Απορρίφθηκε το αίτημα δημοψηφίσματος στην Ιταλία για την αποποινικοποίηση της καλλιέργειας κάνναβης

Απορρίφθηκε το αίτημα δημοψηφίσματος στην Ιταλία για την αποποινικοποίηση της καλλιέργειας κάνναβης

Αργά το απόγευμα της Τετάρτης 16 Φεβρουαρίου το Ιταλικό Συνταγματικό Δικαστήριο εκφράστηκε αρνητικά σχετικά με το δημοψήφισμα για την αποποινικοποίηση της καλλιέργειας κάνναβης.

Με το αίτημα θα γινόταν δυνατή η αποποινικοποίηση της καλλιέργειας κάνναβης και κατά συνέπεια η εξάλειψη της σχετικής ποινής, η οποία σήμερα τιμωρείται με 2 έως 6 χρόνια κάθειρξη. Το ερώτημα θα κάλυπτε και την κατάργηση της ποινής της αναστολής της άδειας οδήγησης και της απαγόρευσης απόκτησής της για τρία έτη.

Για το εν λόγω αίτημα είχαν συγκεντρωθεί περίπου 630.000 υπογραφές, αλλά το Συνταγματικό Δικαστήριο το όρισε ως “απαράδεκτο”.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τα λόγια του νεοεκλεγέντα Προέδρου Giuliano Amato κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου “το δημοψήφισμα δεν ήταν για την κάνναβη, αλλά για τα ναρκωτικά. Αναφερόταν σε ουσίες όπως παπαρούνα, κόκα, τα λεγόμενα σκληρά ναρκωτικά. Και αυτό ήταν αρκετό για να μας κάνει να παραβιάζουμε τις διεθνείς υποχρεώσεις”.

Επίσης το Συνταγματικό Δικαστήριο κήρυξε ως “απαράδεκτο” και το δημοψήφισμα για την άμεση αστική ευθύνη των δικαστών, ενώ χθες απέρριψε με την ίδια αιτιολογία και το δημοψήφισμα υπέρ της ευθανασίας. Αντιθέτως, εγκρίθηκαν και θα διεξαχθούν 4 δημοψηφίσματα που αφορούν τους δικαστές του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου (CSM), όπως:

  • την κατάργηση των διατάξεων για το θέμα της μη εκλογικότητας
  • τον περιορισμό των ασφαλιστικών μέτρων
  • τον διαχωρισμό των καθηκόντων των δικαστών
  • την κατάργηση των πινάκων παρουσιαστών για την εκλογή των δικαστών του CSM

*Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό