Αύξηση τιμών καθημερινά στις τιμές των καυσίμων

Αύξηση τιμών καθημερινά στις τιμές των καυσίμων

Καθημερινό είναι το φαινόμενο των ανατιμήσεων στα καύσιμα στη σκιά της ρωσο-ουκρανικής κρίσης. Σε διεθνές επίπεδο οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου αν και έχουν υποχωρήσει από τα υψηλά ιστορικά ωστόσο παραμένουν σε δυσθεώρητα ύψη. Το Μπρεντ κινείται κοντά στα 130 δολάρια το βαρέλι.

Ενώ το φυσικό αέριο στην αγορά του Άμστερνταμ έχει υποχωρήσει στα 176 ευρώ ανά μεγαβατώρα αρκεί να θυμίσουμε ότι λίγο πριν τη ρωσική εισβολή διαπραγματευόταν στα 80 ευρώ.

Η αντανάκλαση στις τιμές χονδρικής ρεύματος είναι άμεση με την τιμή να κινείται στα 330 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση αποτυπώνεται για μία ακόμα μέρα στις αντλίες των καυσίμων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η μέση τιμή της αμόλυβδης πανελλαδικά κινείται σήμερα στα 2,05 ευρώ ανά λίτρο.

Εντυπωσιακή είναι η άνοδος στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 23% και κίνησης κατά 16% στα 1,57 και στα 1,88 αντίστοιχα. Τα στοιχεία συνηγορούν στην εκτίμηση ότι το ράλι ανόδου θα συνεχιστεί στα καύσιμα ενώ φόβους για περαιτέρω άνοδο εκφράζουν και οι πρατηριούχοι.

Εν τω μεταξύ δεν αποκλείεται εντός της εβδομάδας να γίνουν οι ανακοινώσεις για τις επιδοτήσεις μηνός Μαρτίου για το φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι επιδοτήσεις αναμένεται να κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με τον Φεβρουάριο με μικρές διαφοροποιήσεις. Περαιτέρω παρεμβάσεις θα εξαρτηθούν τόσο από τις συζητήσεις για συντονισμένη δράση σε επίπεδο Ενωμένης Ευρώπης όσο και από τις διεθνείς εξελίξεις.

Το Οικονομικό Επιτελείο έχει εξετάσει σύμφωνα με πληροφορίες και τα πιο ακραία σενάρια, ενώ βλέμμα στρέφεται αύριο και στην ανακοίνωση του πληθωρισμού για τον Φεβρουάριο από την ΕΛΣΤΑΤ στο 7% από 6,2%.

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

ertnews.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό