Δημήτρης Χαρίτου: «Με ευθύνη της κυβέρνησης καθυστερεί η υλοποίηση του έργου μεταφοράς νερού από το φράγμα Γρατινής»

Δημήτρης Χαρίτου: «Με ευθύνη της κυβέρνησης καθυστερεί η υλοποίηση του έργου μεταφοράς νερού από το φράγμα Γρατινής»

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου ζητά από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να αναλάβει την ευθύνη και να παρέμβει ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια που θέτει η διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε. και να προχωρήσει η υλοποίηση του σημαντικού για τον Δήμο Κομοτηνής έργου «Τροφοδοτικός Αγωγός Μεταφοράς νερού από το φράγμα Γρατινής».

Με το έργο αυτό ο Δήμος Κομοτηνής θα αντιμετωπίσει τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες ύδρευσης και θα εξασφαλίσει τις μεγάλες  ποσότητες νερού  που σήμερα αντλεί από γεωτρήσεις εξαντλώντας τους υδάτινους πόρους. Κυρίως όμως η υλοποίηση αυτού του έργου αποτελεί προϋπόθεση για να προχωρήσει το έργο του Φράγματος Συμβόλων, που θα δώσει μακροχρόνια λύση στο πρόβλημα ύδρευσης.

Με απόφαση του πρώην  υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμμελου επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχαν αρθεί όλα τα εμπόδια για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, απόφαση που πάγωσε με ευθύνη της σημερινής  κυβέρνησης με αποτέλεσμα να καθυστερεί για πάνω από δύο χρόνια η υλοποίησή του.

Το έργο αυτό είχαν θέσει σε συνάντηση με τον βουλευτή κο Χαρίτου η δημοτική αρχή του Δήμου Κομοτηνής, μεταξύ των έργων που διεκδικεί ο Δήμος και  καρκινοβατούν, ένα έργο που έχει μεν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μέσω του Περιφερειακού Προγράμματος (ΠΕΠ), το οποίο όμως ολοκληρώνεται σε λίγους μήνες.

 

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης

Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα:  Να  υλοποιηθεί το έργο του Δήμου Κομοτηνής για την μεταφορά νερού από το φράγμα Γρατινής

Η ΔΕΥΑ του Δήμου Κομοτηνής είναι φορέας υλοποίησης του έργου «Τροφοδοτικός Αγωγός Μεταφοράς νερού από το φράγμα Γρατινής» με προϋπολογισμό 5.912.096,78 ευρώ, που αφορά στην κατασκευή νέου δικτύου μεταφοράς νερού συνολικού μήκους 11.708m από το φράγμα της ΔΕΗ Α.Ε. στη Γρατινή, οικισμού του Δήμου Κομοτηνής, έως τη Μονάδα Επεξεργασίας Νερού  στη  Κομοτηνή. Η προηγούμενη κυβέρνηση και ο τότε αν. υπουργός ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος ενέκριναν στις 8-11-2018 τους περιβαλλοντικούς όρους του εν λόγω έργου   σύμφωνα με  τους οποίους παρέχεται η δυνατότητα παροχής πόσιμου νερού 2,5 εκ. m3 ετησίως στη ΔΕΥΑ Κομοτηνής από το σύνολο των 5 εκ. m3 που είχε αναλάβει ως υποχρέωση η ΔΕΗ Α.Ε. προς την τοπική κοινωνία.

Ο Δήμος Κομοτηνής με το έργο αυτό έρχεται να αντιμετωπίσει τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες  ύδρευσης  και να  εξασφαλίσει τις μεγάλες  ποσότητες νερού   που σήμερα αντλεί από είκοσι γεωτρήσεις εξαντλώντας τους υδάτινους πόρους τους τόσο αναγκαίους στην εποχή της κλιματικής κρίσης. Το έργο είναι επιπρόσθετα  σημαντικό ως μεταβατικό, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες μέχρι  να προχωρήσει  η υλοποίηση του εμβληματικού έργου του Φράγματος Συμβόλων, που θα δώσει μακροχρόνια λύση στο πρόβλημα της ύδρευσης του Δήμου Κομοτηνής.

Με απόφαση της   Περιφέρειας ΑΜ-Θ το έργο έχει ενταχθεί στο ΠΕΠ ΑΜΘ και έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Όμως με βάση την αριθμ. 486/19.9.2019 απόφαση  για την δημοπράτησή του απαιτείται η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της ΔΕΗ Α.Ε. και της ΔΕΥΑ Κομοτηνής για τον επιμερισμό της χρήσης του νερού και τον τρόπο διαχείρισης της ποσότητας. Η συμφωνία αυτή δεν έχει μέχρι σήμερα υπογραφεί  με αποκλειστική ευθύνη της διοίκησης της ΔΕΗ Α.Ε.

Παρά τις επανειλημμένες ενέργειες του Δήμου Κομοτηνής για να προχωρήσει η υπογραφή της συμφωνίας εκ μέρους της διοίκησης της ΔΕΗ Α.Ε. αυτή καθυστερεί αδικαιολόγητα, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος απένταξης του έργου από το ΕΣΠΑ  λόγω μη τήρησης του  χρονοδιαγράμματος και να χαθεί  έτσι ένα  πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

-Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε η εποπτευόμενη από το υπουργείο σας διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε. να προχωρήσει στην υπογραφή της συμφωνίας με τη ΔΕΥΑ Κομοτηνής για να υλοποιηθεί το σημαντικό έργο «Τροφοδοτικός Αγωγός Μεταφοράς νερού από το φράγμα Γρατινής»;

Ο ερωτών βουλευτής

Χαρίτου Δημήτρης

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό