Δημήτρης Χαρίτου: «Με ευθύνη της κυβέρνησης κινδυνεύει άμεσα να κλείσει η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Κομοτηνής»

Δημήτρης Χαρίτου: «Με ευθύνη της κυβέρνησης κινδυνεύει άμεσα να κλείσει η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Κομοτηνής»

«Να ληφθούν άμεσα μέτρα για να μην ανασταλεί η λειτουργία της μοναδικής non covid ΜΕΘ στη Θράκη»

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Χαρίτου σε ερώτησή του υπογραμμίζει τη μεγάλη ευθύνη της κυβέρνησης για τον άμεσο κίνδυνο να οδηγηθεί σε κλείσιμο, εν μέσω τέταρτου κύματος πανδημίας, η ΜΕΘ του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής, η μοναδική non covid ΜΕΘ στη Θράκη.

Ο βουλευτής ζητά από τον υπουργό Υγείας με ερώτησή του που συνυπογράφουν 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα εξεύρεσης ιατρικού προσωπικού προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της ΜΕΘ του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής.

 

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης

Αθήνα, 03 Σεπτεμβρίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον υπουργό Υγείας

Θέμα: Να ληφθούν άμεσα μέτρα για να μην ανασταλεί η λειτουργία της ΜΕΘ του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής, της μοναδικής non covid ΜΕΘ στη Θράκη

Η εφαρμογή του μέτρου αναστολής εργασίας στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς του ΕΣΥ έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζονται ήδη οι πρώτες αρνητικές συνέπειες στη λειτουργία δημόσιων δομών υγείας. Συγκεκριμένα η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής, η μοναδική non covid ΜΕΘ στη Θράκη, κινδυνεύει να οδηγηθεί σε αναστολή της λειτουργίας της, καθώς από τους τέσσερις υπηρετούντες γιατρούς εντατικολόγους ο ένας βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια, ενώ από τους εναπομείναντες τρεις οι δύο τέθηκαν από σήμερα σε αναστολή εργασίας γιατί είναι ανεμβολίαστοι.

Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα η ΜΕΘ θα οδηγηθεί σε αναστολή λειτουργίας, με τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει μία τέτοια εξέλιξη στην διαχείριση έκτακτων περιστατικών αλλά και ασθενών με χρόνια νοσήματα από όλη τη Θράκη που εξυπηρετεί η συγκεκριμένη μονάδα μέχρι σήμερα ως η μοναδική non covid στην ευρύτερη περιοχή.

Έχουμε τοποθετηθεί με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο υπέρ της αναγκαιότητας του εμβολιασμού των υγειονομικών ως μία πράξη κοινωνικής ευθύνης, αλλά και ως πράξη επιστημονικής και δεοντολογικής υπευθυνότητας απέναντι στους ασθενείς του ΕΣΥ. Είχαμε όμως ταυτόχρονα προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι με την εμμονή της σε τιμωρητικές πολιτικές όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα, αλλά θα δημιουργεί επιπρόσθετα στη λειτουργία του ΕΣΥ. Δυστυχώς αυτό επιβεβαιώνεται σήμερα από την κατάσταση που διαμορφώνεται στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Κομοτηνής με ευθύνη της κυβέρνησης με την εφαρμογή  του μέτρου της αναστολής εργασίας.

Επειδή εν μέσω του τέταρτου κύματος πανδημίας είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε η απρόσκοπτη συνέχιση λειτουργίας της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Κομοτηνής, της μοναδικής non covid ΜΕΘ που εξυπηρετεί ασθενείς από όλη τη Θράκη.

Επειδή με την εφαρμογή του μέτρου αναστολής εργασίας των δύο ανεμβολίαστων ιατρών εντατικολόγων κινδυνεύει να τεθεί εκτός λειτουργίας η ΜΕΘ Νοσοκομείου Κομοτηνής.

Ερωτάσθε κε υπουργέ:

Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε άμεσα ώστε να συνεχίσει τη λειτουργία της η ΜΕΘ του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής;

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό