Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ναό του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Ιράκ- Πώς λύνεται ένα μυστήριο 4.000 ετών.

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ναό του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Ιράκ- Πώς λύνεται ένα μυστήριο 4.000 ετών.

Οι αρχαιολόγοι είχαν ανακαλύψει ελληνικές επιγραφές στον αρχαίο σουμεριακό ναό του Girsu, στη σημερινή πόλη Tello, αλλά δεν ήταν σίγουροι για το νόημά τους. Τώρα, πιστεύουν ότι ο ναός ιδρύθηκε από τον ίδιο τον Μέγα Αλέξανδρο, ο οποίος λατρευόταν ως «θεός» από τους υποτελείς του στην περιοχή.

Η ανακάλυψη ενός ασημένιου νομίσματος του Αλεξάνδρου που κόπηκε το 330 π.Χ. υποδηλώνει ότι ο Έλληνας βασιλιάς επισκέφθηκε τον ναό μετά την ήττα των Περσών. Αυτό θα καθιστούσε την ίδρυση του ναού μια από τις τελευταίες πράξεις του Μέγα Αλέξανδρου, λίγο πριν από τον θάνατό του σε ηλικία 32 ετών.

Οι ανασκαφές και η μυστηριώδης επιγραφή

Η πόλη του Girsu πιστεύεται ότι κατοικείται από το 5.000 π.Χ., αποτελώντας ιερή πόλη για τους Σουμέριους και την πνευματική κατοικία του θεού πολεμιστή τους, Ningirsu.

Από την έναρξη των ανασκαφών τον 19ο αιώνα, οι αρχαιολόγοι είχαν ενδείξεις ότι μπορεί να είχε χτιστεί ένα ελληνικό οικοδόμημα στην περιοχή, αλλά η μόνη απόδειξη ήταν μια μυστηριώδης επιγραφή.

Τόσο στα ελληνικά όσο και στα αραμαϊκά η επιγραφή έγραφε: “Adad-nadin-aḫḫe”, που σημαίνει “δότης των δύο αδελφών”.

Όμως οι ερευνητές προβληματίζονταν καθώς ο ναός αυτός φέρεται να είχε εγκαταλειφθεί το 1.750 π.Χ., δηλαδή πάνω από 1.000 χρόνια πριν γεννηθεί ο Μέγας Αλέξανδρος.

Ο αρχαιολόγος του Βρετανικού Μουσείου, Dr Sebastien Rey πιστεύει τώρα ότι οι Έλληνες είχαν ιδρύσει τον δικό τους ναό στην αρχαία τοποθεσία, ενδεχομένως για να δηλώσουν τη θεότητα του Αλεξάνδρου.

«Είναι πραγματικά συγκλονιστικό. Οι ανακαλύψεις μας τοποθετούν τον μεταγενέστερο ναό στη διάρκεια της ζωής του Αλεξάνδρου», δήλωσε ο Dr Sebastien Rey. «Βρήκαμε προσφορές, το είδος των προσφορών που θα δίνονταν έπειτα από μια μάχη, μορφές στρατιωτών και ιππέων. Υπάρχει μια πιθανότητα, που ποτέ δεν θα μάθουμε με βεβαιότητα, ότι μπορεί να είχε έρθει εδώ, όταν επέστρεψε στη Βαβυλώνα, λίγο πριν πεθάνει» πρόσθεσε ο Dr. Rey, μιλώντας στην Telegraph.

Η ανακάλυψη του ασημένιου νομίσματος δίπλα σε έναν βωμό με προσφορές που συνήθως βρίσκονται σε ελληνικούς ναούς υποδηλώνει ότι ο χώρος χρησιμοποιούνταν ως τόπος λατρείας από τις δυνάμεις του Αλεξάνδρου.

Οι προσφορές περιλάμβαναν ιππείς από τερακότα, που μοιάζουν πολύ με το “Συνοδικό Ιππικό” που αποτελούσε την «προσωπική φρουρά» του Έλληνα βασιλιά και κατακτητή. Οι ερευνητές λένε ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι όποιος έκανε τις προσφορές ήταν πολύ κοντά στον Αλέξανδρο, ή ότι αυτές έγιναν πιθανόν από τον ίδιο τον Μέγα Αλέξανδρο.

Το νόημα της κρυπτικής ελληνικής επιγραφής

Τα ευρήματα ρίχνουν επίσης φως στο νόημα της κρυπτικής ελληνικής επιγραφής που βρέθηκε στον χώρο και αναφέρεται στον «δότη των δύο αδελφών».

Ο Μέγας Αλέξανδρος είχε τεράστιο προσωπικό ενδιαφέρον για τον Ηρακλή και είχε ανακηρύξει τον εαυτό του ως τον «Υιό του Δία» όταν βρισκόταν στην Αίγυπτο, καθιστώντας τον έτσι τον αδελφό του μυθικού ήρωα.

Ο Έλληνας βασιλιάς και κατακτητής μπορεί να ρώτησε τους Σουμέριους, ποιος έμοιαζε περισσότερο με τον Ηρακλή στον δικό τους πολιτισμό τους και αυτοί ίσως τον οδήγησαν στον ναό του θεού πολεμιστή τους, Ningirsu.

Ο Dr. Rey πιστεύει ότι ο αρχαίος ναός ήταν αφιερωμένος στον Δία και τους δύο αδελφούςμια συνδυασμένη μορφή του Ηρακλή και του Ningirsu, και του Μεγάλου Αλεξάνδρου. «Αυτός ο χώρος τιμά τον Δία και δύο θεϊκούς γιους. Οι γιοι είναι ο Ηρακλής και ο Αλέξανδρος. Αυτό υποδηλώνουν αυτά τα ευρήματα», τονίζει.

Σύμφωνα με αυτήν την θεωρία, οι αρχαίοι πολιτισμοί είχαν βαθιά κατανόηση της ιστορίας τους και μια μακρά πολιτισμική μνήμη, καθώς γνώριζαν την ακριβή τοποθεσία του ναού του Ningirsu, ενώ αυτός ήταν εγκαταλελειμμένος για πάνω από μία χιλιετία.

Πηγή: FOXreport.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό