Δικηγόροι Αν.Μ-Θ για δικαστικό Καλλικράτη: Στη Δικαιοσύνη δεν μπαίνουν οικονομικά κριτήρια

Δικηγόροι Αν.Μ-Θ για δικαστικό Καλλικράτη: Στη Δικαιοσύνη δεν μπαίνουν οικονομικά κριτήρια

Την ανησυχία τους εξέφρασαν οι δικηγορικοί σύλλογοι της ΠΑΜΘ στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Γεώργιος Παυλίδης της Π.Ε.Ροδοπης για το νέο δικαστικό “Καλλικράτη”.

Συζητήσεις έγιναν μεταξύ των προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, για το θέμα των ενδεχόμενων καταργήσεων ή συγχωνεύσεων δικαστικών δομών της χώρας, στο πλαίσιο του δικαστικού Καλλικράτη οι διεργασίες του οποίου θα ξεκινήσουν το 2023 και ολοκληρώνονται το 2025.

Τη σύσκεψη συγκάλεσε στην Κομοτηνή στην αίθουσα συνεδριάσεων “Γεώργιος Παυλίδης”, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Χρήστος Παπαθεοδώρου, με τη συμμετοχή των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της ΑΜ-Θ.

Συμμετείχαν σ’ αυτήν η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδας κα. Άννα Μεμετζή, η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης κα. Ζαχαρούλα Τσιρτσίδου, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Δημήτρης Ερελιάδης, η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης κα. Δέσποινα Χατζηφωτιάδου, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας κ. Γιώργος Γραμμένος και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Αναστάσιος Πούλιος.

Συζητήθηκε ο διαφαινόμενος σχεδιασμός περί νέου Δικαστικού Χάρτη της Χώρας και ο νέος Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων, που ανακοίνωσε στην τελευταία Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων ο κ. Υπουργός Δικαιοσύνης. Ο σχεδιασμός αυτός πιθανότατα θα επιφέρει συγχωνεύσεις και καταργήσεις δικαστικών σχηματισμών, επηρεάζοντας και τις σχετικές δομές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Τούτο δε, προγραμματίζεται, χωρίς την απαραίτητη διαβούλευση με το Νομικό κόσμο.

Οι κυρίες και κύριοι Πρόεδροι εξέφρασαν κοινή θέση, ενάντια σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ζητώντας να παραμείνει αναλλοίωτη η υφιστάμενη κατάσταση και να διατηρηθούν ως έχουν, τα Δικαστήρια της ΑΜΘ. Αποφασίσθηκε η κατάρτιση σχετικού υπομνήματος με τις απόψεις και τα επιχειρήματα των έξι Δικηγορικών Συλλόγων της Περιφέρειας και η δρομολόγηση περαιτέρω ενεργειών σε συνεργασία με τη Διοίκηση της Περιφέρειας μας.

Ο κ. Παπαθεοδώρου τόνισε πως “η Δικαιοσύνη είναι ο ύψιστος πυλώνας προστασίας και το τελευταίο στήριγμα του πολίτη, όταν παραβιάζουν την ελευθερία του. Προφανώς η Δικαιοσύνη δεν είναι κάτι που μετριέται με οικονομικά κριτήρια, αλλά μόνο με ποιοτικά και για αυτό δίνουν μάχη οι Δικηγόροι”.
Σε δημοσιογραφική ερώτηση τι θα σημάνει ενδεχόμενη κατάργηση ή συγχώνευση δικαστικών δομών, ο κ. Παπαθεοδώρου είπε πως “θα παρουσιασθούν δυσχέρειες σε σχέση με την πρόσβαση με το φυσικό δικαστή και αυτές μπορεί να είναι οικονομικές – μεταφορά σε άλλη πόλη – καθυστέρησης απονομής του δικαίου, ενώ δημιουργούνται διαφορετικές ταχύτητες πολιτών. Κάποιοι θα τα έχουν όλα κοντά τους και κάποιοι όχι”.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας, Γιώργος Γραμμένος, θεώρησε σίγουρο το ενδεχόμενο των συγχωνεύσεων ή καταργήσεων δικαστικών δομών, απλά δεν είναι γνωστό ποιες θα είναι. «Ήδη πραγματοποιήσαμε μια 5ημερη αποχή από δίκες για συμφέρον του Δημοσίου. Σε συνεννόηση και με τους άλλους προέδρους, θα δούμε αν θα προβούμε σε νέες κινητοποιήσεις, ή αν ο Περιφερειάρχης και ο Πρόεδρος του ΠΣ ΑΜ-Θ, θα εκδώσουν κάποιο ψήφισμα για το θέμα”, επισήμανε.

 

Την ανησυχία τους εξέφρασαν οι δικηγορικοί σύλλογοι της ΠΑΜΘ στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Γεώργιος Παυλίδης της Π.Ε.Ροδοπης για το νέο δικαστικό “Καλλικράτη”.

Στην σύσκεψη το παρών έδωσαν όλοι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ενώ τέθηκαν επί τάπητος σοβαρά θέματα που αφορούν τους νομικούς και τους δικηγόρους που χρήζουν άμεσης επίλυσης.

ERT Komotinis/BM – EnaNews

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό