Απόστολος Πάνας: «Αστοχία της αρχιτεκτονικής του νέου ΕΣΠΑ η απουσία τομεακών προγραμμάτων, που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση ουσιαστικών ζητημάτων»

Απόστολος Πάνας: «Αστοχία της αρχιτεκτονικής του νέου ΕΣΠΑ η απουσία τομεακών προγραμμάτων, που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση ουσιαστικών ζητημάτων»

Στην πρώτη ανάγνωση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων με τίτλο: “Διαχείριση, έλεγχος και εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027, σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας «Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων Α.Ε.» και άλλες διατάξεις», τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Χαλκιδικής και Υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης & Επενδύσεων του Κινήματος Αλλαγής – ΠΑ.ΣΟ.Κ. Πάνας Απόστολος.

Ο Βουλευτής επεσήμανε αρχικά στην ομιλία του το θέμα της ακρίβειας και των ατελέσφορων παρεμβάσεων της κυβέρνησης και τόνισε:

«Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχει επιφέρει τεκτονικές αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ τα σημερινά στοιχεία του πληθωρισμού επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι η ακρίβεια πλέον έχει εδραιωθεί στη χώρα μας και δεν είναι ένα παροδικό φαινόμενο. Φτάσαμε πολύ γρήγορα στο σημείο όπου από τη μία πλευρά, οι παραγωγοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, σε παγκόσμιο επίπεδο, τονίζοντας ότι το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί, ενώ από την άλλη πλευρά τα χτυπήματα είναι συνεχή για τους καταναλωτές, αφού οι τιμές των προϊόντων και της ενέργειας εξανεμίζουν τα όποια εισοδήματα.

Κι η απάντησή σας; – Καθυστερημένα  και  αποσπασματικά ημίμετρα, επιδόματα για λίγους, ένας  προβληματικός και αναληθής προϋπολογισμός, εσπευσμένη προώθηση ψευδεπίγραφων  και ήσσονος σημασίας Νομοσχεδίων, ενώ αντιθέτως ,άκρως απαραίτητα νομοσχέδια που σκοπό έχουν είτε την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ,είτε την ενίσχυση της ρευστότητας να μένουν στην αναμονή, καθυστερώντας απαράδεκτα.»

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Πάνας και εν αναμονή της ακρόασης των εμπλεκόμενων φορέων χαρακτηριστικά ανέφερε: «Σε αυτή την τόσο κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα μας και τους πολίτες, το ΕΣΠΑ της Προγραμματικής Περιόδου 2021 – 2027 οφείλει να αποτελέσει βασικό εργαλείο διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής και της δίκαιης ανάπτυξης. Οφείλει να διαδραματίσει θεμελιώδη ρόλο στην υλοποίηση δημόσιων πολιτικών, οι οποίες ν αντιμετωπίζουν τα ολοένα αυξανόμενα προβλήματα της φτώχειας, της ανισότητας και του κοινωνικού αποκλεισμού. 

Η διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης στο δημόσιο σύστημα υγείας, η προστασία της εργασίας, η ενίσχυση της απασχόλησης, η αντιμετώπιση του ενεργειακού ζητήματος, η ενδυνάμωση των δημόσιων εκπαιδευτικών δομών όλων των βαθμίδων και η προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων είναι ορισμένα από τα πεδία, που πρέπει να τεθούν στο επίκεντρο των πολιτικών που θα χρηματοδοτηθούν μέσα από τις δομές και τα εργαλεία όπως περιγράφονται στο υπό επεξεργασία Νομοσχέδιο και τα οποία  αποτελούν  δείκτες ουσιαστικής σταθερότητας και ανάπτυξης. 

Σύμφωνα λοιπόν με το παραπάνω, θεωρούμε ότι αποτελεί πολιτικό λάθος και σχεδιαστική  αστοχία της αρχιτεκτονικής του νέου ΕΣΠΑ η απουσία τομεακών προγραμμάτων, που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των ανωτέρω προβλημάτων».

Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε ολόκληρη την Τοποθέτηση του Βουλευτή στον παρακάτω σύνδεσμο:

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό