Χαρίτου: «Εγκλωβισμένοι στη γραφειοκρατία οι παλιννοστούντες ομογενείς. Νομοθετική ρύθμιση για να διευκολυνθεί η απόδοση ελληνικής ιθαγένειας»

Χαρίτου: «Εγκλωβισμένοι στη γραφειοκρατία οι παλιννοστούντες ομογενείς. Νομοθετική ρύθμιση για να διευκολυνθεί η απόδοση ελληνικής ιθαγένειας»

Με πρωτοβουλία του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ροδόπης Δημήτρη Χαρίτου 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν από τον υπουργό Εσωτερικών να προχωρήσει σε νομοθετική  ρύθμιση  προκειμένου να διευκολύνει την απόδοση ελληνικής ιθαγένειας σε παλιννοστούντες ομογενείς, που διαβιούν για πάρα πολλά χρόνια στην χώρα μας και βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα γρανάζια της  γραφειοκρατίας.

Με αφορμή υπόμνημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων από την πρώην Ε.Σ.Σ.Δ (Π.Ο.Σ.Ε.Π.), οι βουλευτές  επισημαίνουν ότι όσοι ομογενείς δεν πρόλαβαν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια με τις παλαιότερες ευνοϊκές διατάξεις του άρθρου 46 του Ν. 4508/2017 σήμερα υποχρεώνονται να αποδείξουν μέσω μιας σύνθετης και αυστηρής διαδικασίας την ελληνική τους συνείδηση ενώπιον εξεταστικών επιτροπών. Οι ομογενείς με το υπόμνημα τους διαμαρτύρονται γιατί η Ελληνική Πολιτεία τους αντιμετωπίζει ως αλλογενείς ακόμα κι αν ζουν και εργάζονται στην χώρα μας για περισσότερα από είκοσι χρόνια.

Οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό αν προτίθεται να προχωρήσει σε νέα νομοθετική ρύθμιση που θα δώσει τη δυνατότητα στους ομογενείς την δυνατότητα να αποκτούν ευχερέστερα την ελληνική ιθαγένεια.

 

Ακολουθεί το κείμενο της αναφοράς

 

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον Υπουργό  Εσωτερικών

 

Θέμα:  Θα  διευκολύνετε την απόδοση ελληνικής ιθαγένειας στους ομογενείς που προέρχονται από την τέως Σοβιετική Ένωση;

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου καταθέτει προς τον Υπουργό    Εσωτερικών ως αναφορά το υπόμνημα της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων από την πρώην Ε.Σ.Σ.Δ (Π.Ο.Σ.Ε.Π.), με το οποίο   ζητούν να επιλυθούν με νομοθετική ρύθμιση τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε σχέση με την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας.

Ο Βουλευτής επισημαίνει ότι σύμφωνα με την Π.Ο.Σ.Ε.Π. όσοι ελληνοπόντιοι ομογενείς δεν πρόλαβαν να  αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια με τις παλαιότερες ευνοϊκές διατάξεις του άρθρου 46 του Ν. 4508/2017 βρίσκονται σήμερα εγκλωβισμένοι στην γραφειοκρατία και  υποχρεώνονται  να  αποδείξουν την ελληνική τους συνείδηση ενώπιον εξεταστικών επιτροπών.

Οι ομογενείς αισθάνονται προσβεβλημένοι και διαμαρτύρονται μέσω του υπομνήματός τους γιατί με το καινούργιο ρυθμιστικό πλαίσιο της πολιτογράφησης  η Ελληνική Πολιτεία τους αντιμετωπίζει ως αλλογενείς ακόμα κι αν έχουν παλιννοστήσει και εργάζονται στην χώρα μας για περισσότερα από είκοσι χρόνια.

Για του λόγους αυτούς καλείστε να απαντήσετε στην ΠΟΣΕΠ εάν  προτίθεσθε να προχωρήσετε σε νέα νομοθετική ρύθμιση που θα δώσει τη δυνατότητα στους ελληνοπόντιους ομογενείς της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. να αποκτούν ευχερέστερα την ελληνική ιθαγένεια   που δικαιούνται.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό