Δήμος Μαρώνειας- Σαπών: Συνεδρίαση λογοδοσίας για τις πρώτες 100 μέρες της Νέας Δημοτικής Αρχής

Δήμος Μαρώνειας- Σαπών: Συνεδρίαση λογοδοσίας για τις πρώτες 100 μέρες της Νέας Δημοτικής Αρχής

Σε κλίμα συναίνεσης πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση λογοδοσίας του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών με διάφορα θέματα μεταξύ των κυριότερων την λειτουργία λυκείου Ξυλαγανής, για το οποίο ο δήμαρχος Μαρωνείας και Σαπών  Απόστολος Ιωάννου δήλωσε διατεθειμένος να κάνει ότι χρειάζεται ώστε να ακουστεί το θέμα στο Υπουργείο και ζήτησε από την αντιπολίτευση που έθεσε το θέμα και την ειδική επιτροπή να μην αφήσουν τον χρόνο να χαθεί.

Το επόμενο θέμα ήταν η ανακήρυξη της Ξυλαγανής ως μαρτυρικό χωριό, το οποίο καθυστερεί επειδή δεν συστάθηκε στο Υπουργείο η αντίστοιχη επιτροπή, όπως ενημέρωσε η νέα δημοτική αρχή που κάνει κάθε απαραίτητη ενέργεια ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με το Υπουργείο .

Παράλληλα έγινε και η ανασκόπηση των 100 ημερών του νέου δημάρχου Μαρωνείας – Σαπών.

ΟΙ 100 ΠΡΩΤΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ-ΣΑΠΩΝ

Με αφορμή την συμπλήρωση 100 και πλέον ημερών από την στιγμή που ο Δήμος Μαρωνείας-Σαπών άλλαξε σελίδα, δίνεται η ευκαιρία να προβούμε σε μια ανασκόπηση τόσο των πρωτοβουλιών όσο και των προκλήσεων που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η νέα Δημοτική Αρχή το προηγούμενο διάστημα.

Παρόλες τις δυσμενείς συνθήκες και την ζοφερή κατάσταση στην οποία παραδόθηκε ο Δήμος κατά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας διοίκησης, μέσα από τεράστιες ελλείψεις κα εκκρεμότητες, η νέα Δημοτική Αρχή έδωσε από νωρίς δείγματα γραφής τα οποία εξέπεμψαν το μήνυμα και την αναγκαιότητα  της αλλαγής η οποία αποτυπώθηκε και από το εκλογικό αποτέλεσμα του Οκτωβρίου 2023.

Σε δηλώσεις του Δημάρχου στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Τετάρτης 24-04-2024 η οποία πραγματοποιήθηκε στον οικισμό της Ξυλαγανής τονίστηκαν τα εξής:

«Για μία ακόμη φορά μας δίνεται η ευκαιρία να παρουσιάσουμε στους κατοίκους του Δήμου μας τη δράση μας και τον σχεδιασμό μας. Υποσχεθήκαμε αλλαγή σελίδας στο Δήμο και το κάνουμε πράξη καθημερινά. Δίνοντας έμφαση στην απαιτητική καθημερινότητα σε ισορροπία όμως με τη γενικότερη επιδίωξή μας να αλλάξουμε και να προσδώσουμε προοπτική στην μελλοντική μας πορεία.

Να αλλάξουμε μοντέλο, να αλλάξουμε προφίλ στο Δήμο και την ταυτότητά του, να αλλάξουμε νοοτροπίες και στάσεις παντού. Ώστε το αποτύπωμα της Διοίκησής μας να είναι όχι απλώς θετικό αλλά και ξεχωριστό. Ώστε και η καθημερινότητα των πολιτών να είναι ασφαλής και λειτουργική αλλά και να υπηρετείται ο στόχος της ανάπτυξης που ωφελεί ισόρροπα μια περιοχή όπως η δική μας, που παρουσιάζει τόσο μεγάλη ποικιλία χαρακτηριστικών και ευκαιριών.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακάτω θα σας απαριθμήσω έναν ογκώδη απολογισμό αρχικών παρεμβάσεων στη θητεία μας. Ένας κατάλογος που δεν θα είναι κουραστικός γιατί θα ικανοποιεί την ανάγκη των πολιτών να κατανοούν πόσο εκτεταμένη και μεγάλη προσπάθεια απαιτείται όταν ένας δήμος αποφασίζει να προσφέρει στους κατοίκους του αυτά που τους αξίζουν.»

Ενδεικτικά παραθέτουμε μια σειρά πεπραγμένων και πρωτοβουλιών της διοίκησής μας:

  • Συμμετοχή του Δήμου σε συνολικά 15 οργανώσεις και συνδιοργανώσεις πολιτιστικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος.
  • Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε συλλογική και ανοιχτή συνομιλία ανάμεσα στην Δημοτική αρχή και εκπροσώπους των συλλόγων προκειμένου να γίνει άμεση καταγραφή των αναγκών, έγκαιρος προγραμματισμός και συνεννόηση για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις καθώς και θέματα που αφορούν την εξωστρέφεια του Δήμου.
  • Επίκειται γενναία αύξηση των επιχορηγήσεων των συλλόγων του Δήμου ως μια απτή πράξη στήριξης του πολιτιστικού στοιχείου της περιοχής μας.
  • Πραγματοποιήθηκαν 4 ενημερωτικές ημερίδες φιλοζωίας με την παράλληλη έκδοση αντίστοιχου ενημερωτικού φυλλαδίου του Δήμου στο πλαίσιο αλλαγής στάσης και φιλοσοφίας ως προς την διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς ενώ ταυτόχρονα προχωρήσαμε σε 56 στειρώσεις, 17 περιθάλψεις-εγχειρήσεις και 27 εμβολιασμούς.
  • Έμφαση στην εύρυθμη λειτουργία των διοικητικών υπηρεσιών με αποτέλεσμα την βελτιστοποίηση των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αμεσότερη και γρηγορότερη έκδοση βεβαιώσεων και πιστοποιητικών ακόμη και του πιστοποιητικού εγγυτέρων συγγενών το οποίο μέχρι πρότινος απαιτούσε ακόμη και 4 μήνες για την έκδοσή του και πλέον εκδίδεται ακόμη και αυθημερόν.
  • Προχωρούμε στην οριστική επίλυση του ζητήματος υδροδότησης των Σαπών και της ευρύτερης περιοχής μέσα από την διάθεση πίστωσης 60.000 ευρώ και την εκπόνηση μελέτης από την νέα διοίκηση, θέτοντας με τον τρόπο αυτό το επί έτη μη αξιοποιημένο εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης των Σαπών έτοιμο προς λειτουργία.
  • Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της Υγείας και των υγειονομικών υπηρεσιών του Δήμου μας καθώς με σημαντικές κτιριακές παρεμβάσεις κατέστησαν ευπρεπώς λειτουργικά και σε ορισμένες περιπτώσεις επαναλειτούργησαν τα αγροτικά μας ιατρεία τα οποία επι χρόνια είχαν αφεθεί στην τύχη τους.
  • Αποτελεσματικά και γρήγορα αντανακλαστικά σε ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα θέτοντας στην καθαριότητα και των ευπρεπισμό των οικισμών μας σε απόλυτη προτεραιότητα.
  • Άμεσες αποκαταστάσεις των βλαβών της ύδρευσης όπου και όποτε αυτό κατέστη επιτακτικό.

Κλείνοντας ο Δήμαρχος σε δηλώσεις του ανέφερε τα εξής:

«Δεσμευόμαστε για ακόμη μεγαλύτερη ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα σε θέματα που σχετίζονται με την οικονομική εξυγίανση του Δήμου, την σε βάθος πενταετίας ενεργειακή αυτονομία του Δήμου βάσει του ενεργειακού μας προγραμματισμού, την περαιτέρω ενίσχυση και προώθηση του τουριστικού και πολιτιστικού μας προϊόντος καθώς και την ανάγκη για έγκαιρες παρεμβάσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας τα οποία αντιμετωπίζουν οι δημότες μας».

Ανακήρυξη της Ξυλαγανής ως μαρτυρικό χωριό ζητά το Δημοτικό Συμβούλιο Μαρωνείας-Σαπών

Ομόφωνη απόφαση για την ένταξη της Ξυλαγανής στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών έλαβε στην χθεσινή συνεδρίαση του το Δημοτικό Συμβούλιο Μαρωνείας-Σαπών, προκειμένου να κρατηθεί ζωντανή η μνήμη των 29 Ξυλαγανωτιών, που εκτελέστηκαν τον Απρίλιο του 1944 από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής και να αναγνωριστεί ιστορικά η ανεκτίμητη προσφορά και θυσία της Ξυλαγανής.

Το θέμα τέθηκε προς συζήτηση μετά από πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής και τη σύμφωνη γνώμη του συμβουλίου της Κοινότητας Ξυλαγανής. Μετά τις παραπάνω διαδικασίες, ολοκληρώθηκαν οι λήψεις των αναγκαίων αποφάσεων για την υποβολή σχετικού αιτήματος στο Υπουργείο Εσωτερικών και την ανακήρυξη της Ξυλαγανής ως μαρτυρικό χωριό.

Το 2000 δημιουργήθηκε Πανελλήνιο Δίκτυο Πόλεων και Χωριών που καταστράφηκαν από την Γερμανική, Ιταλική και Βουλγαρική Κατοχή την περίοδο 1940-1944. Το Δίκτυο αυτό αποκαλείται «Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών» και έχει σκοπό την ανάληψη ουσιαστικών πρωτοβουλιών για τη λήψη και εφαρμογή μέτρων και προγραμμάτων για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης των θυμάτων του Β’ παγκοσμίου πολέμου στη χώρα μας.

Ο χαρακτηρισμός της Ξυλαγανής ως μαρτυρικό χωριό, είναι αίτημα χρόνων καθώς έχει καταθέσει και αίμα και ζωές στο όνομα της ελευθερίας του τόπου μας και το δικαιούται.

Πηγή: thrakionline.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό