«Χαίρε Μικρά Ασία -100 Χρόνια ξεριζωμού από τα Ματωμένα Χώματα»

«Χαίρε Μικρά Ασία -100 Χρόνια ξεριζωμού από τα Ματωμένα Χώματα»

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης γνωστοποιεί δύο εικαστικές πρωτοβουλίες του 9ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής, το οποίο, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό με θέμα «Χαίρε Μικρά Ασία -100 Χρόνια ξεριζωμού από τα Ματωμένα Χώματα», υλοποίησε εργαστήριο για τη δημιουργία συλλογικού έργου (εικ. 1) και ατομικών έργων, μαθητών/τριων των δύο τμημάτων της ΣΤ΄ τάξης, κατά το χρονικό διάστημα 11 έως 15 Απριλίου 2022. Τα έργα φιλοτεχνήθηκαν υπό την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού εικαστικών κ. Παναγιώτη Αμπεριάδη.

Τα προσχέδια, που επιλέχτηκαν από τον εικαστικό και τα παιδιά είναι τα γνωστά έργα του Πάμπλο Πικάσο με τίτλο «Γυναίκα σε σύγχυση με μαντήλι» και «Γυναίκα που κλαίει», έτσι ώστε να αποδοθεί αρτιότερα και πιο εύστοχα η αγωνιώδης κατάσταση των προσφύγων. Στο ιστορικό υπόβαθρο εισήγαγε τους/τις μαθητές/τριες η διευθύντρια του σχολείου  κ. Μαρίνα Μολλά, μέσα από την τοπική προφορική ιστορία και από τη ανάγνωση αποσπασμάτων προφορικών μαρτυριών απογόνων των προσφύγων, που εγκαταστάθηκαν στον προσφυγικό συνοικισμό της «Ρέμβης». Συμπληρωματικά, για να γίνει βιωματικό το εργαστήριο, προσφέρθηκε γλυκό βύσσινο, που χαρακτηρίζει την εν λόγω συνοικία, ακούγοντας παραδοσιακά μικρασιάτικα τραγούδια.

Επιπλέον, το σχολείο στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο «1ο Green Fest» του Δήμου Κομοτηνής, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 6 Mάιου 2022 στην Πλατεία Ειρήνης, οι μαθητές/τριες της ΣΤ΄ τάξης, υπό την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού εικαστικών του σχολείου κ. Παναγιώτη Αμπεριάδη, δημιούργησαν μία τοιχογραφία στον χώρο της Παιδικής Χαράς (Καράβι) με θέμα την ανακύκλωση (Εικ. 2-5)

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό