Δημήτρης Χαρίτου : “Μας γυρίζετε πίσω στην εποχή του κομματισμού, του νεποτισμού και της αναξιοκρατίας”

Δημήτρης Χαρίτου : “Μας γυρίζετε πίσω στην εποχή του κομματισμού, του νεποτισμού και της αναξιοκρατίας”

Ομιλία Δημήτρη Χαρίτου στη Βουλή σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών

  • Η κυβέρνηση δεν καταπολεμά τη διαφθορά, αλλά συνεχίζει το πάρτι των απευθείας αναθέσεων και των κλειστών διαγωνισμών που έφτασαν τα 7 δις!
  • Η κυβέρνηση δεν αποκαθιστά τις αδικίες στις συντάξεις των παλιννοστούντων ομογενών αλλά συνεχίζει να τους εμπαίζει
  • Η υποστελέχωση πλήττει τη λειτουργία των Δήμων στη Ροδόπη, τρεις από τους τέσσερις Δήμους δεν έχουν καν υπηρεσία δόμησης
  • Η Διεύθυνση Δασών Ροδόπης ασφυκτιά λόγω έλλειψης προσωπικού, ανοιχτό το ενδεχόμενο περικοπής του επιδόματος επικίνδυνης εργασίας στους δασικούς υπαλλήλους
  • Μας γυρίζετε πίσω στην εποχή του κομματισμού, του νεποτισμού και της αναξιοκρατίας

 

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου στην ομιλία του στη Βουλή το βράδυ της Τρίτης 22 Μαρτίου στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς, διατάξεις για θέματα ανθρώπινου δυναμικού, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης κα, ανέφερε αρχικά: «Τη στιγμή που τα νοικοκυριά ασφυκτιούν κάτω από το ασήκωτο βάρος της ανεξέλεγκτης ακρίβειας στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα καύσιμα και στα τρόφιμα, ενώ οι μισθοί και οι συντάξεις εξανεμίζονται το πρώτο δεκαπενθήμερο, με το πολυνομοσχέδιο που εισηγείστε τα προβλήματα που υποτίθεται ότι θέλετε να αντιμετωπίσετε στην πραγματικότητα τα περιπλέκετε δημιουργώντας πρόσθετα. Ενώ εμπαίζετε τους παλιννοστούντες ομογενείς με τη ρύθμιση για την εθνική σύνταξη.

Είστε σχεδόν τρία χρόνια στη διακυβέρνηση της χώρας. Πολύ αργά θυμηθήκατε το Εθνικό Σχέδιο για την καταπολέμηση της Διαφθοράς. Θα μου πείτε κάλλιο αργά παρά ποτέ. Αλλά ούτε αυτό θέλετε να κάνετε με τις ρυθμίσεις. Ποια διαφθορά θα πατάξετε αφού με τις γενικόλογες διατάξεις και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που εισάγετε αυτή θα συνεχίσει να ανθεί εις δόξα των ρυθμίσεων.

Δεν σας έπιασε ο πόνος για την διαφθορά. Στάχτη στα μάτια θέλετε να ρίξετε. Να διασκεδάσετε τις εντυπώσεις για όσα έρχονται στην επιφάνεια για τον τρόπο που διαχειρίζεστε το δημόσιο χρήμα. Γιατί τη στιγμή που στο άρθρο 1 υποτίθεται ότι ενδιαφέρεστε για την καταπολέμηση της διαφθοράς, στο άρθρο 31 στο ίδιο νομοσχέδιο συνεχίζεται το πάρτι των απευθείας αναθέσεων, των κλειστών διαγωνισμών που έφτασαν αισίως στα 7 δις, που αποτελούν άλλωστε και τη μήτρα της διαπλοκής της διαφθοράς και της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος.

Για θέμα της στελέχωσης της δημόσιας διοίκησης ο βουλευτής Ροδόπης σημείωσε: «Για ποια αξιοκρατία στη στελέχωση της δημόσιας διοίκησης έχετε το θράσος να μιλάτε;  Στα άρθρα 4 & 5 με την βαρύτητα που δίνετε στην συνέντευξη ορίζοντας ως κατώτατο όριο στη βαθμολογία τα 500 μόρια, αλλιώς κόβεται, υποβαθμίζεται όλα τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα. Ο στόχος σας είναι ολοφάνερος. Να τοποθετήσετε τους ημέτερους σε θέσεις κλειδιά στη δημόσια διοίκηση, να εγκαθιδρύσετε το κομματικό κράτος. Μας γυρίζετε πίσω στην εποχή του νεποτισμού, της αναξιοκρατίας, στο παλιό καθεστώς της δεξιάς».

Ο βουλευτής κος Χαρίτου έκανε ειδική αναφορά σε θέματα των Δήμων της Ροδόπης μιλώντας για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τους ΟΤΑ: «Με τις ρυθμίσεις που εισάγετε για τους ΟΤΑ καμία ουσιαστική στήριξη δεν παρέχετε στην αυτοδιοίκηση. Αντίθετα ανακυκλώνετε τα σοβαρά προβλήματά της. Και δεν αναφέρομαι στην κατακόρυφη αύξηση του κόστους της ενέργειας που έχει δημιουργήσει μαύρες τρύπες στους προϋπολογισμούς των Δήμων και των ΔΕΥΑ, που στους πολίτες στο τέλος θα φτάσει ο λογαριασμός.

Αναφέρομαι στο σοβαρό θέμα των υπηρεσιών δόμησης. Εσείς με την πρόβλεψη του άρθρου 20  για τρίμηνη παράταση για την σύσταση και λειτουργία υπηρεσιών δεν κάνετε τίποτα άλλο από το να εμπαίζετε. Σταματήστε να ανακυκλώνετε  το πρόβλημα των Δήμων και κατ’ επέκταση της εξυπηρέτησης των πολιτών. Από προσλήψεις, από στελέχωση έχουν ανάγκη οι Δήμοι.

Οι τρεις από τους τέσσερεις Δήμους στη Ροδόπη δεν έχουν καν υπηρεσία δόμησης. Ενώ ο Δήμος Κομοτηνής με το ελάχιστο προσωπικό που διαθέτει, πασχίζει να καλύψει τις ανάγκες όλων των Δήμων. Προκηρύξατε όλο κι όλο μια θέση μηχανικού το 2021. Αφήστε λοιπόν τις τρίμηνες παρατάσεις και τις αναβολές και στελεχώστε τις υπηρεσίες. Εκτός αν ανομολόγητος στόχος σας είναι με την απαξίωσή τους να προχωρήσετε στην ιδιωτικοποίηση της παροχής αυτών των υπηρεσιών.

Οχτώ μήνες πέρασαν από τη ψήφιση του νόμου για τα ζώα συντροφιάς και ακόμη δε λειτουργεί ο νέος οργανισμός του υπουργείου, δεν υπάρχει ο διοικητικός μηχανισμός, ούτε βέβαια και οι αναγκαίοι πόροι  που θα στηρίξουν τους Δήμους για να εκπληρώσουν το ρόλο τους».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο βουλευτής αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις για τις Δασικές Υπηρεσίες κάνοντας ιδιαίτερα αναφορά στη Διεύθυνση Δασών Ροδόπης: «Το περασμένο καλοκαίρι για να εκτονώσετε την κοινωνική δυσαρέσκεια από τις καταστροφικές πυρκαγιές εξαγγείλατε την υπαγωγή των δασικών υπηρεσιών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σας είχαμε πει τότε, χωρίς να στελεχωθούν με προσωπικό οι δασικές υπηρεσίες, χωρίς σοβαρή χρηματοδότηση, χωρίς ομαλή μετάβαση των υπηρεσιών στο νέο υπουργείο θα κάνετε μια τρύπα στο νερό.

Και σήμερα επτά μήνες μετά η δασική υπηρεσία βρίσκεται ακόμη στον αέρα. Επισκέφτηκα πρόσφατα την Διεύθυνση Δασών Ροδόπης, ασφυκτιά στην κυριολεξία λόγω έλλειψης προσωπικού. Μαζί με  την προστασία και ανασύσταση των δασικών οικοσυστημάτων, τη θήρα, έχουν τη σύνθετη διαδικασία ολοκλήρωσης των δασικών χαρτών, τον έλεγχο μελετών για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, που σαν  μανιτάρια φυτρώνουν στην οροσειρά της Ροδόπης, και όλα αυτά με ελάχιστο προσωπικό και μάλιστα γερασμένο.

Εσείς με τη διάταξη του άρθρου 36 στο νομοσχέδιο έρχεστε όχι να στηρίξετε αλλά να δημιουργήσετε επιπρόσθετα προβλήματα. Σας ρωτώ: γιατί αναθέτετε σε δασικούς υπαλλήλους αρμοδιότητες διαχείρισης προϋπολογισμών, ελέγχων, εκκαθάρισης, έκδοσης ενταλμάτων πληρωμής δαπανών; Όταν γνωρίζετε ότι δεν είναι το αντικείμενο τους και δεν διαθέτουν τις αναγκαίες γνώσεις.

Την ίδια στιγμή που εσείς ως κυβέρνηση κρύβεστε πίσω από το πόρισμα της επιτροπής, αφού με το άρθρο 51 που αφορά την μεταρρύθμιση του καθεστώτος επιδομάτων επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, αφήνετε ανοιχτό το ενδεχόμενο περικοπής των επιδομάτων αυτών στους δασικούς υπαλλήλους».

Τέλος  για την εθνική σύνταξη των παλιννοστούντων ομογενών από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ο βουλευτής τόνισε πως έμφαση πως «με το άρθρο 60 δεν αποκαθιστάτε αδικίες αλλά συνεχίζετε να τους εμπαίζετε. Ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της πατρίδας πριν δεκαετίες και εγκαταστάθηκαν στην χώρα. Ένας μεγάλος αριθμός, σχεδόν 8.000 διαβιούν στη Θράκη. Έμειναν στην πραγματικότητα με ελάχιστη στήριξη για εύρεση εργασίας. Πρόβλημα που γιγαντώθηκε ιδιαίτερα τα μνημονιακά χρόνια, αφού αναγκάστηκαν να γίνουν ξανά μετανάστες. Ενώ λόγω αδυναμίας να πληρώσουν τα στεγαστικά δάνεια για τα σπίτια τους απειλούνται με διαταγές πληρωμών από το τραπεζικό σύστημα.

Αφήστε λοιπόν την υποκρισία. Τρεις φορές στα τρία χρόνια ο πρωθυπουργός  μοίραζε υποσχέσεις για να έρθει σήμερα να απαιτεί 30 χρόνια διαμονής στην Ελλάδα προκειμένου να λάβουν την πλήρη εθνική σύνταξη. Είστε υπόλογοι γιατί δεν εφαρμόζετε εδώ και 32 μήνες διάταξη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την απόδοση της εθνικής σύνταξης. Γιατί αρνηθήκατε πρόταση- τροπολογία τον Φεβρουάριο του 2020 προκειμένου αυτή η ρύθμιση να καλύπτει όλους τους ανασφάλιστους υπερήλικες ομογενείς, την οποία σας καταθέσαμε εκ νέου τώρα.

Σας καλούμε να αφήσετε τα ημίμετρα και να αποδεχτείτε έστω και τώρα το χρονικό όριο της 15ετίας για την εθνική σύνταξη και ταυτόχρονα την χορήγηση επιτέλους ολόκληρου του επιδόματος στους υπερήλικες ανασφάλιστους ομογενείς όπως ζητούν και οι οργανώσεις τους. Σας καλούμε έστω και τώρα να ψηφίσετε την τροπολογία που καταθέσαμε αλλιώς θα είστε ανακόλουθοι και έκθετοι απέναντι στους ομογενείς μας».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό