«Before Sunday» – Συνέντευξη στην Θρακική Αγορά : «Αν ο κόσμος γίνει λίγο πιο δεκτικός σε original μουσική υπάρχουν πολλά ‘διαμάντια’ με Αγγλικό στίχο στην Ελλάδα που περιμένουν να ανακαλυφθούν»

«Before Sunday» – Συνέντευξη στην Θρακική Αγορά : «Αν ο κόσμος γίνει λίγο πιο δεκτικός σε original μουσική υπάρχουν πολλά ‘διαμάντια’ με Αγγλικό στίχο στην Ελλάδα που περιμένουν να ανακαλυφθούν»

Μια μπάντα που κρατάει σχεδόν 10 χρόνια . Με αφορμή το νέο single από το επερχόμενο άλμπουμ «Tzitziki», μας μίλησαν για την υπέροχη μουσική τους και την δουλειά τους.

Οι Before Sunday είναι δύο άτομα με ανησυχίες τα οποία ξεκίνησαν μια κοινή μουσική πορεία το 2013, με σκοπό να εκπληρώσουν τα ‘μουσικά’ τους όνειρα στο Λονδίνο. Σύντομα γίναμε τρεις και ακόμα πιο σύντομα μια μικρή ομάδα με κοινούς στόχους. Μπορεί οι Before Sunday να έχουν σαν ‘βάση’ τον Νίκο και την Στέλλα αλλά χωρίς την βοήθεια σημαντικών ανθρώπων γύρω τους όπως οι Tony Huber, Κώστας Γονίδης και αρκετοί άλλοι, τα πράγματα θα ήταν πιο δύσκολα !

 

  • Καλησπέρα σας! Είναι μεγάλη μας χαρά να σας έχουμε μαζί μας. Πώς σας βρίσκουμε; Κάποιο project ή γενικά κάποια δουλειά στο προσκήνιο;

Καλησπέρα σας και ευχαριστούμε για την φιλοξενία. Είμαστε πολύ καλά και

μας πετυχαίνετε σε μια αρκετά δημιουργική περίοδο διότι βρισκόμαστε προς το τέλος της δημιουργίας του δεύτερου album μας. Έχουμε τελειώσει τις ηχογραφήσεις και έχουμε περάσει στο στάδιο της μίξης.

 

  • Η φλόγα παραμένει η ίδια σήμερα, όπως τότε που ξεκινήσατε να ακούτε και να παίζετε μουσική;

Νομίζω πως αυτή η φλόγα τελικάδεν σβήνει ποτέ…Απλά ξεκουράζεται λίγο και μετά επανέρχεται με την ίδια ένταση! Μπορεί να αλλάξαμε χώρα, να δουλεύουμε πολύ, να ζούμε εν μέσω μιας πανδημίας, αλλά συνεχίζουμε να παίζουμε μουσική.

 

  • Ας περάσουμε στο νέο single από το επερχόμενο άλμπουμ σας. Ο τίτλος του “Tzitziki” φέρνει πολλούς συνειρμούς στο μυαλό. Μιλήστε μας λίγο σχετικά με το concept του τραγουδιούκαι την ιδέα πίσω από τον τίτλο.

Το τραγούδι ‘Tzitziki’ ξεκίνησε καθαρά σαν ένα απλό jamστο στούντιο το καλοκαίρι… Ο παραγωγός μας Kristian-Mullerβρισκόταν στην Ελλάδα για ένα 10ήμερο καθώς ηχογραφούσαμε demosγια το νέο άλμπουμ. Ένα πρωί, εντυπωσιάστηκε τόσο, από τον πολύ δυνατό ήχο που κάνουν τα τζιτζίκια και τον ηχογράφησε! Το ακούσαμε στο στούντιο και πάνω στα γέλια ο Νίκος άρχισε να παίζει ένα αργόσυρτο riffστη κιθάρα. Εγώ πήρα το μικρόφωνο και ξεκίνησα να τραγουδάω ότι μου κατέβει στο κεφάλι! Τελικά  το τραγούδι μας άρεσε καθώς έχει ένα όμορφο grooveκαι τελικά περνάει και ένα κοινωνικό μήνυμα. Είναι ένα χιομοριστικό τραγούδι, αποδομένο με σοβαρότητα!

 

  • Τι διαδικασία ακολουθήσατε συνθετικά; Ποιος επωμίστηκε το κύριο βάρος της δουλειάς;

Για το ‘Tzitziki’ ισχύει αυτό που ανάφερα παραπάνω. Γενικότερα για το άλμπουμ, η προ-παραγωγή ήταν περισσότερο συλλογική αυτή τη φορά. Μαζευόμασταν σε ένα στούντιο για 10 – 15 μέρες, ο Νίκος έφερνε κάποιες ιδέες και δουλεύαμε όλοι μαζί πάνω σε αυτές. Δεν υπήρχαν έτοιμα κομμάτια από πριν δηλαδή, παρα μόνο βασικές δομές. Όλα ‘χτίστηκαν’ στο στούντιο.

 

  • Ποια άλλα πράγματα σας ενέπνευσαν για τη δουλειά;

Σίγουρα η κατάσταση που επικρατεί με την πανδημία… Το άλμπουμ μας ηχογραφήθηκε εν μέσω σκληρών μέτρων covid και αυτό δυσκόλεψε αρκετά τα ταξίδια μας, τις ηχογραφήσεις και γενικότερα τις συναντήσεις μας.Η κατάσταση όμως ήταν και πηγή έμπνευσης για εμάς καθώς το άλμπουμ απέκτησε ηχοχρώματα και χαρακτήρα τελείως αυθόρμητα.

 

6)      Θεωρώ από το πρώτο σας άλμπουμ σας “Anticipation” ακόμα, ότι λατρεύετε την αρτιότητα. Κάθε τι φαίνεται άρτια δουλεμένο και προσεγμένο μέχρι την τελική λεπτομέρεια. Γενικά προδιαγράφετε την πορεία σας ή σας βγαίνει αυθόρμητα όλο αυτό;

Ο αυθορμητισμός είναι σημαντικός στην μουσική αλλά πάντα στο τέλος χρειάζεται να «συμμαζεύουμε» και να επιλέγουμε εκείνες τις ιδέες που μας αρέσουν περισσότερο, το οποίο ακούγεται ευκολότερο από ότι είναι. Συμφωνώ μαζί σου πως το “Anticipation” είναι ένα προσεγμένο και δουλεμένο άλμπουμ, αλλά δεν θα έλεγα πως είναι και τόσο αυθόρμητο καθώς τα τραγούδια είχαν δουλευτείπολύ από τον Νίκο πριν μπούμε στο στούντιο Ξέραμε καλά τι θέλαμε για το πρώτο μας άλμπουμ και απλά το κάναμε πράξη.

 

7)      Χωρίς να χρησιμοποιείτε τεχνικές υπερβολές, φαίνεται να δίνετε έμφαση στο songwriting. Κατά πόσον πιστεύετε ότι αυτό χρειάζεται μουσική παιδεία ή παίζει περισσότερο ρόλο ο αυθορμητισμός στη σύνθεση;

Νομίζω πως αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο είναι η εμπειρία πάνω στη μουσική σε συνδυασμό με τον αυθορμητισμό. Φυσικά αν υπάρχει μουσική παιδεία είναι ένα πλεονέκτημα αλλά δεν είναι και απαραίτητο. Γενικά οι μουσικές γνώσεις σε βοηθούν να εκφραστείς ευκολότερα αλλά κατά έναν περίεργο λόγο σε περιορίζουν κιόλας καθώς δυσκολεύεσαι να βγεις από το comfortzoneσου. Το δύσκολο είναι να γράψεις κάτι ‘αληθινό’ το οποίο ταυτόχρονα να είναι ενδιαφέρον αλλά και αρκετά catchy. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στο songwritingσε κάθε μας σύνθεση καθώς σαν μουσικοί εξυπηρετούμε το εκάστοτε τραγούδι περισσότερο και λιγότερο της μουσικές ικανότητες.

 

8)   Μεγάλη εντύπωση μου έκαναν τα κιθαριστικά θέματα. Μεστά και πολύ μελωδικά. Θα μπορούσατε να φανταστείτε τους εαυτούς σας σε μπάντα άλλου είδους μουσικής και όχι pop-rock;

Ναι, γιατί όχι έτσι κι αλλιώς τα κομμάτια μας είναι διαφορετικά μεταξύ τους και δεν έχουν μονοpop-rockστοιχεία. Άλλωστε και εγώ και ο Νίκος έχουμε συμμετάσχει σε διάφορα projectsτα οποία υπηρετούν άλλα είδη μουσικής όπως, funk, rock, blues, metal, hip-hop. Μέσα στους BeforeSundayόμως έχουμε πλήρη μουσική ελευθερία, οπότε συνδυάζουμε με ευκολία διάφορα είδη μουσικής σε κάθε μας τραγούδι.

 

9)      Το εξώφυλλο του πρώτου σας άλμπουμ με την τραγουδίστρια σας, δείχνει να είναι έντονα συνυφασμένο με το concept και τον τίτλο του άλμπουμ. Έγινε εσκεμμένα αυτό και αν ναι πείτε μας το συσχετισμό.

Φυσικά και έγινε εσκεμμένα. Το εξώφυλλο θεωρούμε πως ταιριάζει αισθητικά με την ατμόσφαιρα του άλμπουμ. Το εξώφυλλο και οπισθόφυλλο είναι στην ουσία μια αναπαράσταση του καλού και του κακού και πως αυτά συνυπάρχουν αρμονικά. Όπως αντίστοιχα τα δύο τελευταία κομμάτια του δίσκου, Goddessκαι Devil.

 

10)   Πώς βλέπετε το μέλλον σχετικά με τις ζωντανές εμφανίσεις στην εποχή του Covid-19; Θα υπάρξει φως στην άκρη του τούνελ σύντομα;

Δυστυχως ο ιός ειναι μια πραγματικότητα και πρέπει να μαθουμε να ζουμε με αυτό. Δεν γινεται να σταματησει η ζωή. Επομένως πιστευω πως θα βρεθεί η ακρη απλα θα παρει λιγο χρόνο .

11)   Συγχαρητήρια για το πολύ όμορφο νέο σας κομμάτι, το “Tzitziki”, που μου έφερε στο νου τις πολύ καλές στιγμές των rock και metal μπαντών, παρότι γενικά είστε πιο “light” μπάντα. Η τελευταία λέξη, σας ανήκει…

Σας ευχαριστούμε πολύ για την όμορφη συνέντευξη! Ελπίζουμε να τα ξαναπούμε σύντομα !

 

Before Sunday – Tzitziki feat @Eleni Nota Drums (Official Video)

 

 

SQUARE HAMMER – GHOST (COVER BY BEFORE SUNDAY & FRIENDS) – VIDEO

 

 

Before Sunday – Living in London (Official Music VIdeo)

 

Before Sunday – Obsessions (Official Video)

 

 

Before Sunday – No Destination (Official Lyric Video)

 

 

Before Sunday – Live In the Studio (Bruno Mars, Martin Solveig)

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό