Χαρίτου προς υπουργό Παιδείας: «Να καλυφθούν τα κενά εκπαιδευτικών και να στηριχτεί ουσιαστικά το ολοήμερο πρόγραμμα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ροδόπης»

Χαρίτου προς υπουργό Παιδείας: «Να καλυφθούν τα κενά εκπαιδευτικών και να στηριχτεί ουσιαστικά το ολοήμερο πρόγραμμα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ροδόπης»

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου ζητά από την υπουργό Παιδείας την κάλυψη των κενών θέσεων εκπαιδευτικών και την ουσιαστική στήριξη του ολοήμερου προγράμματος  στα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης. Ενώ σημειώνει ότι με ευθύνη του υπουργείου τα σχολεία άνοιξαν χωρίς την αναγκαία προετοιμασία  μπροστά στην συνεχιζόμενη πανδημική κρίση.

Ο βουλευτής Ροδόπης σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή και συνυπογράφουν 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογραμμίζει ότι η σχολική χρονιά στη Ροδόπη ξεκίνησε με ελλείψεις, αφού υπάρχουν τουλάχιστον 47 κενά δασκάλων και νηπιαγωγών τα οποία «μεταφράζονται» σε χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες, όπως δηλώνουν οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών. Ενώ η εφαρμογή του ολοήμερου προγράμματος στα 10 δημοτικά σχολεία στην πόλη της Κομοτηνής, χωρίς να έχουν προβλεφθεί οι αυξημένες ανάγκες σε προσωπικό για την κάλυψη του διευρυμένου ωραρίου, γεννά ερωτήματα ως προς την ουσιαστική και ολόπλευρη λειτουργία του.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

 

Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κα Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

 

Θέμα: «Κάλυψη όλων των κενών θέσεων εκπαιδευτικού προσωπικού για τη λειτουργία και του διευρυμένου ολοήμερου προγράμματος, σε συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας, των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης»

 

Μετά από 12 χρόνια απουσίας διορισμών στην εκπαίδευση, πραγματοποιήθηκαν μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών, οι οποίοι είχαν ήδη δρομολογηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, οι ανάγκες για εκπαιδευτικό προσωπικό παραμένουν ακόμα μεγάλες, καθώς τα κενά που έχουν δημιουργηθεί από τις μαζικές συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών την τελευταία δεκαετία, δεν κατάφεραν να καλυφθούν από τους τελευταίους διορισμούς.  Χαρακτηριστικό αποτελεί ότι η τρέχουσα σχολική χρονιά ξεκίνησε με κενά εκπαιδευτικών σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό Ροδόπης, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Παιδείας για κάλυψη όλων των κενών θέσεων εκπαιδευτικών. Συγκεκριμένα σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης υπάρχουν τουλάχιστον 47 κενά δασκάλων και νηπιαγωγών τα οποία «μεταφράζονται» σε χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες.   Αναλυτικά τα κενά:

ΠΕ 70 δασκάλων τμημάτων τάξεων και ολοήμερου: 15 , ΠΕ60 νηπιαγωγών: 4

ΠΕ70 δασκάλων τμημάτων Υποδοχής ΖΕΠ: 18 ,  ΠΕ06: Αγγλικής Γλώσσας: 2

ΠΕ 08 Εικαστικών: 3, ΠΕ 11 Φυσικής Αγωγής: 3 ,ΠΕ91 Θεατρικής Αγωγής: 2

ΠΕ79 Μουσικής: 1   Σύνολο: 47

Δηλαδή 1128 (47*24) χαμένες διδακτικές ώρες τις πρώτες ημέρες λειτουργίας των σχολείων χωρίς να υπολογίζονται τα κενά σε παράλληλες (τουλάχιστον 10).

Με αυτά τα δεδομένα των κενών στο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς παρουσιάζονται ήδη δυσχέρειες τόσο στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, όσο και στην ανάπτυξη σταθερής παιδαγωγικής σχέσης ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.

Σοβαρά ερωτήματα γεννά και η εφαρμογή του διευρυμένου ολοήμερου προγράμματος στα δέκα (10) δημοτικά σχολεία στην πόλη της Κομοτηνής, χωρίς να έχουν προβλεφθεί οι αυξημένες ανάγκες σε προσωπικό που απαιτούνται για την κάλυψη του διευρυμένου ωραρίου. Η θέσπιση στις σχολικές μονάδες των εκπαιδευτικών ομίλων  των διευρυμένων ωρών δεν προβλέπεται να αντιστοιχούν σε εκπαιδευτικό ωράριο. Αν μάλιστα δεν υπάρξουν εκπαιδευτικοί που εθελοντικά και αμισθί θα παραμείνουν στα σχολεία για να λειτουργήσει το διευρυμένο ολοήμερο πρόγραμμα είναι φανερό ότι τα παιδιά θα παραμένουν στις τάξεις χωρίς καμία εκπαιδευτική ή άλλη δραστηριότητα.

Ενώ για τρίτη συνεχή χρονιά τα σχολεία άνοιξαν χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία, τα αναγκαία προστατευτικά και περιοριστικά μέτρα  απέναντι στη συνεχιζόμενη πανδημική κρίση και τον κορονοϊό. Γεγονός που σημαίνει ανάληψη  αυξημένου υγειονομικού ρίσκου στο ενδεχόμενο πιθανής έξαρσης της πανδημίας στο σχολικό περιβάλλον. Όταν  μάλιστα από πλευράς της κυβέρνησης μειώθηκε ο συνολικός αριθμός των ωρών που δόθηκε στους Δήμους της Ροδόπης για σχολικές καθαρίστριες για την καθαριότητα των σχολικών μονάδων. Δυστυχώς στην καθημερινή ανασφάλεια των οικογενειών  από  την ενεργειακή φτώχεια και το υψηλό κόστος ζωής, προστίθεται και η δικαιολογημένη ανησυχία τους  για την υγεία των παιδιών τους, όπως βέβαια και των εκπαιδευτικών για την δική τους υγεία.

Το Υπουργείο Παιδείας, μετά από δύο σχολικά έτη με τα σχολεία κλειστά και την προβληματική λειτουργία της τηλεκπαίδευσης, είχε χρέος να σκύψει πάνω στα εντεινόμενα προβλήματα που δυσχεραίνουν την ομαλή λειτουργία των σχολείων, ώστε να εξασφαλίσει τουλάχιστον τα βασικά. Την επάρκεια δηλαδή σε εκπαιδευτικό προσωπικό, την εύκολη πρόσβαση όλων των μαθητών στα σχολεία, τη λειτουργία των σχολικών μονάδων με την καλύτερη δυνατή υγειονομική ασφάλεια αλλά και την απρόσκοπτη θέρμανση των κτιριακών υποδομών.

Επειδή μαθητές και εκπαιδευτικοί και στη Ροδόπη έχουν ταλαιπωρηθεί σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια  λόγω και της πανδημίας με τα  κλειστά  σχολεία  και την προβληματική λειτουργία της τηλεκπαίδευσης.

Επειδή η φετινή χρονιά για τα σχολεία όφειλε να ξεκινήσει απρόσκοπτα με όσο το δυνατόν λιγότερα κενά και ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία τους.

Επειδή γεννώνται σοβαρά ερωτήματα για την εφαρμογή του διευρυμένου ολοήμερου προγράμματος στα 10 δημοτικά σχολεία της Ροδόπης, γεγονός που ενέχει τον κίνδυνο υπονόμευσης της αναγκαιότητας αυτού του σημαντικού προγράμματος.

Επειδή οι σχολικές μονάδες άνοιξαν με αυξημένο υγειονομικό ρίσκο ,χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία και τα  αναγκαία υγειονομικά μέτρα απέναντι στη συνεχιζόμενη πανδημική κρίση και τον κορονοϊό.

Ερωτάται η κα Υπουργός:

1.Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την άμεση κάλυψη όλων των κενών θέσεων εκπαιδευτικού προσωπικού στις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία τους;

2.Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την στήριξη και λειτουργία του διευρυμένου ολοήμερου προγράμματος στα 10 δημοτικά σχολεία της Ροδόπης;

3.Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την απρόσκοπτη και σε συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας  λειτουργία των  σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Ροδόπη;

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό