Δεκάδες νεκροί στο Καζακστάν – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα

Δεκάδες νεκροί στο Καζακστάν – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα

Δεκάδες είναι οι νεκροί στο Καζακστάν, όπως ανακοίνωσαν οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας που έκαναν λόγο για αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που σκοτώθηκαν κατά την επιχείρηση αποκατάστασης της τάξης στην πρωτεύουσα Αλμάτι.

 

Οι δυνάμεις ασφαλείας αμύνθηκαν όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να πάρουν τον έλεγχο των αστυνομικών τμημάτων στην πόλη, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

 

Οκτώ μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν νωρίτερα στις ταραχές, οι οποίες πυροδοτήθηκαν από τον διπλασιασμό του κόστους του υγραερίου (LPG).

 

Πάνω από 1.000 άνθρωποι φέρονται να έχουν τραυματιστεί στις ταραχές. Τουλάχιστον 400 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της χώρας και πάνω από 60 χρειάστηκε να εισαχθούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

 

Η Ρωσία στέλνει στρατεύματα κατόπιν αιτήματος του προέδρου του Καζακστάν

Τα ρωσικά στρατεύματα θα αναπτυχθούν για να βοηθήσουν στη «σταθεροποίηση» της χώρας, η οποία είναι μέλος του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ) μαζί με τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, το Τατζικιστάν, την Κιργιζία και την Αρμενία.

 

Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν την Κυριακή όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να άρει το ανώτατο όριο τιμής του υγραερίου, το οποίο πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν ως καύσιμο κίνησης. Η αντιδράσεις εξελίχθηκαν σε βίαιες διαδηλώσεις με οξεία κριτική στην κυβέρνηση.

 

Κατηγορώντας τις «τρομοκρατικές συμμορίες» που έχουν εκπαιδευτεί σε ξένους ότι βρίσκονται πίσω από το πρόβλημα, ο Πρόεδρος Κασίμ Τοκάγιεφ επέβαλε σε εθνικό επίπεδο κατάσταση έκτακτης ανάγκης που περιλαμβάνει απαγόρευση κυκλοφορίας και απαγόρευση μαζικών συγκεντρώσεων.

 

Ο Πρόεδρος Τοκάγιεφ ανακοίνωσε ότι είχε ζητήσει βοήθεια από τον ΟΣΣΑ, πρόεδρος του οποίου είναι ο πρόεδρος της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν που με δηλώσεις του επιβεβαίωσε ότι η συμμαχία θα στείλει ειρηνευτικές δυνάμεις “για περιορισμένο χρονικό διάστημα”.

 

Ρωσικά στρατεύματα θα αναπτυχθούν για να βοηθήσουν στη «σταθεροποίηση» του Καζακστάν εν μέσω αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

 

Ο Πρόεδρος Τοκάγιεφ κατέφυγε, όπως δήλωσε, στο αίτημα για υποστήριξη από τον Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ) καθώς κλιμακώνονταν οι αναταραχές σε εθνικό επίπεδο ενώ υποστήριξε πως τους διαδηλωτές υποκινούν ξένες δυνάμεις.

 

 

 

Η απάντηση του Λευκού Οίκου

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου δήλωσε πως «υπάρχουν κάποιοι τρελοί ρωσικοί ισχυρισμοί ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από αυτό. Επιτρέψτε μου απλώς να χρησιμοποιήσω αυτή την ευκαιρία για να μεταφέρω ότι αυτό είναι απολύτως ψευδές και σαφώς μέρος του τυπικού ρωσικού παιχνιδιού παραπληροφόρησης».

 

 

Ωστόσο, μια εμπειρογνώμονας για την Κεντρική Ασία στη δεξαμενή σκέψης για τις εξωτερικές υποθέσεις Chatham House με έδρα το Λονδίνο, η Κέιτ Μάλινσον σχολίασε ότι οι διαμαρτυρίες είναι «ένα σύμπτωμα του πολύ βαθιά ριζωμένου θυμού και της δυσαρέσκειας για την αποτυχία της κυβέρνησης του Καζακστάν να εκσυγχρονίσει τη χώρα τους και να εισαγάγει μεταρρυθμίσεις που επηρεάζουν τους ανθρώπους σε όλα τα επίπεδα».

net-time.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό