Χειμάρρα: Μήνυμα ΥΠΕΞ σε Ράμα – «Η προφυλάκιση Μπελέρη θα έχει επιπτώσεις στις σχέσεις της ΕΕ – Αλβανίας»

Χειμάρρα: Μήνυμα ΥΠΕΞ σε Ράμα – «Η προφυλάκιση Μπελέρη θα έχει επιπτώσεις στις σχέσεις της ΕΕ – Αλβανίας»

«Η σύλληψη υποψηφίου Δημάρχου Χειμάρρας δύο ημέρες πριν τις εκλογές δεν συνιστά κράτος δικαίου».

«Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου στην Αυλώνα, αν τα στοιχεία δεν είναι αδιάσειστα είναι σκανδαλώδης», τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του σχετικά με την απόφαση των αλβανικών Αρχών να παραμείνει υπό κράτηση για ακόμα δέκα μέρες ο υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη.

«Η σύλληψη υποψηφίου Δημάρχου δύο ημέρες πριν τις εκλογές δεν συνιστά κράτος δικαίου. Η απόφαση για προφυλάκιση του υποψηφίου Δημάρχου επιφέρει πλήρη ανατροπή των κανόνων ισονομίας στις δημοτικές εκλογές στη Χειμάρρα, σημαντικότατο κέντρο της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία», διαμηνύει το ΥΠΕΞ.

Μάλιστα, στη συνέχεια το υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί τη γειτονική χώρα ότι «μία τέτοια απόφαση θα έχει επιπτώσεις και στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία, καθώς προϋπόθεση της ευρωπαϊκής αυτής πορείας είναι η προσήλωση των υποψηφίων προς ένταξη χωρών στους ευρωπαϊκούς κανόνες και στις αρχές του κράτους δικαίου».

«Αποφάσεις σαν τη σημερινή οι οποίες παραβιάζουν τις ανωτέρω αρχές σημαίνουν ότι στην πράξη η Αλβανία δεν ακολουθεί τον ευρωπαϊκό δρόμο», καταλήγει το ΥΠΕΞ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπελέρη κατηγορείται για εξαγορά ψήφων εν όψει των εκλογών της Κυριακής και μετά τη σημερινή απόφαση των αρχών, η νέα απόφαση για το μέλλον του θα ληφθεί σε δέκα μέρες.

Ο Φρέντι Μπελέρη μεταφέρεται στις φυλακές των Τιράνων, ενώ υπενθυμίζεται ότι συνελήφθη την Παρασκευή μαζί με τον συνεργάτη του, Παντελή Κοκαβέση.

Ο αστυνομικός πράκτορας της Αλβανίας που κατηγορεί τον Μπελέρη για εξαγορά ψήφων

Πόλεμος έχει ξεσπάσει στην Αλβανία ανάμεσα στους Έλληνες της Εθνικής Μειονότητας και της Αλβανικής αντιπολίτευσης από τη μια πλευρά και του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα από την άλλη, μετά τη σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις δημοτικές εκλογές στις 14 Μαΐου.

Στην έκθεση σύλληψης αναφέρεται ότι «Η σύλληψη [του Μπελέρη] έγινε ως ύποπτου δράστη του αδικήματος της «Ενεργητικής διαφθοράς σε εκλογές που διενεργήθηκαν σε συνεργασία», του άρθρου 328 και 25 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο συνέβη υπό τις εξής συνθήκες: Ο εν λόγω ημεδαπός πιάστηκε στα επ’ αυτοφώρω στη Χειμάρρα στις 12.05.2023 και ώρα 00:14 λεπτά, σε συνεργασία με άλλα πρόσωπα, υπόσχοντας και δίνοντας χρηματικά ποσά σε διάφορα πρόσωπα με σκοπό την εξαγορά της ψήφου».

Σύμφωνα με το ανακριτικό υλικό μετά από καταγγελίες εναντίον του Μπελέρη για εξαγορά ψήφων, ένας μυστικός πράκτορας της αστυνομίας διείσδυσε ως υποψήφιος για να πουλήσει τις ψήφους του, ώστε να τεκμηριωθεί το αδίκημα.

Ο αστυνομικός που αποκάλυψε το αδίκημα για την εξαγορά 8 ψήφων από τον Φρέντι Μπελέρη, κατέθεσε ότι η μία ψήφος κοστολογήθηκε για 5.000 λεκ, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στα 40.000 λεκ συνολικά. Επίσημες πηγές της Εισαγγελίας Αυλώνας δήλωσαν στο Report TV ότι έχει τεκμηριωθεί αυτή η εξαγορά ψήφου από τον Μπελέρη, τον υποψήφιο του συνδυασμού των Μέτα-Μπερίσα «Μαζί Κερδίζουμε» για τον Δήμο Χειμάρρας.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο Report Tv, ότι οι έρευνες ξεκίνησαν αφού οι αστυνομικοί είχαν προκαταρκτικές πληροφορίες για αναζήτηση εξαγοράς ψήφων με χρήματα. Ο αστυνομικός ήταν μεταξύ των ανθρώπων που τους υποσχέθηκαν αυτό ο Μπελέρη.

Έτσι ξεκίνησε η επιχείρηση για την παρακολούθηση και ο εντεταλμένος πράκτορας έλαβε την απαραίτητη επιμελητεία, για την καταγραφή και την τεκμηρίωση νε στοιχεία της παράνομης πράξης.

Ο πράκτορας που είχε διεισδύσει από την αστυνομία συνομιλούσε τις περισσότερες φορές με έναν από τους στενούς συνεργάτες του Μπελέρη, καταγράφοντας τις ενέργειές του βάσει των εντολών υποκλοπής που εξέδωσε η εισαγγελία της Αυλώνας.

Ο πράκτορας που είχε διεισδύσει μίλησε και με τον Φρέντι Μπελέρη 5 μέρες πριν τον συλλάβουν. Η εισαγγελία έχει τεκμηριώσει ότι τη στιγμή που επρόκειτο να παραδοθούν τα χρήματα, υπήρξε καθυστέρηση μεταξύ των μερών στη συνάντηση και για το λόγο αυτό, ο υπάλληλος είχε επικοινωνία με τον Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος του έδωσε εντολή να περιμένει λίγο ακόμα.

Η παράδοση των χρημάτων έγινε μέσα στο μπαρ, στην τουαλέτα και όλο το σκηνικό καταγράφεται με τις ηχητικές συνομιλίες των εμπλεκομένων. Τα χρήματα υπάρχουν υπόνοιες ότι τα χρήματα έδωσε ο βοηθός του Φρέντι Μπελέρη.

Τι αναφέρεται στο ανακριτικό υλικό

Μετά τη σύλληψη και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, αστυνομικές δυνάμεις από τον Αυλώνα, μετέβησαν στη Χειμάρρα όπου παίρνουν καταθέσεις από τους κατοίκους για να αποκαλύψουν κι άλλες παράνομες εξαγορές ψήφων.

Στα αλβανικά μέσα ενημέρωσης έχουν δημοσιοποιηθεί καταγγελίες εναντίον του Μπελέρη και των συνεργατών του από κατοίκους της Χειμάρρας μπροστά στις κάμερες, όπου αναφέρουν υποσχέσεις για εξαγορά ψήφων.

Σε συνέντευξη του ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα κατηγόρησε επίσης τον Φρέντι Μπέλερ για απόπειρα χειραγώγησης ψήφων. Ο Ράμα περιέγραψε τον Μπελέρη ως μάσκα για την οποία πρόσθεσε ότι έχει προσλάβει ανθρώπους για να απειλούν Αλβανούς μετανάστες στην Ελλάδα για να τον ψηφίσουν στις 14 Μαΐου. Ο Ράμα μίλησε και ονομαστικά όταν είπε ότι τα 2 άτομα που απειλούν τους μετανάστες να τους σκίσουν τα ελληνικά χαρτιά, τους οποίους προειδοποίησε ότι θα τους αντιμετωπίσει προσωπικά.

Η στάση της Αθήνας

Αυτή η σύλληψη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, τόσο σε μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας όσο και στο δίδυμο της κύριας αντιπολίτευσης Μπερίσα-Μέτα που την περιγράφουν ως πολιτική για να αποτρέψει τη νίκη του Μπελέρη στις 14 Μαΐου.

Από την άλλη, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα διέψευσε κάτι τέτοιο, λέγοντας ότι η μάχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος με τον εν λόγω υποψήφιο δεν έχει καμία σχέση με τις έρευνες.

Αντίδραση όμως υπήρξε και από την Ελληνική κυβέρνηση σε ανώτερο επίπεδο, μεταφέροντας το γεγονός στην ΕΕ και σε άλλους θεσμούς.

Ο Μπελέρη έχει προκαλέσει σκληρές αντιδράσεις από πολλές πολιτικές πλευρές στην Αλβανία, μετά τις δηλώσεις που έκανε σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης ότι θα εξελληνίσει τη Χιμάρα εάν εκλεγεί επικεφαλής του δήμου στις 14 Μαΐου.

Συνεργάτες του Μπελέρη θεωρούν ότι η σύλληψη του έγινε από τον Ράμα, σε μια προσπάθεια να προσπεράσει τις αντιδράσεις που υπάρχουν για την αγοροπωλησία οικοπέδων στις περιοχές κοντά στην θάλασσα που ανήκουν σε μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

Από την άλλη, Αλβανοί αναλυτές θεωρούν ότι η ευκαιρία που δόθηκε στον Ράμα με την σύλληψη του Μπελέρη, του δίνει την δυνατότητα να στείλει ένα διπλό μήνυμα. Το πρώτο προς το εσωτερικό και την αντιπολίτευση, δείχνοντας ότι αυτός είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού εντός της χώρας, χρησιμοποιώντας ως “θύμα” έναν όχι και τόσο αρεστό πολιτικό όπως ο Μπελέρη που από τη μια μεριά ανήκει στην μειονότητα κι από την άλλη στην αντιπολίτευση.

Το δεύτερο μήνυμα αφορά την Ελλάδα, δείχνοντας ξεκάθαρα στην Αθήνα ότι οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για την επίλυση των διμερών διαφορών, περνάει από τον ίδιο. Κάτι που σημαίνει ότι θα ζητήσει πολλά περισσότερα απ’ όσα δημόσια λέγονται.

Πηγή: ieidiseis.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό