Χαρίτου: «Να παραταθούν οι συμβάσεις ΙΔΟΧ των 53 εργαζόμενων σε καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη στο Νοσοκομείο Κομοτηνής»

Χαρίτου: «Να παραταθούν οι συμβάσεις ΙΔΟΧ των 53 εργαζόμενων σε καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη στο Νοσοκομείο Κομοτηνής»

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου ζητά από τον υπουργό Υγείας να παραταθούν οι συμβάσεις ΙΔΟΧ των 53 εργαζόμενων στη καθαριότητα, τη σίτιση και τη φύλαξη του Νοσοκομείου  Κομοτηνής,  που λήγουν στο τέλος του έτους. Εργαζόμενοι που προσέφεραν πολύτιμες υπηρεσίες σε απαιτητικές και επιβαρυντικές για την υγεία τους συνθήκες μέσα στην υγειονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία.

Σε ερώτηση του, που συνυπογράφουν 16 βουλευτές, σημειώνει ότι το πραγματικό δημοσιονομικό κόστος για την απασχόληση εργαζομένων ΙΔΟΧ είναι χαμηλότερο σε σχέση με την ανάθεση των υπηρεσιών αυτών σε εργολαβικά συμφέροντα που προωθεί η κυβέρνηση. Ο βουλευτής υπενθυμίζει τις προσπάθειες που έγιναν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να εδραιωθούν  οι συμβάσεις  ΙΔΟΧ με τους εργαζόμενους σε πολύ καλύτερες συνθήκες εργασίας και αμοιβές, σε σχέση με τους εργαζόμενους στις εργολαβίες, ενώ το Νοσοκομείο Κομοτηνής είχε αναβαθμισμένες υπηρεσίες σε κρίσιμους τομείς.

Τέλος ο βουλευτής καλεί τον υπουργό Υγείας στην κορύφωση της πανδημίας να προστατέψει την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου, αλλά και τους 53 εργαζόμενους με συμβάσεις ΙΔΟΧ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον  Υπουργό  Υγείας

Θέμα: Θα παρατείνετε τις συμβάσεις ΙΔΟΧ των εργαζόμενων στην καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής;

 

Από το 2010 έως το 2015, με πρόσχημα την οικονομική κρίση και την ανάγκη περικοπών, καταργήθηκε το 95% των  οργανικών θέσεων καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης των δημόσιων νοσοκομείων και οι υπηρεσίες αυτές ανατέθηκαν σε εξωτερικά εργολαβικά συνεργεία. Το αποτέλεσμα ήταν τα νοσοκομεία να δαπανούν υπέρογκα ποσά για τις εργολαβικές συμβάσεις για υποβαθμισμένες υπηρεσίες, ενώ οι συνθήκες εργασίας και οι αμοιβές του προσωπικού επιδεινώθηκαν δραματικά.

Αυτό το καθεστώς των εργολαβιών ανατράπηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τα Νοσοκομεία προχώρησαν σε συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου μέσω ΑΣΕΠ για τις εργασίες καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης. Η επιλογή αυτή παρά τις τεράστιες πιέσεις που ασκήθηκαν επικράτησε τελικά διότι σύμφωνα και με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (υπόθεση C-260/17) βελτίωνε τις συνθήκες εργασίας και τις αμοιβές του προσωπικού.

Στο Γενικό Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής είχαν προσληφθεί με Συμβάσεις Εργασίας Ορισμένου Χρόνου 38 υπάλληλοι καθαριότητας, 7 υπάλληλοι σίτισης και 8 υπάλληλοι φύλαξης.

Δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να επαναφέρει τις εργολαβικές συμβάσεις στους συγκεκριμένους τομείς ώστε να εξυπηρετήσει ιδιωτικά συμφέροντα. Γι’ αυτό και  ωθεί τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων σε μια τέτοια κατεύθυνση  παροτρύνοντας τες να εξετάσουν  «εναλλακτικούς τρόπους παροχής υπηρεσιών».

Εκμεταλλευομένη μάλιστα την αναστολή καθηκόντων που επέβαλε σε ανεμβολίαστους των δομών υγείας, επιχειρεί να νομιμοποιήσει και βάση του άρθρου  51 του Ν. 4825/2021 την ανάθεση όλων των νοσοκομειακών υπηρεσιών  καθαριότητας, σίτισης φύλαξης αλλά και διοίκησης, τεχνολογίας, πληροφοριακών συστημάτων, διακομιδής ασθενών, εργαστηριακών εξετάσεων κ.ά. σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Με τα δεδομένα αυτά είναι φανερό πως εσκεμμένα ο Υπουργός Υγείας ενώ γνωρίζει πως στις 31-12-2021 λήγουν οι συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για περίπου 6.000 εργαζόμενους καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης δημόσιων νοσοκομείων δεν προχωρά στην έκδοση απόφασης για την παράτασή των συμβάσεων αυτών.

Στο Γενικό Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής, οι αρχικές συμβάσεις των  53 εργαζομένων έληγαν στις 31-12-2020 και παρατάθηκαν, λόγω των αυξημένων αναγκών που δημιούργησε η πανδημία, έως τις 31-12-2021.

Σήμερα μολονότι βρισκόμαστε στη κορύφωση της  πανδημίας το Νοσοκομείο Κομοτηνής κινδυνεύει να μείνει ακάλυπτο ως προς τις  αναγκαίες αυτές ειδικότητες και υπηρεσίες, ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την αβεβαιότητα και το φάσμα της ανεργίας.

Η ανησυχία τους εντείνεται από το γεγονός ότι η Διοίκηση του Νοσοκομείου έχει δημοσιεύσει τις αριθμ. 25,26 και 27/8-9-2021 προσκλήσεις για τη διενέργεια ανοικτών διαγωνισμών ανάθεσης της καθαριότητας, της σίτισης και της φύλαξης σε εργολάβους. Μάλιστα τα πρώτα εργολαβικά συνεργεία έχουν εμφανιστεί στον χώρο του Γενικού Σισμανόγλειου Νοσοκομείου  με τους εργαζόμενούς τους  να απασχολούνται παράλληλα και όμοια με τους ΙΔΟΧ, αλλά να αμείβονται με πολύ λιγότερα χρήματα, καθώς η μερίδα του λέοντος πηγαίνει και πάλι  στους εργολάβους.

Επειδή έχει αποδειχθεί στην πράξη πως το πραγματικό δημοσιονομικό κόστος για την απασχόληση εργαζομένων ΙΔΟΧ είναι χαμηλότερο σε σχέση με την ανάθεση υπηρεσιών σε εργολαβικά συνεργεία.

Επειδή και στο  Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής οι υπηρεσίες καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης παρέχονται από συμβασιούχους ορισμένου χρόνου που μετά τις 31-12-2021 κινδυνεύουν να βρεθούν άνεργοι.

Επειδή στην κορύφωση του κύματος της πανδημίας έχετε ευθύνη να προστατέψετε την εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων δομών υγείας αλλά και τους ανθρώπους που προσέφεραν πολύτιμες υπηρεσίες σε κρίσιμες, απαιτητικές και επιβαρυντικές για την υγεία τους συνθήκες.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Είναι στις προθέσεις σας να παρατείνετε και μετά τις 31-12-2021 τις Συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου του προσωπικού που απασχολείται στην καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη του Γενικού Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής;

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό