Αυτοκίνητο: Γιατί οι κατασκευαστές «κόβουν» τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων -Τι θέλουν να κρύψουν

Αυτοκίνητο: Γιατί οι κατασκευαστές «κόβουν» τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων -Τι θέλουν να κρύψουν

Σε «persona non grata» έχουν εξελιχθεί οι εξατμίσεις των αυτοκινήτων με τους περισσότερους κατασκευαστές να κρύβουν τις πάλαι ποτέ λαμπερές απολήξεις πίσω από καλοσχεδιασμένους προφυλακτήρες.

Μολονότι η επικράτηση του ηλεκτροκίνητου είδους δεν έχει ακόμα επιτευχθεί, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι κατασκευαστές οι οποίοι υιοθετούν, ακόμα και στις συμβατικές προτάσεις τους, τις σχεδιαστικές και όχι μόνο συνήθειες των αμιγώς ηλεκτροκίνητων προτάσεων.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των εξατμίσεων, οι οποίες έχουν χάσει τη θέση τους από το πίσω τμήμα των περισσοτέρων αυτοκινήτων, υποχωρώντας πίσω από καλοσχεδιασμένους προφυλακτήρες και αεροδυναμικούς διαχύτες.

Οι λόγοι για τους οποίους πολλοί κατασκευαστές «κρύβουν» τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων είναι πολλοί. Ο πρώτος έχει να κάνει με την εικόνα που θέλουν να προβάλουν. Η μόδα των προβεβλημένων εξατμίσεων ανήκει πλέον στο παρελθόν, μιας και κανείς δεν δείχνει διατεθειμένος να θυσιάσει την καλλίγραμμη σιλουέτα των αυτοκινήτων στον βωμό μιας δυναμικότερης εικόνας.

Κατά αυτόν τον τρόπο, προλειαίνεται και το «έδαφος» για την έλευση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, όπου εκεί προφανώς δεν υπάρχει η ανάγκη τοποθέτησης εξατμίσεων, χαρίζοντας την ελευθερία στους σχεδιαστές να «δουλέψουν» χωρίς τους γνωστούς περιορισμούς.

Ωστόσο το σημαντικότερο κίνητρο πίσω από την ιδιαίτερα συνηθισμένη πρακτική της κάλυψης-απόκρυψης των εξατμίσεων από το πίσω τμήμα των αυτοκινήτων είναι το κέρδος που προκύπτει στον τομέα της αεροδυναμικής.

Καλύπτοντας όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να ανακόψουν την ομαλή ροή του αέρα, αυτομάτως περιορίζεται η αεροδυναμική αντίσταση, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό τόσο για την κατανάλωση καυσίμου και τους εκλυόμενους ρύπους.

Η βελτιστοποίηση της αεροδυναμικής, λοιπόν, ήταν κατά κύριο λόγο αυτή που οδήγησε στον εξοστρακισμό των απολήξεων, στη θέση των οποίων μπορεί κανείς να συναντήσει διαχύτες με διακοσμητικά στοιχεία τα οποίο ενδέχεται να παραπέμπουν σε εξατμίσεις χωρίς ωστόσο να έχουν ουδεμία φυσική σύνδεση με αυτές.

Πηγή: carandmotor.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό