Χαρίτου: «Να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς της ΠΕ Ροδόπης για τις ζημιές από παγετό και χαλαζοπτώσεις»

Χαρίτου: «Να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς της ΠΕ Ροδόπης για τις ζημιές από παγετό και χαλαζοπτώσεις»

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου με παρέμβασή του στη Βουλή ζητά να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς της ΠΕ Ροδόπης για τις ζημιές που προκλήθηκαν σε δενδροκαλλιέργειες από παγετό και χαλαζοπτώσεις την άνοιξη 2021.

Όπως σημειώνει ο βουλευτής, σε ερώτησή του μαζί με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση με συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση έχει την υποχρέωση να προχωρήσει άμεσα έστω στην καταβολή προκαταβολών έως 40%. Όμως ενώ έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από τότε που προκλήθηκαν οι μεγάλες ζημιές σε κερασώνες, ελαιόδενδρα, ροδιές κα, οι παραγωγοί της Ροδόπης δεν έχουν λάβει ούτε καν τις προκαταβολές.

Ο βουλευτής ζητά από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να καταβάλλει το σύνολο των αποζημιώσεων στους παραγωγοί που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική θέση λόγω συρρίκνωσης της παραγωγής και κατ´ επέκταση του εισοδήματός τους.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

 

Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2021

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

Θέμα: «Πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς της ΠΕ Ροδόπης για τις ζημιές που προκλήθηκαν στις δενδροκαλλιέργειες από τον  παγετό, τις χαλαζοπτώσεις την άνοιξη 2021»;

 

Όπως είναι γνωστό οι παγετοί που επικράτησαν φέτος από τον Μάρτιο  έως και τον Απρίλιο προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στις δενδροκαλλιέργειες της χώρας. Στην ΠΕ Ροδόπης ο παγετός, η χαλαζόπτωση και οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις έπληξαν δενδρώδεις καλλιέργειες που ήταν σε προανθικό στάδιο ανάπτυξης προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε κερασώνες, ελαιόδενδρα, ροδιές κ.α..

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των κερασοπαραγωγών όπου η μείωση της παραγωγής ξεπέρασε το 60% της αντίστοιχης περσινής, ενώ ένα σημαντικό μέρος κερασιών που συλλέχθηκαν δεν ήταν ποιοτικά εμπορεύσιμο. Σημαντικές επίσης ήταν οι ζημιές που προκλήθηκαν στα ελαιόδενδρα σε πολλά αγροκτήματα της ΠΕ Ροδόπης. Προβλήματα που έγκαιρα σας είχαμε επισημάνει στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με ερωτήσεις μας στις 27/04/2021 και 18/06/2021.

Με τη νομοθετική ρύθμιση του άρθρου 209 «Ρυθμίσεις θεμάτων του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων σχετικά με τις ζημιές που προκλήθηκαν λόγω παγετού» στον ν.4820/23.07.2021, είχατε την υποχρέωση και διαβεβαιώνατε για τη γρήγορη καταβολή αποζημίωσης σε καλλιέργειες που ήταν σε προανθικό στάδιο κατά παρέκκλιση των προβλεπόμενων διατάξεων, καθώς και τη δυνατότητα να λάβουν προκαταβολή έως 40% της εκτιμηθείσας αποζημίωσης. Ενώ οι ζημιές αυτές θα εντάσσονται σε ειδικό ad hoc πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων το οποίο θα έπρεπε να σταλεί και να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όμως μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί καμία αποζημίωση στους παραγωγούς της ΠΕ Ροδόπης. Ενώ από το παράρτημα του ΕΛΓΑ Θράκης έχουν ολοκληρωθεί οι εκτιμήσεις για τις ζημιές που έχουν προκληθεί στις δενδροκαλλιέργειες και ενώ υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης του αρχείου των δηλώσεων των παραγωγών στο ΟΣΔΕ του 2020, εντούτοις δεν έχει  δοθεί καμία προκαταβολή έναντι συνολικής αποζημίωσης των παραγωγών των οποίων  οι δενδροκαλλιέργειες επλήγησαν είτε στο προανθικό στάδιο είτε από τις χαλαζοπτώσεις.

Η σοβαρή αυτή καθυστέρηση έχει προκαλέσει τη δικαιολογημένη ανησυχία των πληγέντων παραγωγών στην ΠΕ της Ροδόπης που ανέμεναν την καταβολή αποζημιώσεων, όταν  μάλιστα το εισόδημα τους έχει μειωθεί δραστικά και βρίσκονται πλέον σε αδυναμία να ανταποκριθούν στις αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις τους σε μία ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά.

Επειδή,  έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από τότε που προκλήθηκαν οι ζημιές των δενδροκαλλιεργειών στην ΠΕ της Ροδόπης.

Επειδή,  έχετε υποχρέωση με τη νομοθετική ρύθμιση του άρθρου 209 «Ρυθμίσεις θεμάτων του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων σχετικά με τις ζημιές που προκλήθηκαν λόγω παγετού» του ν.4820/23.07.2021 για την καταβολή έστω προκαταβολών έως 40%  στις πληγείσες  από παγετό καλλιέργειες.

Επειδή,  οι παραγωγοί των οποίων επλήγησαν οι καλλιέργειες βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική θέση λόγω συρρίκνωσης της παραγωγής και κατ´ επέκταση του εισοδήματος τους.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.Πότε προβλέπεται να δοθούν οι προκαταβολές έναντι των αποζημιώσεων και πότε θα καταβληθούν οι τελικές αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς;

2.Θα συμπεριληφθούν στις εν λόγω αποζημιώσεις οι ελιές και οι ροδιές οι οποίες φέτος αντιμετωπίζουν δραματική μείωση της παραγωγής τους;

3.Έχει αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση το Ειδικό (AD HOC) πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων για τον «Παγετό Άνοιξη 2021»;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Χαρίτου Δημήτριος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κωνσταντίνος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Ιωάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τσίπρας Γεώργιος

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό