Απόστολος Ιωάννου : «…Ήρθε η ώρα να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε για το καλό των δημοτών μας»

Απόστολος Ιωάννου : «…Ήρθε η ώρα να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε για το καλό των δημοτών μας»

Μετά από πολλές ανεπιτυχείς προσπάθειες, πριν από λίγες ημέρες, συνεδρίασε δια περιφοράς το ΔΣ του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών με εννέα θέματα στην ημερήσια διάταξη. Επίμαχο θέμα αποτέλεσε η πρώτη “τακτοποιητική” τροποποίηση του προϋπολογισμού, που σηματοδοτεί και την πρόθεση της διοίκησης του Δήμου για τις προτεραιότητες που θέτει  και την “πορεία πλεύσης του”. Σε αυτό λοιπόν το συμβούλιο, η διοίκηση του Δήμου υπέστη ένα ισχυρότατο πλήγμα από την πλειοψηφία των συμβούλων της αντιπολίτευσης, διότι κατέθεσαν τη δική τους εναλλακτική πρόταση, η οποία και υπερψηφίστηκε, έναντι αυτής του Δημάρχου. Η μέχρι τώρα πορεία του Δήμου, δυστυχώς καταδεικνύει την ανικανότητα της Διοίκησης του συνδυασμού του κ. Χαριτόπουλου να διαχειριστεί τις τύχες του τόπου μας καθώς:

  • Στον τομέα της οικονομικής διαχείρισης έχει εξαντλήσει τα τακτικά ταμειακά διαθέσιμα που παρέλαβε (περίπου 500.000€) το 2019, ενώ με τη λήξη του 2021 ήδη έχει απορροφήσει περίπου το 60% του προϋπολογισμού του 2022, σε ανειλημμένες υποχρεώσεις που πρέπει να πληρωθούν. Παράλληλα εκκρεμούν δυσβάσταχτα χρέη προς ΔΕΔΔΗΕ και ΕΤΒΑ τα οποία είναι ήδη τιμολογημένα. Όσο για υποχρεώσεις προς ιδιώτες εργολάβους, προμηθευτές, συνεργεία επισκευής μηχανημάτων και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, οι οποίες δεν έχουν έως τώρα τιμολογηθεί, ουδείς γνωρίζει το πραγματικό ύψος τους. Ταυτόχρονα η διαδικασία παραλαβής από τις αρμόδιες επιτροπές και κυρίως το από που θα προκύψουν τα κονδύλια για την εξόφλησή τους, παραμένουν γόρδιος δεσμός.
  • Γνωρίζοντας οι πάντες ότι το τρίπτυχο: α) διαχείριση καθημερινότητας, β) αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και γ)  “ανάπτυξη” μέσω πρωτογενούς τομέα και τουρισμού είναι μονόδρομος, η Διοίκηση του Δήμου κατάφερε να αποτύχει σε ΟΛΑ.

Οι Δημότες μας βιώνουν καθημερινά την ανικανότητα της Δημοτικής Αρχής να διαχειριστεί τα αυτονόητα .

  • Ύδρευση οικισμών: πολυήμερες διακοπές νερού και πολυήμερες αποκαταστάσεις βλαβών, συχνά άνευ προειδοποίησης.
  • Οι καμένοι λαμπτήρες του δημοτικού φωτισμού, χρειάζονται εβδομάδες έως και μήνες προκειμένου να αντικατασταθούν.
  • Μια αγροτική οδοποιία σε “πρωτόγονη” κατάσταση.

Ουσιαστικά ο Δήμος πορεύτηκε έως τώρα υλοποιώντας ενταγμένα προγράμματα από τις προηγούμενες Διοικήσεις, όπως είναι η επισκευή δημοτικών κτιρίων (σε εξέλιξη), η προμήθεια μηχανημάτων έργου και η εγκατάσταση παιδικών χαρών.

Όσο και αν φαίνεται απίστευτο, είναι αλήθεια. Η Διοίκηση Χαριτόπουλου, εβρισκόμενη στο μέσο της θητείας της,  δεν κατόρθωσε ακόμα να καταθέσει και να υλοποιήσει, ούτε μία δική της μελέτη. Πρόσφατα καταθέτοντας μελέτη της Διοίκησης του κ. Ιωαννάκη, ενέταξε έργο στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” ύψους περίπου 1.000.000€ για την κατασκευή εξωτερικού δικτύου ύδρευσης των Σαπών!

Στα ταμεία του Δήμου βρήκε χρήματα από επιχορηγήσεις της περιφέρειας ΑΜΘ ύψους 250.000€ περίπου, με έτοιμη πρόταση για την αξιοποίησή τους. Όχι μόνο αποδείχτηκε ανίκανη να τα αξιοποιήσει δίνοντας  πνοή στους αγρότες μας, με κατασκευή αγροτικών υποδομών, όπως ανορύξεις αρδευτικών γεωτρήσεων και κατασκευή υπόγειων δικτύων άρδευσης, αλλά σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ ορατός ο κίνδυνος να χάσουμε την εν λόγω χρηματοδότηση, καθώς η περιφέρεια απαιτεί άμεση απορρόφηση.

Στον τομέα του Τουρισμού-Πολιτισμού,  η κατάσταση χειροτέρεψε. Όλες οι εκδηλώσεις ματαιώθηκαν λόγω COVID-19, τα σωματεία δεν επιχορηγήθηκαν και ο τουρισμός που περιμέναμε ήταν ανύπαρκτος. Η αρχαία ρήση “ουδέν κακόν, αμιγές καλού”, παραμένει άγνωστη για τον Δήμαρχο, καθώς τα χρήματα που εξοικονομήθηκαν από την μη επιχορήγηση των παραπάνω δραστηριοτήτων σπαταλήθηκαν, ενώ θα μπορούσαν να επενδυθούν σε υποδομές, ώστε να είμαστε έτοιμοι, μετά το τέλος της πανδημίας να πραγματοποιήσουμε την επανεκκίνηση που τόσο συχνά επικαλέστηκε προεκλογικά  ο κ. Χαριτόπουλος,  ονοματίζοντας έτσι και τον συνδυασμό του.

Όσον αφορά τη Δημοκρατική λειτουργία των οργάνων του Δήμου,  παρ’ όλες τις αντιδράσεις και έγγραφα αιτήματα του συνόλου των συμβούλων της αντιπολίτευσης, σχετικές με τη δια ζώσης λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων και ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών συμβουλίων της χώρας ανοίγουν τις πύλες τους, ο κύριος Δήμαρχος αρνείται πεισματικά να επαναφέρει την ομαλότητα, προφασιζόμενος ανυπόστατες δικαιολογίες.

Λυπούμαστε για την κατάσταση που έχετε επιφέρει στον Δήμο κύριε Δήμαρχε. Δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς βλέποντας αυτή τη τραγική κατάσταση και αποφασίσαμε:

  • Να αιτηθούμε την αναλυτική ενημέρωση οικονομικών στοιχείων από την οικονομική υπηρεσία του Δήμου.
  • Την υποβολή πρότασης για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για άμεση και έγκυρη ενημέρωση πώς αξιοποιήθηκαν ή πρόκειται να αξιοποιηθούν τα παρακάτω ποσά που έλαβε ο Δήμος μας την τελευταία διετία ως ΕΚΤΑΚΤΗ επιχορήγηση:

Α) Τα κονδύλια ύψους 250.000€ για αγροτικές υποδομές από περιφέρεια ΑΜΘ.

Β) ΥΠΕΣΔΑ για αντιμετώπιση λειψυδρίας ύψους 225.000€.

Γ) ΥΠΕΣΔΑ για πλημμύρες – θεομηνίες ύψους 200.000€.

Δ) ΥΠΕΣΔΑ για αντιπυρική προστασία ύψους 90.000€.

Ε) Επιχορηγήσεις λόγω COVID-19  ύψους περίπου 200.000€.

ΣΤ) Έκτακτες επιχορηγήσεις ΥΠΕΣΔΑ περίπου 300.000€.

Ανακεφαλαιώνοντας , ο Δήμος για να ορθοποδήσει χρειάζεται σωστή διοίκηση και διαχείριση του στελεχιακού δυναμικού του. Ήρθε η ώρα να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε για το καλό των δημοτών μας.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού,

Ιωάννου Απόστολος

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό