Χαρίτου: «Η κυβέρνηση αποφεύγει να δεσμευτεί για αποζημιώσεις στους πληττόμενους καπνοπαραγωγούς της Ροδόπης»

Χαρίτου: «Η κυβέρνηση αποφεύγει να δεσμευτεί για αποζημιώσεις στους πληττόμενους καπνοπαραγωγούς της Ροδόπης»

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου με παρέμβασή του στη Βουλή είχε ζητήσει από την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αποζημιωθούν οι καπνοπαραγωγοί της ΠΕ Ροδόπης των οποίων η φετινή παραγωγή πλήττεται από παθογόνο αίτιο που δεν αντιμετωπίζεται, με το φαινόμενο να εντοπίζεται με μεγαλύτερη ένταση στους Δήμους Αρριανών και Κομοτηνής όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο ποσοστό καλλιεργούμενου καπνού (περίπου το 80%) και τους παραγωγούς να βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση λόγω απώλειας παραγωγής και εισοδήματος.

Στην απάντησή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ.Γεωργαντάς αποφεύγει να δεσμευτεί για το αν πράγματι η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο θα αποζημιώσει τους παραγωγούς καπνού στη Ροδόπη κινούμενος στη λογική του ναι μεν αλλά…Ναι μεν το υπουργείο, όπως παραδέχεται ο υπουργός στην απάντησή του, είναι ενημερωμένο από την ΔΑΟΚ Ροδόπης για τις ζημιές στις καλλιέργειες καπνού και την έκταση αυτών, αλλά όπως σημειώνει θα υπάρξει στήριξη των πληττόμενων παραγωγών μόνο εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Οι οποίες, βέβαια, προϋποθέσεις όπως σημειώνει ο ΕΛΓΑ σε έγγραφό του που μας κοινοποίησε ο υπουργός  δεν υπάρχουν, αφού οι συγκεκριμένες ζημιές, όπως αναφέρεται στην απάντησή του, δεν εμπίπτουν στον κανονισμό του ΕΛΓΑ και πολύ δύσκολα αποζημιώνονται μέσω των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων. Θυμίζουμε όμως ότι στο παρελθόν σε ανάλογη περίπτωση το 2018 όταν και τότε προκλήθηκαν ζημιές στις καπνοκαλλιέργειες του Ν. Ροδόπης από το ίδιο παθογόνο αίτιο, υπήρξε από την πλευρά της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οικονομική στήριξη των πληγέντων καπνοπαραγωγών.

Η αναφορά από την πλευρά του υπουργού ότι θα παρακολουθηθεί η εξέλιξη του φαινόμενου και ανάλογα θα εξεταστεί η αναγκαιότητα στήριξης των παραγώγων δεν πρέπει να δημιουργήσει εφησυχασμό. Αντίθετα κάνει ακόμη πιο αναγκαία την ανάληψη πρωτοβουλιών από τους εμπλεκόμενους ώστε να διεκδικηθούν  δίκαιες αποζημιώσεις για όσους παραγωγούς στη Ροδόπη έχουν πραγματικά πληγεί και βέβαια για να διαμορφωθεί ένα συνολικό και βιώσιμο σχέδιο για την στήριξη και την ανάταξη της καλλιέργειας καπνού, που απασχολεί χιλιάδες παραγωγούς στην περιοχή και συγκροτεί έναν κρίσιμο τομέα της τοπικής οικονομίας.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό