Δώρα Αυγέρη : «Το μοντέλο της «Μητσοτάκης Α.Ε» δεν καταστρέφει απλώς το δημόσιο σύστημα υγείας. Αυτό το μοντέλο σκοτώνει ανθρώπους»

Δώρα Αυγέρη : «Το μοντέλο της «Μητσοτάκης Α.Ε» δεν καταστρέφει απλώς το δημόσιο σύστημα υγείας. Αυτό το μοντέλο σκοτώνει ανθρώπους»

Ομιλία της Δώρας Αυγέρη στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για το Ε.Σ.Υ.
«Θα ήθελα να ξεκινήσω την ομιλία μου δίνοντας κάποιες απαντήσεις στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της πλειοψηφίας.

Μάλλον κύριε συνάδελφε δεν καταλάβατε πόσο απονομιμοποιημένη εμφανίζεται η κυβέρνηση σε αυτό το νομοσχέδιο, αλλά και πόσο μόνοι είστε. Δείτε λίγο την εικόνα του Κοινοβουλίου.  Η κυβερνητική παράταξη αριθμεί 156 βουλευτές, μόλις 18 έχετε εγγραφεί για να υποστηρίξετε αυτό το νομοσχέδιο. Και δεν είναι μόνο ότι είστε μόνοι σε αυτή την αίθουσα, είστε μόνοι και έξω από αυτή την αίθουσα.

Επειδή κυρίως απευθυνόσασταν στην αξιωματική αντιπολίτευση, να σας πούμε ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση αντιτίθεται σε αυτό που πάτε να κάνετε σε αυτό το έγκλημα. Αλλά και οι επιστημονικοί φορείς, οι ενώσεις των γιατρών, των νοσοκομειακών γιατρών, όλοι όσοι συμμετείχαν σε αυτή την διαβούλευση και βέβαια στην ακρόαση των φορέων που προηγήθηκε στην συζήτηση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων. Και μάλιστα στελέχη τα οποία δεν προέρχονται από τον δικό μας- όπως λέτε- χώρο, αλλά από τον δικό σας ιδεολογικό χώρο. Ήμουν παρούσα στην συνάντηση που έγινε με την ΟΕΝΓΕ και την κ. Παγώνη. Ο κ. Πατούλης, μεγάλο στέλεχος, δικό σας. Δεν είναι φαντάζομαι ούτε του ΠΑΣΟΚ, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε του Κ.Κ.Ε.
Και επειδή φέρατε και παράδειγμα πώς θα λειτουργήσουν αυτά τα κίνητρα σε περιοχές που υπάρχουν δυσκολίες, αναφερθήκατε στο νομό σας, στην Μαγνησία. Κακό παράδειγμα αναφέρατε σε σχέση με το πώς μπορεί να είναι ελκυστικός ο ιδιωτικός τομέας σε αυτές τις περιπτώσεις. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί. Αν αναφέρεστε στον τρόπο με τον οποίο πήγε να αξιοποιήσει την ευκαιρία ο συνάδελφός σας από το νομό Μαγνησίας για να καλύψει κενά στον τομέα της Υγείας και Πρόνοιας, τότε καταλαβαίνουμε πάρα, μα πάρα πολύ καλά, τι πρόκειται να ακολουθήσει!
Επομένως, κάθε νόμος και κάθε διάταξη που συντάσσει αυτό το Υπουργείο Υγείας με τις ευλογίες του Πρωθυπουργού κι έρχεται εδώ για την τυπική επικύρωση από τους πρόθυμους ή τους φοβισμένους ή τους κρυμμένους συναδέλφους της πλειοψηφίας, αποτελεί κι ένα βήμα -κάθε φορά πιο αυθάδες ακόμη πιο αυταρχικό- προς την ιδιωτικοποίηση κάθε δομής και λειτουργίας του ΕΣΥ, με τους όρους φαντάζομαι που πήγε να το κάνει ο συνάδελφος της ΝΔ από τον δικό σας νομό (Μαγνησίας).

«Μητσοτάκης Α.Ε.» και στην υγεία και απροσχημάτιστα.
Η κυβέρνηση αυτή δεν υπάρχει για να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, αλλά για να ντιλάρει με ιδιώτες και ημετέρους, για να νομιμοποιεί παρανομίες, για να κατασπαταλά δημόσιο χρήμα, ώστε εκτός των άλλων να καρπωθεί και το απαραίτητο πολιτικό όφελος στο τέλος. Την υποστήριξη δηλαδή των ευνοημένων, των πελατών της «Μητσοτάκης Α.Ε.» και των θυγατρικών της σε κάθε υπουργικό χαρτοφυλάκιο.
Χαμένοι απ’ αυτή τη συνθήκη; Η ελληνική κοινωνία, τα δημόσια ταμεία, το κοινωνικό κράτος, το μέλλον του λαού μας και των παιδιών μας.
Πώς να το κάνουμε άλλωστε! Δεν γίνεται να είναι ικανοποιημένος και αυτός που κερδοσκοπεί με ένα φάρμακο ή με μία θεραπεία κι αυτός που προσδοκά να θεραπευτεί από το φάρμακο. Ο ένας νοιάζεται για το κέρδος, ο άλλος νοιάζεται για τη ζωή του.
Με αυτό το νομοσχέδιο έρχεται η κυβέρνηση ΝΔ-Μητσοτάκη και διακηρύσσει πως στην Ελλάδα του 21ου αιώνα προτεραιότητα έχει αυτός που νοιάζεται για το κέρδος του και δευτερευόντως αυτός που παλεύει για τη ζωή του.
Ο θάνατός σου, η ζωή μου. Αυτός είναι στην ουσία ο τίτλος σε κάθε νομοσχέδιο αυτής της κυβέρνησης, αυτής της πολιτικής κουλτούρας της αχαλίνωτης κερδοσκοπίας, της πλήρους και αποκλειστικής απουσίας ενσυναίσθησης κι έγνοιας για τα δράματα και τις αγωνίες της κοινωνίας.
Κύριες και κύριοι συνάδελφοι,
Ήταν ξεκάθαρο ήδη από τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης ΝΔ-Μητσοτάκη ότι θα έπεφταν, ότι θα πέφτατε, με τα μούτρα πάνω στο σώμα της δημόσιας υγείας, πιάνοντας το νήμα ξανά από εκεί που το αφήσατε το 2015 και εκτρέποντας βίαια την πορεία ανάκαμψης του ΕΣΥ που είχε ξεκινήσει με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Εκεί που η κυβέρνηση Τσίπρα είχε βάλει προτεραιότητα τη βελτίωση των όρων εργασίας των υγειονομικών, η κυβέρνηση Μητσοτάκη τους απαξίωσε, τους έδειρε, τους εκδίωξε.
Εκεί που η κυβέρνηση Τσίπρα είχε αυξήσει τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, η κυβέρνηση Μητσοτάκη τη μείωσε.
Εκεί που η κυβέρνηση Τσίπρα είχε επαναφέρει τη δωρεάν περίθαλψη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξαναβάζει πληρωμένες υπηρεσίες.
Εκεί που η κυβέρνηση Τσίπρα είχε εξορθολογήσει τις δαπάνες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιτρέψει ένα πρωτοφανές πλιάτσικο.
Και σήμερα στην ουσία νομιμοποιεί το φακελάκι.
Το καθεστώς Μητσοτάκη δεν ενδιαφέρεται για τη δημόσια υγεία ως αγαθό και δικαίωμα, παρά μόνο ως εμπόρευμα.
Από τους μεγάλους κλινικάρχες μέχρι τα κερδοσκοπικά fund, από τους εργολάβους υπηρεσιών στα νοσοκομεία μέχρι τις μεγάλες φαρμακευτικές και τους αετονύχηδες, ο Πρωθυπουργός και το επιτελικό του παρακράτος δεν αφήνουν κανέναν παραπονεμένο από αυτούς.
Έρχονται, λοιπόν, σήμερα και μας φέρνουν το σενάριο για την τελική πράξη του δράματος.
Σήμερα, συζητάμε-αν μπορεί να θεωρηθεί συζήτηση- και την τυπική κατάργηση του ΕΣΥ.
Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, ΕΣΥ ίσον δύο πολύ βασικά πράγματα:
1. Δωρεάν, καθολική πρόσβαση όλων των πολιτών στις δομές και τις υπηρεσίες ενός κρατικού, δημόσιου, αποκεντρωμένου συστήματος υγείας.
2. Πλήρης και αποκλειστική απασχόληση του ιατρονοσηλευτικού, υγειονομικού προσωπικού σ’ αυτό το δημόσιο σύστημα υγείας.
Σήμερα βρισκόμαστε στο δεύτερο, δηλαδή έρχεται η κυβέρνηση και νομοθετεί την κατάργηση αυτής της κρίσιμης ιδιότητας, του γιατρού του ΕΣΥ ως δημόσιου λειτουργού. Γιατροί πολλών ταχυτήτων, όπως και ασθενείς πολλών ταχυτήτων.
Πιο πίσω, δηλαδή, δεν γίνεται να  πάει η δημόσια υγεία .
Ο υπουργός κ. Πλεύρης είχε πει ότι εμείς η αντιπολίτευση θέλουμε να γυρίζουμε την χώρα στο 1983. Ακούγεται λίγο οργουελικό, ούτως ή άλλως εκεί μας γυρίζετε. Όπως επιστρέψαμε σε εποχές ΚΥΠ, έτσι τώρα θέλετε κυρία υπουργέ που παίζετε με το κινητό σας- δεν ξέρω μήπως φοβάστε  μην σας παρακολουθούν- επιστρέφουμε σε εποχές Γκόρτσων στην Ελλάδα της δεκαετίας του ’50, όπου για να νοσηλευτείς, το είπε και ο εισηγητής μας, ο Τομεάρχης  Υγείας, ο κ. Ξανθός,  έπρεπε να πουλήσεις χωράφι ή να έχεις μπάρμπα.
Σύντομα, ο ασθενής θα έρχεται αντιμέτωπος με το δίλημμα: δωρεάν επέμβαση στο νοσοκομείο με  απογευματινό φακελάκι και σε πέντε μήνες; Ή με μερικά χιλιάρικα εντός βδομάδας στην ιδιωτική κλινική;
Μεσοπρόθεσμα, η απαξίωση των δημόσιων νοσοκομείων θα επιτείνεται, ανατροφοδοτώντας αυτό το μοντέλο αυτό προώθησης πελατείας και αύξησης της αγοραστικής πίτας για τους κλινικάρχες, τους μεγαλοϊδιώτες, το ιατρικό κατεστημένο, τους συνεννοημένους και τους συνδαιτημόνες των κερδοσκόπων.
Δεν ξέρω αν το καταλαβαίνετε κυρία υπουργέ, αλλά αυτό το μοντέλο δεν καταστρέφει απλώς το δημόσιο σύστημα υγείας. Αυτό το μοντέλο σκοτώνει ανθρώπους.
Γιατί, δεν υπάρχει δικλείδα ασφαλείας που θα αποτρέπει έναν μεγαλογιατρό να δίνει μάχη για τη ζωή του ασθενούς μέσα στο δημόσιο νοσοκομείο, όταν θα μπορεί ο ίδιος να κερδίζει πολλαπλώς εκτός αυτού, ανεξαρτήτως έκβασης της μάχης.
Ας μην κοροϊδευόμαστε, κι ας μην μας κοροϊδεύουν οι συνάδελφοι, όσοι είναι εξ αυτών εδώ στα δεξιά έδρανα.
Ποτέ δεν ήθελε η δεξιά τη μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση της δεκαετίας του ’80. Γιατί, αυτή η μεταρρύθμιση ήταν μια κρίσιμη τομή εκδημοκρατισμού και προόδου.
Ξέρετε, την Ελλάδα στην Ευρώπη ουσιαστικά την έβαλε το ΕΣΥ.
Την Ελλάδα στον δυτικό κανόνα την έβαλε το ΕΣΥ.
Δεν την έβαλαν ούτε οι απολογητές του φασισμού, ούτε οι νεοφιλελεύθερες δοξασίες, ούτε οι αγορές. Αυτές είναι, κιόλας, που σε κάθε ευκαιρία πάνε να τη βγάλουν την Ελλάδα από την Ευρώπη.
Οι δημοκρατικές δυνάμεις όμως θα διώξουν τον Εφιάλτη και πολύ σύντομα αυτός ο νόμος, όχι μόνο δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη, αλλά θα μείνει στα χαρτιά ως μια κακή ανάμνηση, όπως έμεινε αυτός του πατρός Μητσοτάκη στις αρχές της δεκαετίας του ’90.
Σας  ευχαριστώ για την ανοχή σας κύριε Πρόεδρε.»

Ακολουθεί το λινκ με το βίντεο της ομιλίας

 

 

Δώρα Αυγέρη
Αναπληρώτρια Τομεάρχης Υγείας
Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης
ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό