Χωρίς συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου

Χωρίς συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου

Αυτό προκύπτει από ένα προσχέδιο για την συνεδρίαση των υπουργών που έχει στην κατοχή του το Reuters.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέθεσαν στις Βρυξέλλες να συντάξουν προτάσεις για τον περιορισμό των εσόδων των ηλεκτροπαραγωγών που δεν τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο, σε μια προσπάθεια μείωσης του ενεργειακού κόστους για τους καταναλωτές.

Οι υπουργοί ζήτησαν επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει άλλα έκτακτα προσωρινά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου ορίου της τιμής του φυσικού αερίου, αλλά απέφυγαν να εγκρίνουν ανώτατο όριο τιμής ειδικά για το ρωσικό φυσικό αέριο.

Οι υπουργοί διχάστηκαν ως προς την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, ενώ αρκετοί είπαν ότι επείγει να αποσυνδεθεί η τιμή του φυσικού αερίου από άλλες φθηνότερες πηγές ενέργειας.

Αντίθετες απόψεις για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο

Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό ότι ανάμεικτης υποδοχής έτυχε το σχέδιο για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου.

Υπέρ της μείωσης των εισαγωγών ρωσικού αερίου τάσσονται οι χώρες της Βαλτικής αλλά και χώρες που δεν εξαρτώνται από τη Μόσχα για καύσιμα, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και  η Πορτογαλία που εισάγει κυρίως υγροποιημένο φυσικό αέριο, LNG  από τη Νιγηρία και τις ΗΠΑ. Ο υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας δήλωσε στο κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ότι  εάν επιβληθεί πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου θα περιοριστεί η κερδοσκοπία στην αγορά, κάτι το οποίο θα βοηθήσει και τις χώρες που δεν αγοράζουν ρωσικό αέριο.

Υπάρχουν και άλλες χώρες που εμφανίζονται πιο θετικές απέναντι στην ιδέα αυτή αφού η Ρωσία μείωσε πρόσφατα περαιτέρω τις αποστολές φυσικού αερίου προς το ευρωπαϊκό μπλοκ ωστόσο προειδοποίησαν ότι θα χρειαστεί ενότητα μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ για να συμβεί αυτό.

«Εάν υπάρξει ενότητα σε αυτό το σημείο, θα το στηρίξουμε. Εάν, από την άλλη πλευρά, είναι κάτι που είναι δύσκολο να το χωνέψουν ορισμένοι, θα πρέπει να το δούμε προσεκτικά», δήλωσε υψηλόβαθμος διπλωμάτης από χώρα της ΕΕ.

Ορισμένες χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης είναι επιφυλακτικές, φοβούμενες ότι το μέτρο μπορεί να τις αποκόψει εντελώς από τις προμήθειες αερίου που ήδη είναι μειωμένες.

Σκρέκας: Η Ευρώπη πρέπει να λάβει αποφάσεις τώρα

Η Ευρώπη πρέπει να λάβει αποφάσεις τώρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης απέναντι στους εκβιασμούς αυταρχικών ηγετών, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, προσερχόμενος στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

“Σήμερα, το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ καλείται να λάβει αποφάσεις για να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις απέναντι σε μία πρωτοφανή ενεργειακή κρίση που πλήττει την Ευρώπη. Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Είτε θα καταφέρουμε να εφαρμόσουμε ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, είτε θα παραδοθούμε στις επιδιώξεις και τους εκβιασμούς αυταρχικών ηγετών. Η Ευρώπη πρέπει να λάβει αποφάσεις τώρα”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

enikos.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό