Δημήτρης Χαρίτου: «Να λάβει μέτρα η κυβέρνηση για να γίνουν ανθρώπινες οι συνθήκες κράτησης στο σωφρονιστικό κατάστημα Κομοτηνής και οι συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων»

Δημήτρης Χαρίτου: «Να λάβει μέτρα η κυβέρνηση για να γίνουν ανθρώπινες οι συνθήκες κράτησης στο σωφρονιστικό κατάστημα Κομοτηνής και οι συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων»

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου με παρέμβασή του στη Βουλή ζητά από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κο Θεοδωρικάκο να λάβει μέτρα για να γίνουν ανθρώπινες οι συνθήκες κράτησης στο σωφρονιστικό κατάστημα Κομοτηνής καθώς και οι συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων. Κατέθεσε ως αναφορά την επιστολή του Συλλόγου Υπαλλήλων Σωφρονιστικού Καταστήματος, σχετικά με την επικίνδυνη, αποπνικτική και ανθυγιεινή κατάσταση που επικρατεί στο σωφρονιστικό κατάστημα Κομοτηνής για τους κρατούμενους όπως και για τους υπαλλήλους. Ο υπερπληθυσμός των κρατουμένων στο κατάστημα που σήμερα φιλοξενεί 341 κρατούμενους, ενώ προορίζεται για 162, και οι ελλείψεις σε βασικές υποδομές, δεν εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαμονή στους κρατούμενους και έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις συνθήκες εργασίας των σωφρονιστικών  υπαλλήλων.

 

Ακολουθεί το κείμενο της αναφοράς

 

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για

Τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

 

Θέμα:  Τι μέτρα θα λάβετε για να γίνουν ανθρώπινες οι συνθήκες κράτησης στο σωφρονιστικό κατάστημα Κομοτηνής καθώς και οι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων;

 

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου καταθέτει προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κο Θεοδωρικάκο ως αναφορά την επιστολή του Συλλόγου Υπαλλήλων Σωφρονιστικού Καταστήματος Κομοτηνής, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί  στο σωφρονιστικό κατάστημα ως άκρως επικίνδυνη, αποπνικτική και ανθυγιεινή για τους κρατούμενους όπως και για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Στην επιστολή τους εκθέτουν την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο σωφρονιστικό κατάστημα, λόγω του υπερπληθυσμού των κρατουμένων, όταν αυτό προορίζεται για 162 και σήμερα φιλοξενεί 341 κρατούμενους. Επισημαίνουν ότι λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε βασικές υποδομές, όπως θάλαμοι, κρεβάτια, στρώματα, κ.α. οι συνθήκες κράτησης δεν εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαμονή και βέβαια η κατάσταση αυτή δεν συνάδει σε ευρωπαϊκή χώρα. Ενώ είναι εμφανείς οι επιπτώσεις στις συνθήκες εργασίας των σωφρονιστικών  υπαλλήλων, που ο  μικρός αναλογικά αριθμός τους σε σχέση με τον αριθμό των κρατούμενων, δυσχεραίνει το έργο τους.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ. υπουργέ αν θα πάρετε μέτρα για την αποσυμφόρηση του σωφρονιστικού καταστήματος της Κομοτηνής και την ενίσχυση του προσωπικού του, ώστε να δημιουργηθούν ανθρώπινες συνθήκες κράτησης και ασφάλειας.

Επισυνάπτεται η επιστολή

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις σχετικές ενέργειες και να μας ενημερώσετε σχετικά.

Αθήνα,  06/12/2022

 Ο καταθέτων βουλευτής

Χαρίτου Δημήτρης

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό