Χρήστος Μέτιος: «Σωστή η λογική της απόφασης, λάθος ο τρόπος που υλοποιήθηκε»

Χρήστος Μέτιος: «Σωστή η λογική της απόφασης, λάθος ο τρόπος που υλοποιήθηκε»

Δήλωση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ αναφορικά με την απόφαση της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας Θράκης για αναστολή και τροποποίηση της λειτουργίας Περιφερειακών Ιατρείων και Κέντρων Υγείας της ΠΑΜΘ

Την ανάγκη να ενημερώνονται οι τοπικές κοινωνίες για της αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης προκειμένου να συμμετέχουν στο διάλογο και να προτείνουν λύσεις και όχι απλά να καλούνται να συνηγορούν μ’ αυτές, επισήμανε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ στη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, αναφορικά με την απόφαση της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας Θράκης για αναστολή και τροποποίηση της λειτουργίας Περιφερειακών Ιατρείων και Κέντρων Υγείας της ΠΑΜΘ.

Ο Χρήστος Μέτιος αν και τονίζει ότι η συγκεκριμένη απόφαση έχει σωστή λογική, εν τούτοις διαφωνεί με τον τρόπο που δρομολογήθηκε και κυρίως με την έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ της 4ης ΥΠΕ και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν δικαιολογημένα παράπονα !

 

Ακολουθεί η δήλωση Περιφερειάρχη ΑΜΘ:

«Πιστεύω λοιπόν, όπως υλοποιήθηκε αυτή η απόφαση, δίκαια διαμαρτύρονται οι κάτοικοι και οι Δήμαρχοι των περιοχών που τους αφορά»

«Θέλω να ξεκαθαρίσω τη θέση μας στο συγκεκριμένο ζήτημα. Από την πρώτη ημέρα της πανδημίας σταθήκαμε δίπλα στην Κυβέρνηση και στο σύστημα Δημόσιας Υγείας στη μάχη ενάντια στον κορονοϊό.

Ανταποκριθήκαμε στο σύνολο σχεδόν των αιτημάτων που μας έκαναν οι φορείς της Υγείας και που ήταν στα όρια των αρμοδιοτήτων μας, βάζοντάς τα σε πρώτη προτεραιότητα. Σήμερα δυστυχώς, βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα έξαρση της πανδημίας. Και όπως κάναμε μέχρι τώρα, στεκόμαστε και πάλι στο πλευρό της Πολιτείας και των φορέων Υγείας.

Η απόφαση για αναστολή και τροποποίηση της λειτουργίας Περιφερειακών Ιατρείων και Κέντρων Υγείας στην Περιφέρειά μας τους επόμενους μήνες έχει ένα συγκεκριμένο σκοπό:

την αξιοποίηση του προσωπικού των Περιφερειακών Ιατρείων και των Κέντρων Υγείας στα Νοσοκομεία της περιοχής μας, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά η έξαρση της πανδημίας, τώρα που η κατάσταση πιέζει ασφυκτικά τα Νοσοκομεία της Περιφέρειάς μας.

Πρόκειται για μια απόφαση που η λογική της είναι σωστή.

Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο πάρθηκε, χωρίς να υπάρξει επικοινωνία και συνεννόηση με την Περιφέρεια και τους Δήμους δεν ήταν σωστός.

Και δε δικαιολογείται από την πίεση του χρόνου ούτε από την ανάγκη να ληφθούν γρήγορες αποφάσεις. Με μια τηλεδιάσκεψη το θέμα θα μπορούσε να είχε συζητηθεί.

Πριν από τέτοιου είδους αποφάσεις, οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να ενημερώνονται, για να κατανοούν τους λόγους και να μπορούν να προτείνουν εναλλακτικές επιλογές, και όχι μόνο να καλούνται να τις υποστηρίξουν.

Πιστεύω λοιπόν, όπως υλοποιήθηκε αυτή η απόφαση, δίκαια διαμαρτύρονται οι κάτοικοι και οι Δήμαρχοι των περιοχών που τους αφορά.

Και από τη στιγμή που άνοιξε το θέμα των εξαιρέσεων, θα μπορούσαν να υπάρξουν και ορισμένες ακόμα.

Ωστόσο οι όποιες αντιδράσεις θα πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος και όχι προς την κατεύθυνση δημιουργίας νέων προβλημάτων.

Την περασμένη Δευτέρα, στην τηλεδιάσκεψη των Περιφερειαρχών με τον Υπουργό Υγείας και την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, αλλά και τηλεφωνικά, έθεσα το ζήτημα και τους προβληματισμούς μου.

Δυστυχώς, οι Περιφέρειες δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε μισθοδοσίες ιατρών ή άλλου προσωπικού στους φορείς Υγείας.

Μαζί με τους Δημάρχους και τους Βουλευτές θα πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια απευθείας επικοινωνίας με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έτσι ώστε το θέμα να αντιμετωπιστεί.

Και κυρίως, να μην υπάρξει άλλη φορά όπου θα κληθούμε να εφαρμόσουμε μια απόφαση χωρίς προηγουμένως να έχει υπάρξει επικοινωνία και συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό