Δώρα Αυγέρη : «Υπάρχουν κλίνες “VIP” ΜΕΘ COVID -19;»

Δώρα Αυγέρη : «Υπάρχουν κλίνες “VIP” ΜΕΘ COVID -19;»

Να κατατεθούν στην  Βουλή όλα τα στοιχεία για τον αριθμό των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ και τον αριθμό των θανάτων διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ

Ερώτηση 31 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία της Δώρας Αυγέρη 

Το ζήτημα των τραγικών ελλείψεων κλινών ΜΕΘ έλαβε νέες διαστάσεις ύστερα από τις πρόσφατες καταγγελίες των εκπροσώπων των υγειονομικών, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν δεσμευμένες κλίνες ΜΕΘ για VIP ασθενείς, την ώρα που εκατοντάδες ασθενείς  με Covid-19  παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.

Οι καταγγελίες ενισχύονται από τη σύγκριση του αριθμού των υφιστάμενων κλινών ΜΕΘ βάσει των στοιχείων του υπουργείου Υγείας, και του μεγάλου αριθμού ασθενών με Covid-19 που παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Κάνοντας κανείς αυτή την σύγκριση, οδηγείται εύκολα στο συμπέρασμα πως ασθενείς που δίνουν αγώνα για τη ζωή τους διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, θα μπορούσαν να νοσηλεύονται σε κλίνες ΜΕΘ που παραμένουν κενές. Εκτός κι αν δεν είναι παρά «μαγικοί» οι αριθμοί αυτοί που παρουσιάζονται από το Υπουργείο Υγείας, όπως ο αριθμός 1300!

Το ζήτημα έφεραν σήμερα στη Βουλή 31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία της Δώρας Αυγέρη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β’ Θεσσαλονίκης και Αναπληρώτριας Τομεάρχη Υγείας.

Προκαλεί οργή- ιδιαίτερα δε στους συγγενείς θυμάτων Covid-19, αλλά και των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ που ζουν με την αγωνία της εξασφάλισης ενός  κρεβατιού στην Εντατική- το γεγονός ότι η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας επιμένουν να παρουσιάζουν μια διαστρεβλωμένη εικόνα για όσα συμβαίνουν στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της Covid-19. Παρά τα συστηματικά ψεύδη, τα νούμερα για την κυβέρνηση δεν βγαίνουν. Και αποτελεί πρόκληση για την κοινή λογική να επαίρεται η κυβέρνηση για τις 1300 και πλέον ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία και τις 350 στις ιδιωτικές κλινικές που υποτίθεται ότι έχει διασφαλίσει, ενώ την ίδια στιγμή δίνουν άνιση μάχη συμπολίτες μας διασωληνωμένοι εκτός των μονάδων αυτών.

Οι 31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας να απαντήσει σε μια σειρά ερωτημάτων αναφορικά με τον αριθμό των ασθενών Covid-19 που παραμένουν διασωληνωμένοι εντός κι εκτός ΜΕΘ σε κάθε νοσοκομείο χωριστά από τον περασμένο Σεπτέμβριο, των αριθμό των θανάτων σε κάθε περίπτωση, την πληρότητα στις ΜΕΘ και τον αριθμό των κενών κλινών, τον αριθμό που διατίθενται από τον ιδιωτικό τομέα και τα στρατιωτικά νοσοκομεία προς το σύστημα.

Επίσης καλούν τον υπουργό να καταθέσει τα οργανογράμματα από τα οποία προκύπτει ο πραγματικός αριθμός των κλινών ΜΕΘ ανά νοσοκομείο, καθώς και τα έγγραφα από τα οποία να προκύπτει ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ COVID  ανά δημόσιο και ανά ιδιωτικό νοσοκομείο για την χρονική περίοδο Σεπτεμβρίου 2021 μέχρι και σήμερα.

Τέλος, ζητούν από τον υπουργό Υγείας να απαντήσει ξεκάθαρα αν ισχύουν ή όχι τα όσα καταγγέλλονται και να πάψει να κρύβεται πίσω από την τραγωδία που προκαλούν οι κυβερνητικοί χειρισμοί.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2021

Ερώτηση & ΑΚΕ
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: Υπάρχουν κλίνες “VIP” ΜΕΘ COVID -19; Τί απαντά το Υπουργείο Υγείας; Να κατατεθούν στην  Βουλή όλα τα στοιχεία για τον αριθμό των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ και τον αριθμό των θανάτων διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ.Οι δημόσιες καταγγελίες των εκπροσώπων των υγειονομικών για δεκάδες κλίνες ΜΕΘ που παραμένουν κλειστές και προορίζονται  για «VIP» ασθενείς δείχνουν τον απόλυτο εκτροχιασμό της κυβερνητικής πολιτικής στην διαχείριση δημόσιου συστήματος υγείας καθώς  και την πλήρη αδυναμία διαχείρισης της  πανδημικής κρίσης, η οποία παραμένει ανεξέλεγκτη εδώ και πολλούς μήνες.
Συγκεκριμένα, σε παρέμβασή του σε τηλεοπτικό σταθμό ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, έκανε λόγο για κλίνες ΜΕΘ που παραμένουν κλειστές για VIP ασθενείς, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν εκατοντάδες ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε νοσοκομεία και επεσήμανε ότι:  «Με βάση το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Υγείας λειτουργούν 647 κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά κορωνοϊού. Με βάση τα στοιχεία που δίνονται οι διασωληνωμένοι είναι 714. Άρα ακόμα και όλοι διασωληνωμένοι να ήταν στις ΜΕΘ, υπάρχουν τουλάχιστον 114 ασθενείς με κορωνοϊό που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ επί πολλές μέρες, ενώ πολλοί χάνουν τη ζωή τους. Και ρωτώ εγώ αφού έχουμε 114 εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένους γιατί οι 47 κλίνες δε γεμίζουν;». Επιπλέον, τόνισε ότι «ενώ υπήρχαν δυο κενές κλίνες στο ΚΑΤ, δεν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ένα ανδρόγυνο, 58 και 59 ετών αντίστοιχα, που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στη Νίκαια από την προηγούμενη μέρα». («Κρατούν κλειστές ΜΕΘ για VIP ασθενείς»: Απίστευτη καταγγελία Γιαννάκου σε ΣΚΑΪ, https://www.skai.gr/news/greece/kratoun-kleistes-meth-gia-vip-astheneis-apisteyti-kataggelia-giannakou-se-skai ).
Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Παναγιώτης Παπανικολάου, παρουσίασε σε δημόσια τηλεοπτική του παρέμβαση  συγκεκριμένα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ που καταδεικνύουν την στρεβλή εικόνα των  ΜΕΘ που δημιουργεί η κυβέρνηση: «Από τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας (πλατφόρμα ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΙ) προκύπτει ότι εκτός ΜΕΘ, σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ, ήταν 154 διασωληνωμένοι, «μηχανικά αεριζόμενοι» ασθενείς πάσχοντες από όλες τις παθήσεις (120 περίπου με covid-19). Η κ. Γκάγκα έχει πει ότι ανακοινώνει στο συνολικό νούμερο και τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ. Υποθέτουμε ότι αυτοί που λέει το υπουργείο πως νοσηλεύονται εντός ΜΕΘ, είναι εντός κανονικών ΜΕΘ -που δεν είναι, στη Θεσσαλονίκη κυρίως πολλοί από αυτούς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ-μαϊμού. Αλλά σύμφωνα με το υπουργείο, 595 ασθενείς με covid-19 είναι διασωληνωμένοι εντός ΜΕΘ και 120 είναι εκτός ΜΕΘ. Στις 27 Νοεμβρίου 2021 ο κ. Πλεύρης με γραπτή ανακοίνωση-απάντηση στο ΣΥΡΙΖΑ, είπε μεταξύ άλλων ότι δήθεν «λειτουργούν στο ΕΣΥ πλήρως 1.300 κλίνες ΜΕΘ» και ότι επιπρόσθετα, εκτός από αυτές, έχει δεσμεύσει δήθεν και όλες τις κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, που είναι τουλάχιστον 350. Άρα, 1.650 σύνολο. Αφαιρώντας λοιπόν τους 595 διασωληνωμένους με covid-19, μένουν 1.055 κλίνες ΜΕΘ.Υπάρχουν και 35 non covid ασθενείς στη λίστα αναμονής για ΜΕΘ. Άρα, ο κ. Πλεύρης λέει ότι χτες είχαμε 1.055 κλίνες non covid ΜΕΘ, όλες υπερπλήρεις, καθώς και 35 non covid ασθενείς διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ. Σύνολο, 1.090. Είναι εξωφρενικό ψέμα. Ουδέποτε τέλη Νοεμβρίου και αρχές Δεκεμβρίου, την περίοδο με την χαμηλότερη νοσηρότητα μακράν, δεν είχαμε ποτέ τέτοιο αριθμό non covid διασωληνωμένων. Άρα, ο αριθμός των ΜΕΘ που αναφέρει ο κ. Πλεύρης είναι ένα χυδαίο, φουσκωμένο ψέμα».
Πρόσθεσε δε ότι:  «Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία του υπουργείου Υγείας χτες, προκύπτει ότι η πληρότητα στις ΜΕΘ covid-19 είναι 120% (595 μέσα και 120 έξω). Το ίδιο το υπουργείο Υγείας όμως δίνει 98,9% πληρότητα ΜΕΘ covid-19. Αυτό είναι ταυτόχρονα και ασύστολο ψέμα και ομολογία ανοιχτή ότι φυλλάσσονται σε συγκεκριμένες “καθηγητοπανεπιστημιακές” πτέρυγες κλίνες ΜΕΘ “καβάτζα”. Σε ποια άλλη χώρα με τέτοια χυδαία ψέματα την ώρα που χαροπαλεύουν εκτός ΜΕΘ και πεθαίνουν κάθε μέρα δεκάδες συνάνθρωποί μας, θα μπορούσε να σταθεί μια κυβέρνηση;». (Καταγγελία ΟΕΝΓΕ – ΠΟΕΔΗΝ / «Καβάτζα» για VIP ασθενείς 47 κλίνες ΜΕΘ – Διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ το 80% των θανάτων/ https://www.avgi.gr/koinonia/402830_kabatza-gia-vip-astheneis-47-klines-meth-diasolinomenoi-ektos-meth-80-ton-thanaton ).
Σε γραπτή απάντηση – υπεκφυγή του, ο Υπουργός Υγείας έκανε αναφορά για διακίνηση fake news που προσβάλλουν τους γιατρούς χωρίς όμως να δώσει  καμία  περαιτέρω επαρκή  και σαφή διευκρίνιση για τον πραγματικό αριθμό των ΜΕΘ στα νοσοκομεία της χώρας. Αρκέστηκε δε να αναφέρει ότι: «Αναφορικά με τις καταγγελίες για την επιλεκτική εισαγωγή ασθενών στις ΜΕΘ διευκρινίζεται ότι η δήλωση των ασθενών που χρειάζονται ΜΕΘ γίνεται από τους ιατρούς στην πλατφόρμα του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ. Όλα τα νοσοκομεία που διαθέτουν κενές κλίνες ΜΕΘ βλέπουν τα αιτήματα και βάση ιατρικών κριτηρίων δέχονται με απόφαση ιατρών τον ασθενή στην κενή κλίνη ΜΕΘ που διαθέτουν. Αναφορές ότι κρατούνται κλίνες ΜΕΘ ή γίνεται επιλεκτική εισαγωγή τους είναι ψευδέστατες και προσβάλλουν πρωτίστως τους ιατρούς. Όσοι διακινούν fake news λειτουργούν ως συκοφάντες και είναι υπόλογοι απέναντι στους ιατρούς, που προσβάλλουν». (Καταγγελία για VIP κλίνες ΜΕΘ: Αντίδραση Πλεύρη και πυρά Ηλιόπουλου κατά κυβέρνησηςhttps://www.ethnos.gr/Politics/article/186356/kataggeliagiavipklinesmethantidrashpleyrhkaipyrahliopoyloykatakybernhshs). 
Από την άλλη πλευρά, η θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν δηλωτική της έντονης αμηχανίας και της διγλωσσίας της κυβερνητικής πολιτικής καθώς δεν διέψευσε τις δηλώσεις των συνδικαλιστών, θεωρώντας, μάλιστα,  αδιανόητο να γίνονται τέτοιες διακρίσεις. Σημείωσε, μάλιστα ότι, αν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, αυτά πρέπει να καταγγελθούν και να διερευνηθούν. Χωρίς να κρύψει την αμηχανία του επιχείρησε να διαμηνύσει ότι είναι αδιαπραγμάτευτη θέση για την κυβέρνηση ότι τα κριτήρια για εισαγωγή στη ΜΕΘ είναι αποκλειστικά και μόνο υγειονομικά. (VIP κλίνες ΜΕΘ / Επιτελική αμηχανία και διγλωσσίαhttps://www.avgi.gr/politiki/402904_epiteliki-amihania-kai-diglossia ).
Η προκλητική αυτή στάση του Υπουργείου Υγείας έχει ξεσηκώσει θύελλα κοινωνικών αντιδράσεων, ιδίως από εκατοντάδες συγγενείς θυμάτων COVID -19  οι οποίοι έχασαν την ζωή τους ευρισκόμενοι σε λίστες αναμονής ή εκτός ΜΕΘ.
Ιδιαίτερα ηχηρή ήταν και η παρέμβαση  του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:  “Σήμερα η επικαιρότητα έχει να κάνει με το γεγονός ότι στα νοσοκομεία μας εκατοντάδες άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι έξω από τις μονάδες εντατικής θεραπείας. Με το γεγονός ότι καθημερινά έχουμε συνηθίσει την απώλεια των ανθρώπων, μία μέρα 80, μια μέρα 100, μια άλλη μέρα 120, αυτά δεν είναι αριθμοί, είναι ζωές.«Και βεβαίως με το γεγονός ότι ορθώς έσπευσε η εισαγγελία στις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ σε σχέση με την ιδιαίτερη διαχείριση “VIP πολιτών”, εντός εισαγωγικών το θέτω, […] στην προοπτική της θεραπείας, απέναντι στην προοπτική της αξιοπρεπούς περίθαλψης. Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει όλα τα στοιχεία και στη Δικαιοσύνη και στη δημοσιότητα. Πρώτα από όλα οφείλει να δώσει όλα τα στοιχεία σε σχέση με τον ακριβή αριθμό των συμπολιτών μας που είναι εκτός ΜΕΘ, όλα τα στοιχεία σε σχέση με τον αριθμό της θνητότητας των ανθρώπων που είναι διασωληνωμένοι έξω από τις Μονάδες Εντατικής, καθώς και να διαλευκάνει μέχρι τέλους, να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο, για περιπτώσεις όπου μπορεί να υπήρξε προτεραιοποίηση με βάση την ιδιότητα του ασθενούς. Όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στο δικαίωμα για ζωή, όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στο δικαίωμα για αξιοπρεπή περίθαλψη. Βεβαίως φτάσαμε ως εδώ γιατί η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη υποτίμησε το δικαίωμα στην αξιοπρεπή περίθαλψη και το δικαίωμα στη ζωή. Και δεν έχει κάνει τίποτε πραγματικά για να ενισχύσει το ΕΣΥ και την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, τίποτα βεβαίως σε σχέση με τις αυξημένες ανάγκες σε μία περίοδο πανδημίας. Και αυτή είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη”. (Αλ. Τσίπρας: Να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο αν υπήρξαν περιπτώσεις προτεραιοποίησης VIP για κλίνη σε ΜΕΘ, https://left.gr/news/al-tsipras-na-ftasei-mahairi-sto-kokkalo-ypirxan-periptoseis-proteraiopoiisis-vip-gia-klini-se).
Επιπρόσθετα και σύμφωνα με δημοσιεύματα η πλειονότητα των «VIP» ΜΕΘ βρίσκονται στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός» και «Σωτηρία», όπου οι VIP ασθενείς τυγχάνουν ιδιαίτερης φροντίδας άκρως δυσανάλογης με τους άλλους ασθενείς ενώ φαίνεται να έχουν και πρωτοφανείς και παράλογες απαιτήσεις σε σχέση με τους υπόλοιπους ασθενείς. (εφημ . «Δημοκρατία», ΜΕΘ για εκλεκτούς, απίστευτη καταγγελία από ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ! Υπάρχει εισαγγελέας;, έντυπη έκδοση 9.12.2021).
Επειδή, η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει την ισότιμη και ακώλυτη πρόσβαση όλων των πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Επειδή, οι καταγγελίες δείχνουν την απόλυτα στρεβλή εικόνα που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση την πιο κρίσιμη περίοδο της πανδημίας.
Επειδή, τέτοιου είδους χειρισμοί και  κυβερνητικές πρακτικές θέτουν σε διακινδύνευση την δημόσια υγεία και προσβάλλουν βάναυσα τους ασθενείς και  όλους τους υγειονομικούς που δίνουν μάχη σε αντίξοες συνθήκες.
Επειδή, καθημερινά χάνουν την ζωή τους εκατοντάδες ασθενείς με Covid, εντός και εκτός ΜΕΘ χωρίς να γνωρίζει κανείς την πραγματική εικόνα των ΜΕΘ στα νοσοκομεία της χώρας .
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Πόσοι ασθενείς COVID παρέμεναν σε καθημερινή  βάση διασωληνωμένοι σε κλίνες ΜΕΘ  σε κάθε νοσοκομείο  χωριστά από τον Σεπτέμβριο του 2021  μέχρι και σήμερα;
  2. Πόσοι ασθενείς COVID  παρέμεναν σε καθημερινή  βάση σε κλίνες εκτός ΜΕΘ COVID  σε κάθε νοσοκομείο  χωριστά από τον Σεπτέμβριο του 2021  μέχρι και σήμερα;
  3. Πόσοι ασθενείς COVID διασωληνωμένοι  σε ΜΕΘ πέθαναν  από τον Σεπτέμβριο του 2021  μέχρι και σήμερα(κάθε νοσοκομείο  χωριστά);
  4. Πόσοι ασθενείς  COVID πέθαναν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ ή στη λίστα αναμονής για ΜΕΘ από τον Σεπτέμβριο του 2021  μέχρι και σήμερα (κάθε νοσοκομείο  χωριστά);
  5. Πόσες είναι οι κλίνες ΜΕΘ που διαθέτει κάθε δημόσιο  νοσοκομείο  χωριστά και πόσες κλίνες ΜΕΘ έχει δεσμεύσει το Υπουργείο Υγείας από κάθε ιδιωτική κλινική;
  6. Πόσες κλίνες ΜΕΘ COVID υπάρχουν σε κάθε δημόσιο νοσοκομείο και πόσες  ΜΕΘ έχουν διατεθεί από ιδιωτικές κλινικές  και στρατιωτικά νοσοκομεία για COVID περιστατικά από τον Σεπτέμβριο του 2021  μέχρι και σήμερα ;
  7. Με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠY  και σύμφωνα με τα στοιχεία που καταχωρούνται καθημερινά στις υπάρχουσες πλατφόρμες  ποια είναι η πληρότητα των κλινών ΜΕΘCOVID από τον Σεπτέμβριο του 2021  μέχρι και σήμερα; Υπήρξαν καθόλη την χρονική περίοδο από τον Σεπτέμβριο του 2021  μέχρι και σήμερα κενές κλίνες ΜΕΘ σε νοσοκομεία; Και αν ναι, πόσες ήταν αυτές και σε ποια νοσοκομεία της χώρας;
  8. Αληθεύουν οι καταγγελίες των εκπροσώπων των υγειονομικών για κλίνες “VIP” ΜΕΘ COVID -19;
  9. Αληθεύουν τα δημοσιεύματα περί ύπαρξης κλινών “VIP” ΜΕΘ COVID-19 σε δύο από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας (ΓΝΑ “Ευαγγελισμός” & ΓΝΑ “Σωτηρία”);

Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Παρακαλούμε να κατατεθούν προς ενημέρωση της Βουλής και των πολιτών:
Οργανογράμματα από τα οποία προκύπτει ο πραγματικός αριθμός των κλινών ΜΕΘ ανά νοσοκομείο.
– Έγγραφα από τα οποία να προκύπτει ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ COVID  ανά δημόσιο και ανά ιδιωτικό νοσοκομείο για την χρονική περίοδο Σεπτεμβρίου 2021 μέχρι και σήμερα.

Οι ερωτώντες βουλευτές

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό