Διαμαρτύρονται οι κάτοικοι των οικισμών Μέστης-Κρωβύλης για μόλυνση νερών από ζωϊκά λύματα

Διαμαρτύρονται οι κάτοικοι των οικισμών Μέστης-Κρωβύλης για μόλυνση νερών από ζωϊκά λύματα

Διαμαρτύρονται οι κάτοικοι των οικισμών Μέστης-Κρωβύλης για μόλυνση νερών από ζωϊκά λύματα

Η εταιρεία δεν τοποθετείται – θα το κάνει όμως άμεσα…!

Οι κάτοικοι των οικισμών Μέστης και Κρωβύλης στα όρια των νομών Ροδόπης, Έβρου, διαμαρτύρονται για ρίψη ζωϊκών λυμάτων από την εταιρεία Campus AE,-θυγατρική της Εβροφάρμα-στο Μέγα Ρέμα, η οποία έχει μολύνει τα νερά του ρέματος, του ποταμού Λίσσου και της λίμνης Ισμαρίδας. Μάλιστα οι κάτοικοι υποστηρίζουν πως η μόλυνση έχει φθάσει στη θάλασσα και έχει επηρεάσει και τον υδροφόρο ορίζοντα

Οι κάτοικοι των οικισμών Μέστης και Κρωβύλης στα όρια των νομών Ροδόπης, Έβρου, διαμαρτύρονται για ρίψη ζωϊκών λυμάτων από την εταιρεία Campus AE,-θυγατρική της Εβροφάρμα-στο Μέγα Ρέμα, η οποία έχει μολύνει τα νερά του ρέματος, του ποταμού Λίσσου και της λίμνης Ισμαρίδας. Μάλιστα οι κάτοικοι υποστηρίζουν πως η μόλυνση έχει φθάσει στη θάλασσα και έχει επηρεάσει και τον υδροφόρο ορίζοντα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου Μέστης, Βασίλη Τσότρα στην ΕΡΤ, η κατάσταση αυτή μετράει 15 χρόνια και ενώ υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν την μόλυνση, πέρα από κάποια μικρά πρόστιμα δεν γίνονται έλεγχοι και έρευνα περαιτέρω.

«Ας ελέγξουν οι αρμόδιοι του δημοσίου, εάν η επιχείρηση διαθέτει, -όπως διατείνονται οι υπεύθυνοί της-βιολογικό καθαρισμό και αν τον έχει ενεργοποιημένο πάντα για τη μονάδα, η οποία διαθέτει 2.500 ζώα. Εμείς θεωρούμε την Εβροφάρμα ως μια εταιρεία κόσμημα για την περιοχή μας και θέλουμε την ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα. Να τηρούνται όμως οι προϋποθέσεις που ταιριάζουν σε μια τέτοια μεγάλη εταιρεία. Ενημερώνουμε ωστόσο, πως πλέον κινούμαστε προς την ΕΕ και θα ζητήσουμε από κει βοήθεια, προκειμένου να γίνει ο έλεγχος που απαιτείται, στα μαύρα λύματα που τρέχουν και έχουν αφαιρέσει κάθε ίχνος ζωής από το Μέγα Ρέμα», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Τσότρας.

Να καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου και βρεθεί λύση μέσω της συνεργασίας και της διοχέτευσης των λυμάτων στα χωράφια καλεί την Εβροφάρμα ο πρόεδρος της Κρωβύλης, Γιώργος Δημάδης

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κρωβύλης, Γεώργιος Δημάδης, κάλεσε την εταιρεία να βρεθούν σε ένα τραπέζι διαλόγου με τους Αγρότες της περιοχής, οι οποίοι ζητούν να λειτουργήσουν ως λίπασμα τα λύματα αυτά στα χωράφια, μετά ίσως από κάποια επεξεργασία. «Δυστυχώς η εταιρεία αρνείται να μας δει και να μας ακούσει, προβάλλοντας έναν τσαμπουκά, πως δεν θα βρει εμπόδιο από κανέναν, σε ότι κάνει», τόνισε ο κ. Δημάδης. Η ΕΡΤ επικοινώνησε με την Γαλακτοβιομηχανία Εβροφάρμα, η οποία απάντησε πως προς το παρόν δεν θα τοποθετηθεί, θα γίνει όμως αυτό άμεσα.

Ακούστε τα ηχητικά και των δύο συνεντεύξεων.

https://drive.google.com/…/13D5YYgXHe2ewUM5FZPh…/view…

https://drive.google.com/…/1a74d4CBIMP40cW0TAp2…/view…

ERT Komotinis/BM

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό