Αυτό το πάρκινγκ πως θα αλλάξει όψη ;

Αυτό το πάρκινγκ πως θα αλλάξει όψη ;

Αυτό το πάρκινγκ πως θα αλλάξει όψη;

«Πρώτη φορά υπόσχομαι κάτι, πραγματικά η πόλη θα αλλάξει όψη», δήλωσε ο δήμαρχος μετά την επανεκλογή του. Προφανώς προς το καλύτερο θα είναι οι αλλαγές, αν και η μέχρι τώρα πορεία του, άλλα δείχνουν.

Αλλά, ας πάρουμε ένα παράδειγμα, το πάρκινγκ στη Σοφούλη, όπως φαίνεται στην φωτογραφία. Αν φύγουν από εκεί τα αυτοκίνητα, που θα πάνε;

Στην Κομοτηνή, το πρωί, μπαίνουν εκατοντάδες αυτοκίνητα από τα γύρω χωριά, αυτοκίνητα εργαζόμενων ή και όσων έχουν συναλλαγές με υπηρεσίες. Το συγκεκριμένο πάρκινγκ γεμίζει ασφυκτικά τις ώρες λειτουργίας της αγοράς και μένει σχεδόν άδειο τις υπόλοιπες. Θα το μετατρέψει, η δημοτική αρχή, σε οργανωμένο πάρκινγκ, θα κάνει ένα υπόγειο, θα τα πάει αλλού και που τα αυτοκίνητα;

Το κυκλοφοριακό το έχουμε αναφέρει πολλές φορές. Από την ώρα που τα κτίρια της πρώην Νομικής και άλλων τμημάτων, παραμένουν στο πανεπιστήμιο, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης του. Με μια μεγάλη αλλαγή, τις υπηρεσίες κράτους-αυτοδιοίκησης να μεταφέρονται εκεί, το δημαρχείο στην Τσανάκλειο, θα μπορούσαμε να ελπίζουμε σε βελτίωση. Αν βέβαια, εμφανιζόταν και δημοτική αστυνομία, να ρυθμίζει το σημερινό μπάχαλο.

Αλλά εδώ, ούτε Τροχαία υπάρχει, με τον καθένα μας να παρκάρει όπου θέλει, όπως θέλει.

Μια πόλη έχει κίνηση πεζών και οχημάτων, κάθε πόλη έχει τα χαρακτηριστικά της. Αν δεν γνωρίζεις την πόλη, ναι, μπορείς να της αλλάξεις όψη, αλλά να την κάνεις και χειρότερη.

Από ασταθής σε πορεία ανάπτυξης

Άλλαξε ο πολιτικός ένοικος του κτιρίου στην φωτογραφία, μια αλλαγή στην οποία ελάχιστοι θα ποντάριζαν πριν της εκλογές και λιγότεροι μετά την πρώτη Κυριακή.

Και δεν είναι εύκολο να βγουν ασφαλή συμπεράσματα, καθώς τα μεγάλα ποσοστά αποχής μας εμποδίζουν να γνωρίζουμε ποιος δεν ψήφισε την πρώτη και ψήφισε την δεύτερη, ποιοι μετακινήθηκαν και από πού προς Τοψίδη, αν οι του Μέτιου δεν πήγαν στην δεύτερη κάλπη και γιατί.

Το βέβαιο είναι πως ο νέος περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης με τους συνεργάτες του, αναλαμβάνει ένα δύσκολο έργο. Να μετατρέψει την ΑΜ-Θ από μια ασταθή περιφέρεια σε ότι αφορά στον αναπτυξιακό της προσανατολισμό, σε μια περιφέρεια που θα πάει μπροστά. Δεν είναι εύκολο.

Ωστόσο, με την λειτουργεία των κάθετων αξόνων, η ΑΜ-Θ απέκτησε τουρισμό, ενώ συνεχίζεται η ροή από ανατολάς. Η παρουσία των Αμερικανών, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, μπορεί εκτός από απλή μεταφορά στρατιωτικού υλικού, να εξελιχθεί και αναπτυξιακή παραγωγικά. Η Γεωργία και Κτηνοτροφία, μπορεί να αποκτήσει προστιθέμενη αξία με μεταποίηση, τοπικά, των αγαθών και όχι μόνον εμπορία τους. Η χρήση του φυσικού αερίου μπορεί να επεκταθεί ταχέως παντού, καθώς παρά την ασταθή οικονομική συγκυρία, συνεχίζει να είναι φθηνό για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Αυτά προς το παρόν, με την επισήμανση πως η διοίκηση της περιφέρειας θα πρέπει να εργαστεί για τα μεγάλα, σε συνεργασία με κράτος και Δήμους.

Η λεγόμενη καθημερινότητα ανήκει στις δημοτικές αρχές. Και βέβαια, η περιφέρεια να αποκτήσει εξωστρέφεια και προς βορράν και προς ανατολάς.

Ποιος θα ήθελε να είναι στην θέση τους;

Αν ο τοπικός Σύριζα δεν μπορεί να εξηγήσει τα ανεξήγητα, απουσία υποψήφιου δημάρχου στην Κομοτηνή και περιφερειακό στραπάτσο, η τοπική ΝΔ έχει να ακούσει πολλά περισσότερα.

Από το πόση στήριξη είχε ο υποψήφιος δήμαρχος, μέχρι το που οδηγήθηκε η ψήφος των νεοδημοκρατών στην περιφέρεια, αλλά και γενικότερα η απαθής στάση της στα προεκλογικά τεκταινόμενα.

Το βράδυ της δεύτερης Κυριακής, στους πανηγυρισμούς, ήταν σαν να είχε εκλεγεί ο επίσημος υποψήφιος του κόμματος. Και δεν μπορούν και να ζητήσουν την άποψη του τοπικού Σύριζα για το πώς αντιμετωπίζεται πολιτικά ένα στραπάτσο, καθότι αυτοί έχουν άλλο στο μυαλό τους, πως δεν θα υποταχθούν στο νέο πρόεδρο τους.

Τουλάχιστον οι της ΝΔ, παραμένουν πιστοί στον δικό τους πρόεδρο, αν και σε αυτούς υπάρχουν φωνές αμφισβήτησης, για τα όσα το κόμμα έκανε τοπικά. Καλά ξεμπερδέματα. Στην τοπική ΝΔ, στον τοπικό Σύριζα, θα μπερδευτούν περισσότερο.

Μετεκλογικά θα πάει χειρότερα

Προεκλογικά, η ελληνική τηλεόραση έπιασε πάτο σε αντικειμενική ενημέρωση, στο μοίρασμα του πολιτικού χρόνου, στο δημοσιογραφικό ήθος.

Μετεκλογικά, θα τα πάει χειρότερα. Καθότι ήρθε και ο Κασσελάκης και τους αποσυντόνισε πλήρως. Αλλά, πώς να το κάνουμε, τις εντολές των κοτζαμπάσηδων αφεντικών τους εκτελούν και τους καταλαβαίνουμε. Είναι δυνατόν να χάσουν το σούσι τους, την πλούσια ζωάρα τους, την παρουσία τους στο γυαλί; Δεν είναι…

Και να συμπληρώσουμε ότι οι περισσότερες εκπομπές και τα δελτία ειδήσεων, δεν θα είχαν θέση σε τηλεοράσεις άλλων χωρών. Ενώ, η συντριπτική πλειοψηφία όσων εμφανίζονται στο γυαλί, ούτε για να πετούν τα σκουπίδια από τα καλάθια θα τους είχαν σε κανάλια της Ευρώπης και όχι μόνο.

Αργούν οι εργασίες στα καμένα

Με την ανάληψη των καθηκόντων τους οι επικεφαλής σε Δήμους και Περιφέρεια, θα πρέπει να επικεντρώσουν τις ενέργειες τους στην αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων σε Ροδόπη και Έβρο. Δεν βλέπουμε να γίνεται κάτι, εκτός από να κερδηθούν πολιτικές εντυπώσεις και οι βροχές όπου να είναι θα ξεκινήσουν. Η αποκατάσταση να είναι επαγγελματική, κυρίως σε ότι φορά στην αναδάσωση. Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα στην Ελλάδα, να ψάξουμε στο εξωτερικό. Επιπλέον, να πιεστεί η κυβέρνηση να προχωρήσει με τα τουριστικά passπου υποσχέθηκε, αλλά μάλλον τα ξέχασε. Κατανάλωση θα γίνει, κυρίως στον Έβρο και τα έσοδα θα βοηθήσουν.

Οι εκλογές των ψηφοκουβαλητών

Μάλλον έφτασε στα όρια του το σύστημα εκλογής «τοπικών αρχόντων». Τα ψηφοδέλτια σεντόνια ήταν η ταφόπλακα του.

Το ίδιο και η απογοήτευση νέων υποψηφίων, οι οποίοι σκέφτονται πως έπαιξαν τον ρόλο των νεροκουβαλητών, ή καλύτερα των ψηφοκουβαλητών.

Το αστείο που ακούγεται και τοπικά, είναι να κάνουν οι νέοι υποψήφιοι όλων των παρατάξεων έναν δικό τους συνδυασμό και να κατέβουν με αξιώσεις στις επόμενες εκλογές.

Είναι και το άλλο… Ούτε ένα 5% δεν σταύρωσε ψηφοδέλτιο στο παραβάν. Απλά το έβγαλε σταυρωμένο από την τσέπη.

Άλλωστε, έτσι όπως ηλικιωμένοι είναι οι περισσότεροι ψηφοφόροι, άντε να διακρίνουν τον υποψήφιο που θα σταυρώσουν στα σεντόνια. Ας το ψάξουμε σε άλλες χώρες, πως εκλέγουν «τοπικούς άρχοντες».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό