχο πρωτίστως την ενίσχυση των επιχειρήσεων της τοπικής αγοράς της Κομοτηνής, προτρέποντας τους τοπικούς καταναλωτές να αναζητήσουν και να αγοράσουν τα προϊόντα τους από την τοπική αγορά και μόνο όταν δεν εντοπίσουν αυτό που επιθυμούν να καταφύγουν στην πανελλήνια αγορά. Οι επιχειρήσεις – μέλη του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης που διαθέτουν προϊόντα τα οποία επιτρέπεται να πωληθούν ηλεκτρονικά, ανεξάρτητα εάν έχουν ή όχι e-shop, μπορούν να συμμετέχουν, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, στην τοπική ηλεκτρονική αγορά του Επιμελητηρίου μέσω της πλατφόρμας Directmarket.gr και να αποκτήσουν: click away για ηλεκτρονική προβολή των προϊόντων τους στο Directmarket.gr, ηλεκτρονική παραγγελία και παραλαβή με ραντεβού από το κατάστημα, και δικό τους eShop.
 1. 12 Μαρτίου 2021: Κατάθεση δώδεκα προτάσεων για την στήριξη της επιχειρηματικότητας του Προέδρου του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Α. Γραβάνη προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα στα πλαίσια τηλεδιάσκεψης με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της περιφέρειας, βουλευτών, Δημάρχων και Προέδρων των Επιμελητηρίων. Στο κείμενο της επιστολής γίνεται αναφορά στο πλήγμα που έχει δεχτεί ο επαγγελματικός κόσμος από την πανδημία αλλά και στα προβλήματα βιωσιμότητας και τον κίνδυνο της μη επιστροφής στην «κανονικότητα» για δεκάδες επιχειρήσεις. Αναλυτικά οι 12 προτάσεις:
 • Διαγραφή χρεών που δημιουργήθηκαν το 2020 για τις επιχειρήσεις που παρουσίασαν μεγάλη μείωση του κύκλου εργασιών.
 • Μετατροπή ολόκληρης της προηγούμενης επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιχορήγηση σε επιχειρήσεις με μεγάλη μείωση του κύκλου εργασιών το 2020.
 • Μείωση φορολογίας εισοδήματος από 24% σε 20% από τη χρήση του 2020 και μείωση όλων των συντελεστών ΦΠΑ.
 • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος τουλάχιστον για όσες επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή έστω και για μια ημέρα και όσες ιδρύθηκαν το 2020 και 2021.
 • Κατάργηση της προκαταβολής φόρου. Η πάγια προκαταβολή αποτελεί ουσιαστικά άτυπο δάνειο των επιχειρήσεων στο κράτος και καθιερώθηκε την περίοδο της οικονομικής κρίσης.
 • Δημιουργία νέας πάγιας ρύθμισης 24 και 48 δόσεων ανάλογα με τη μείωση κύκλου εργασιών και δυνατότητα εφάπαξ ρύθμισης όλων των οφειλών μέχρι την ημέρα της ρύθμισης.
 • Επαναφορά της ρύθμισης των 120 δόσεων για όλες τις βεβαιωμένες και ρυθμισμένες οφειλές των επιχειρήσεων στο Δημόσιο έως την  ημέρα υποβολής αιτήματος για τη ρύθμιση.
 • Να καταργηθεί η παρακράτηση σε ενημερότητες είσπραξης χρημάτων εφόσον υπάρχουν ενήμερες ρυθμίσεις. Η ΑΑΔΕ συνεχίζει να παρακρατεί ποσό για έκδοση ενημερότητας ακόμη κι αν υπάρχουν ενήμερες ρυθμίσεις και οφειλές έως και 70% του ποσού.
 • Απαγόρευση κατασχέσεων από το Δημόσιο και τις τράπεζες έως την πλήρη επαναφορά στην «κανονικότητα».
 • Δημιουργία «ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού» για επιχειρήσεις, ο οποίος θα μπορεί ακόμα και μετά την εντολή κατάσχεσης να τροφοδοτεί τις βασικές λειτουργίες της επιχείρησης και να καθορίζεται το ύψος του ακατάσχετου ποσού, βάσει των απολογιστικών δεδομένων της οικονομικής λειτουργίας κάθε επιχείρησης.
 • Δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων ρευστότητας από τις τράπεζες, αποκλειστικά για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, συστηματικός έλεγχος του χρόνου αξιολόγησης των αιτήσεων και του αριθμού των εγκρίσεων.
 1. 21 Απριλίου 2021: Συνάντηση του κ. Γραβάνη και των εκπροσώπων των παραγωγικών Φορέων της πόλης με τον βουλευτή Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ ενόψει της επανεκκίνησης της αγοράς και του εμπορίου. Οι Φορείς παρέθεσαν τις θέσεις τους και τα αιτήματά τους τονίζοντας ότι χρειάζονται μεγάλα βήματα για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν ξανά και να σταθεροποιηθούν οι επιχειρήσεις.
 1. 5 Μαΐου 2021: Επίσκεψη του Προέδρου Α. Γραβάνη και των μελών του ΔΣ του ΕΒΕΡ στο Γηροκομείο Κομοτηνής μέσα στο Πάσχα. Ενημερώθηκαν για το έργο του Ιδρύματος, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και παρέδωσαν μια δωροεπιταγή για την κάλυψη των αναγκών του.
 1. 11 Μάϊου 2021: Συνάντηση του Προέδρου του ΕΒΕΡ Α. Γραβάνη στην Αθήνα, με τους προέδρους των Επιμελητηρίων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη και τον πρόεδρο του ΕΦΕΠΑΕ κ. Πλάτωνα Μαρλαφέκα, για τη δημιουργία παραρτήματος της ΕΦΕΠΑΕ στην ΑΜΘ, που θα διαχειρίζεται τα προγράμματα που διαχειριζόταν η ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ. Στη συνάντηση συζητήθηκαν και τα προβλήματα που ανέκυψαν από τη δυσλειτουργία της αστικής εταιρείας ΔΕΣΜ-ΟΣ.
 1. 11 Μαΐου 2021: Επιστολή του Προέδρου του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου κ. Αντώνη Γραβάνη προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη με θέμα την ανάκληση απόφασης περί καταβολής αντιτίμου self test από τους εργοδότες. Σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. Β΄1588/18.04.2021 οι εργοδότες υποχρεούνται από τις 11.05.2021 να παρέχουν με δική τους δαπάνη το ένα από τα δύο self test που οφείλουν να διενεργούν υποχρεωτικά οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα στο λιανικό εμπόριο, την εστίαση, στις μεταφορές, στα κομμωτήρια-κουρεία, στα κέντρα αισθητικής, στις υπηρεσίες καθαρισμού, στις σχολές οδηγών, στα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, στις διάφορες χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες.  Σαφέστατα το Επιμελητήριο τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής αυτοδιαγνωστικού ελέγχου και στον ιδιωτικό τομέα και αναγνωρίζει τη χρησιμότητά του, ωστόσο για τους περισσότερους Επαγγελματίες – εργοδότες θα αποτελέσει μια δυσβάσταχτη οικονομική υποχρέωση και ίσως κάποιοι να μην μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. Ζητείται η επανεξέταση της απόφασης και προτείνεται τη δαπάνη αυτή να την αναλάβει το κράτος.
 1. 13 Μαΐου 2021: Συνάντηση του προέδρου του ΕΒΕΡ Α. Γραβάνη, και του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, κ. Αγγελίδη με τους εκπροσώπους του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Βαγγέλη Δρυμπέτα, κοσμήτορα της Σχολής Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών, Λευτέρη Σπυρομήτρο αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών και Γιάννη Πραγγίδη, επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών. Σκοπός της συνάντησης ήταν οι από κοινού δράσεις για την προσέλκυση των ενδιαφερομένων για την παρακολούθηση των μεταπτυχιακών του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΔΠΘ.
 1. 18 Μαΐου 2021: Παρέμβαση του Προέδρου του ΕΒΕΡ Α. Γραβάνη για το κλείσιμο του συνοριακού σταθμού της Νυμφαίας. Ο Πρόεδρος πρότεινε να χρησιμοποιηθεί το isobox, το οποίο δώρισαν τα επιμελητήρια της Ροδόπης για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου, για τη διενέργεια υγειονομικών ελέγχων από τον ΕΟΔΥ, ώστε να λειτουργήσει κανονικά ο σταθμός.
 1.  20 Μαΐου 2021: Επίσκεψη του Προέδρου Α. Γραβάνη, με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Αγγελίδη και τον αντιπρόεδρο του ΕΒΕΡ κ. Στεργίου στο σημείο ελέγχου της Νυμφαίας. Τα Επιμελητήρια Ροδόπης, Καβάλας, Ξάνθης και Έβρου έκαναν δωρεά δύο χημικές τουαλέτες. Το ΕΒΕΡ παραχώρησε όλα τα απαραίτητα έπιπλα για τον εξοπλισμό του σημείου και οι επαγγελματίες- μέλη του ανέλαβαν να υλοποιήσουν τις απαραίτητες παρεμβάσεις για τη λειτουργία του.
 1. 5 Ιουνίου 2021: Επίσκεψη του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά στην έδρα του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, και η ανακήρυξή του ως επίτιμο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΡ. Ο κ. Σχοινάς συνομίλησε με το ΔΣ και τα μέλη του ΕΒΕΡ, καθώς και εκπροσώπους οικονομικών και επαγγελματικών φορέων της πόλης. Κατά την διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν η διευκόλυνση της πρόσβασης των επιχειρήσεων της Ροδόπης στα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ρόλος των τραπεζών την επόμενη ημέρα της πανδημίας COVID -19, η παροχή εγγυήσεων για την βιωσιμότητα και την ανάπτυξη επαγγελματιών και επιχειρήσεων, η παροχή κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων στην περιοχή, καθώς και το ελληνικό σχέδιο για αξιοποίηση των πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, μέρος των οποίων θα πρέπει να κατευθυνθεί προς την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ειδικότερα στην περιοχή της  Ροδόπης.
 1. 20 Ιουλίου 2021: Επίσκεψη του Προέδρου Α. Γραβάνη, στα γραφεία του ΕΦΕΠΑΕΕ ΑΜΘ, μαζί με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνη Γεωργιάδη και τους Βουλευτές κ. Στυλιανίδη Ευριπίδη, κ. Κελέτση Σταυρο και  κ.Δημοσχάκη Αναστάσιο. Σκοπός την επίσκεψη ήταν η ενημέρωση για την εξέλιξη των διαδικασιών αξιολόγησης των προγραμμάτων ΕΣΠΑ για τις επιχειρήσεις της ΑΜΘ με πρωταρχικό στόχο την εκταμίευση των επιχορηγήσεων και επιδοτήσεων για τις επιχειρήσεις
 1. 11-19 Σεπτεμβρίου 2021: Συμμετοχή του ΕΒΕΡ στην 85η ΔΕΘ με επιχειρήσεις- μέλη, οι οποίες είχαν τη δυνατότητα να εκθέσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Την πλήρη κάλυψη των εξόδων για την έκθεση ανέλαβε το Επιμελητήριο. Συμμετείχαν κυρίως επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα, οικοδομικών υλικών και εμπορίου ποικίλων προϊόντων.
 1. 27 Σεπτεμβρίου 2021: Η ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Διανομής Αερίου), μαζί με το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης, καθώς και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, διοργάνωσαν εκδήλωση με θέμα την επέκταση του δικτύου διανομής αερίου στην ΠΑΜΘ και παρουσιάστηκαν θέματα αναφορικά με την Εμπορική Στρατηγική της εταιρείας ΔΕΔΑ.
 1. 29 Οκτωβρίου 2021: Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Προέδρου του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Αντώνη Γραβάνη με την Γενική Γραμματέα Βιομηχανίας κ. Θέμις Ευτυχίδου, τον Αντιπρόεδρο της ΕΒΕΤΑΜ και Σύμβουλο του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Σκιπίωνα Αποστολάκη, στελέχη του Υπουργείου Ανάπτυξης και το Δ.Σ. του Συνδέσμου Βιομηχάνων-Βιοτεχνών Ν. Ροδόπης. O Πρόεδρος του ΕΒΕΡ κ. Αντώνης Γραβάνης και τα μέλη του Συνδέσμου κ.κ. Σωτηρόπουλος Γεώργιος, Δουκίδης Στέφανος, Κρυστάλλης Θωμάς και Φραντζής Ιάκωβος ενημέρωσαν την κ. Γραμματέα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία αλλά και η Βιομηχανική Περιοχή.

Ενδεικτικά, ζήτησαν:

 • Υλοποίηση του αιτήματός μας για την Σύσταση της Επιτροπής Διαβούλευσης για την λειτουργία των Βιομηχανικών Περιοχών σύμφωνα με το άρθρο 59, παράγραφος 3 και 4 του Ν. 3982/11 όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει.
 • Περαιτέρω απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης, εγκατάστασης και λειτουργίας των βιομηχανιών.
 • Απλοποίηση των διαδικασιών για την χορήγηση Αδειών Δόμησης στις Βιομηχανίες – Βιοτεχνίες.
 • Επιτάχυνση της αποδοχής και ελέγχου επενδυτικών προγραμμάτων, όχι μόνο για την 1η εγκατάσταση αλλά και για την επανεπένδυση.
 • Χρηματοδότηση μέσω εγγυοδοτικών προγραμμάτων (ΤΕΠΙΧ κ.α) και των τομέων της γεωργίας-αλιείας.
 • Δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων κατάρτισης τεχνικών επαγγελμάτων. Τα προγράμματα να είναι ετήσιας διάρκειας και με την συνεργασία των εταιρειών
 1. 16 Νοεμβρίου 2021: Συνάντηση του Προέδρου του ΕΒΕΡ με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννη Τσακίρη, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ  κ. Δημήτρη Σκάλκο, καθώς και τον πρόεδρο του ΕΦΕΠΑΕ κ. Πλάτων Μαρλαφέκα, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. του υποκαταστήματος του ΕΦΕΠΑΕ ΑΜΘ. Στην ατζέντα της συζήτησης ήταν η απλοποίηση των διαδικασιών, η αύξηση του de minimis και ο νέος αναπτυξιακός.
 1. 26-27 Νοεμβρίου 2021: Στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων στην Αθήνα συμμετείχε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Αντώνης Γραβάνης. Κατά την διάρκεια της γενικής συνέλευσης ο Πρόεδρος προέβη σε δύο σημαντικές για το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας παρεμβάσεις, οι οποίες αμφότερες έγιναν αποδεκτές από την Γ.Σ. της ΚΕΕΕ. Ειδικότερα υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης αλλαγής του θεσμικού πλαισίου για το πρόγραμμα Τειρεσίας  και την ανάγκη αλλαγής θεσμικού πλαισίου για την έκδοση φορολογικής ενημερότητας των επιχειρήσεων, προκρίνοντας την ανάγκη αλλαγής των κριτηρίων με βάση τα οποία μια επιχείρηση κρίνεται σήμερα φορολογικά ενήμερη.
 1. 15 Δεκεμβρίου 2021: Παρέμβαση Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου κατά του ανοίγματος των καταστημάτων στις 10:00 στο Ν. Ροδόπης, έπειτα από διαμαρτυρία του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής. Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, προέβη σε επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου & Προστασίας του καταναλωτή, Σωτήρη Αναγνωστόπουλο, γνωστοποιώντας του την κατάσταση στην περιοχή και το πάγιο αίτημα των τοπικών επιχειρήσεων για την άρση της απόφασης.
 1. 16 Δεκεμβρίου 2021: Επιστολή στους Υπουργούς Οικονομικών κ. Σταϊκούρα και Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη, απέστειλε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Γραβάνης Αντώνης και ζητάει την εξαίρεση των Κρατικών Ενισχύσεων που θα επιστραφούν από τις επιχειρήσεις από τον συμψηφισμό των επιχορηγήσεων ήσσονος σημασίας (deminimis). Η πάγια θέση του Επιμελητηρίου παραμένει η μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε ΜΗ επιστρεπτέα προκαταβολή, εφόσον όμως εκδόθηκαν Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για προσδιορισμό της επιστροφής, παρεμβαίνει για την συγκεκριμένη τροποποίηση, καθώς δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα στις επιχορηγήσεις των επιχειρήσεων στην Ροδόπη και όλη την Ελλάδα.
 1. 30 Δεκεμβρίου 2021: Επιστολή στους Υπουργούς Οικονομικών κ. Σταϊκούρα και Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη, απέστειλε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης για τη θέσπιση έκτακτων αντισταθμιστικών μέτρων για τον κλάδο της εστίασης λόγω των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για την ανάσχεση της πορείας της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, για τους επαγγελματίες του κλάδου και τους εργαζομένους ζητήθηκαν τα εξής:

 • Χορήγηση νέας μη επιστρεπτέας προκαταβολής και επαναπροσδιορισμό των όρων αποπληρωμής των πακέτων στήριξης
 • Επαναφορά της δυνατότητας αναστολής συμβάσεων εργασίας
 • Επαναφορά του μέτρου απαλλαγής ενοικίου
 • Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%
 • Αναστολή όλων των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων σε δημόσιο καθώς και των τραπεζικών υποχρεώσεων.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό