Αυστηρό διάβημα της Αθήνας στο ΝΑΤΟ για τις ευχές στην Τουρκία για τη μικρασιατική καταστροφή

Αυστηρό διάβημα της Αθήνας στο ΝΑΤΟ για τις ευχές στην Τουρκία για τη μικρασιατική καταστροφή

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ προέβη σε αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι η εν λόγω ανάρτηση πέρα από άτοπη είναι και απαράδεκτη.

Παράλληλα, οι ελληνικές στρατιωτικές αρχές στο ΝΑΤΟ θα προβούν σε ανάλογη παράσταση στο Ανώτατο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ (SHAPE), στο οποίο υπάγεται και το Στρατηγείο των Χερσαίων Δυνάμεων.

Η Συμμαχική Χερσαία Διοίκηση του ΝΑΤΟ στην Τουρκία ξεκίνησε την ανάρτησή της στον λογαριασμό της στο Twitter τη Τρίτη (30/8), για την εθνική γιορτή της Τουρκίας, με τις λέξεις: «Ευτυχισμένη Ημέρα Νίκης», στα τουρκικά, όπως γράφει η Turk Press, αλλά και όλα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

ΝΑΤΟ: «Συμμετέχουμε με τους τούρκους συμμάχους μας»

Και πρόσθεσε: «Σήμερα συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την ανεξαρτησία της Τουρκίας. Συμμετέχουμε με τους τούρκους συμμάχους μας σε όλο το ΝΑΤΟ και πέραν αυτού για να γιορτάσουμε τη Νίκη τους και την Ημέρα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων».

Στο tweet, η ηγεσία του ΝΑΤΟ κάνει hashtag το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, ενώ η Turk Press εξηγεί σε ποιον απευθύνεται η φράση να «γιορτάσουμε τη Νίκη τους», τονίζοντας ότι «Η Άγκυρα στις 30 Αυγούστου τιμά τη νίκη επί των συμμαχικών δυνάμεων και των ελληνικών δυνάμεων εισβολής, που είναι εθνική γιορτή στην Τουρκία και στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

Τι γιορτάζει η Τουρκία

Αυτήν τη μέρα, πράγματι, η Τουρκία γιορτάζει την «Ημέρα της Νίκης», με την οποία τιμάται η νίκη του τουρκικού στρατού επί των ελληνικών δυνάμεων στη μάχη που διεξήχθη στις 30 Αυγούστου 1922 στο Ντουμπλουπινάρ, κοντά στο Αφιόν Καραχισάρ της Μικράς Ασίας, με συντριπτική ήττα του ελληνικού στρατού.

 

Προκλήσεις Ερντογάν

Είναι, μάλιστα, η μέρα την οποία Τούρκοι αξιωματούχοι, με πρωταγωνιστή τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επέλεξαν για να εξαπολύσουν σφοδρή επίθεση με απειλές κατά της Ελλάδας.

 

Το τερμάτισε  η Τουρκία καθώς θα στείλει τα αρχεία των ραντάρ που καταγράφουν την υποτιθέμενη παρενόχληση της Ελλάδας στα τουρκικά αεροσκάφη με το ρωσικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας S-300 στη Γενική Γραμματεία του ΝΑΤΟ και στα υπουργεία Άμυνας των χωρών μελών της Συμμαχίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας «τα αεροσκάφη F-16 που επιχειρούσαν υπό τη Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας, εκτελώντας πτήσεις αποστολής σε διεθνή εναέριο χώρο στη Μεσόγειο, παρενοχλήθηκαν από το ρωσικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας S-300 της Ελλάδας που σταθμεύει στην Κρήτη στις 23 Αυγούστου. Το ραντάρ εντοπισμού στόχων και καθοδήγησης πυραύλων του συστήματος S-300 εγκλώβισε F-16, το οποίο εκτελούσε πτήση αποστολής σε ύψος 10.000 ποδών δυτικά της νήσου Ρόδου, με πύραυλο εδάφους-αέρος. Οι Έλληνες στρατιωτικοί αξιωματούχοι, από την άλλη πλευρά, επέλεξαν να διαψεύσουν τη συμπεριφορά αυτή, η οποία περιγράφεται ως «εχθρική πράξη» στους κανόνες εμπλοκής του ΝΑΤΟ».

Στο μεταξύ, ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι παρενοχλήσεις της Ελλάδας κατά του τουρκικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων συνεχίζονται!

Ισχυρίζονται ότι από την αρχή του έτους, ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη έχουν παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο 256 φορές και έχουν παρενοχλήσει τουρκικά αεροσκάφη 158 φορές. Επίσης ότι τα σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής παραβίασαν επίσης τα τουρκικά χωρικά ύδατα 33 φορές.

Ελληνοτουρκικά: Αυστηρό διάβημα της Αθήνας στο ΝΑΤΟ για τις ευχές στην Τουρκία για τη μικρασιατική καταστροφή [βίντεο]

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό