Αυτός είναι ο πρώτος παράγοντας γήρανσης- Απομακρύνετε τον

Αυτός είναι ο πρώτος παράγοντας γήρανσης- Απομακρύνετε τον

Ούτε το κάπνισμα δεν επιφέρει τόσο γρήγορα τη γήρανση όσο οι στενάχωρες σκέψεις και η θλίψη

Σύμφωνα με νεότερα ευρήματα, η μοναξιά και τα αρνητικά συναισθήματα είναι παράγοντες που επιταχύνουν τη γήρανση 

Η επιβάρυνση της ψυχικής υγείας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και το ρυθμό της γήρανσης, σύμφωνα με νεότερα ερευνητικά συμπεράσματα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο Aging-US, η μοναξιά και το αίσθημα της δυστυχίας μπορούν εξίσου να επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης.

 

Η μοναξιά πρώτη αιτία πρόωρης γήρανσης 

Συνήθως, οι βλάβες σε μοριακό επίπεδο συσσωρεύονται και σχετίζονται με τη γήρανση αλλά και με την εκδήλωση σοβαρών ασθενειών. Σε ορισμένους ανθρώπους, όμως, αυτές οι μοριακές διεργασίες είναι πιο έντονες, μια κατάσταση που συνήθως αναφέρεται ως επιταχυνόμενη γήρανση.

Για τη μελέτη τους, Αμερικανοί και Κινέζοι επιστήμονες εκτίμησαν τις επιδράσεις της μοναξιάς, του ανήσυχου ύπνου ή του αισθήματος της δυστυχίας στον ρυθμό της γήρανσης σε 11.914 Κινέζους ενήλικες. Χρησιμοποίησαν ένα νέο ρολόι γήρανσης που ρυθμίστηκε και επαληθεύτηκε με αιματολογικά και βιομετρικά δεδομένα. Οι συγκεκριμένες συσκευές μπορούν να ανιχνεύσουν τον αυξημένο ρυθμό γήρανσης, λειτουργώντας ως ψηφιακά μοντέλα γήρανσης.

Διαπίστωσαν ότι οι διαφορές ήταν σημαντικές. Η επιτάχυνση της γήρανσης ναι μεν εντοπίστηκε σε άτομα με ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου, ηπατικών και πνευμονικών παθήσεων, και σε καπνιστές αλλά και, το πιο ενδιαφέρον, σε άτομα σε ευάλωτη ψυχική κατάσταση.

Πιο συγκεκριμένα, το αίσθημα της απελπισίας, της δυστυχίας και της μοναξιάς αποδείχθηκε ότι αυξάνει τη βιολογική ηλικία του ατόμου περισσότερο από ό,τι το κάπνισμα. Άλλοι παράγοντες που συσχετίστηκαν με την επιτάχυνση της γήρανσης ήταν η μη σύναψη ενός γάμου και η διαβίωση σε αγροτική περιοχή, λόγω της χαμηλής διαθεσιμότητας των ιατρικών υπηρεσιών.

Οι συγγραφείς του άρθρου καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η ψυχολογική πτυχή της γήρανσης δε θα πρέπει να έρχεται σε δεύτερη μοίρα ούτε στην έρευνα ούτε στις πρακτικές εφαρμογές ενάντια στη γήρανση.

Ipliroforia

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό