ΔΠΘ: Σε Επίτιμο Καθηγητή της Ιατρικής αναγορεύεται ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια Ιωάννης Λάμπρης

ΔΠΘ: Σε Επίτιμο Καθηγητή της Ιατρικής αναγορεύεται ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια Ιωάννης Λάμπρης

Την Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2023, στις 19.00, μια σημαντική εκδήλωση για την ακαδημαϊκή κοινότητα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης θα λάβει χώρα στο κεντρικό Αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, παρουσία των πρυτανικών αρχών και πλήθος προσκεκλημένων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σε Επίτιμο Καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής θα αναγορευτεί, σε αναγνώριση του εξαίρετου έργου του και της αδιάλειπτης προσφοράς του στην επιστήμη και την κοινωνία, μια σημαντική προσωπικότητα της ελληνικής διασποράς, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια Ιωάννης Λάμπρης.

Ο Καθηγητής Ιωάννης Λάμπρης αποτελεί παγκοσμίως αναγνωρισμένο επιστήμονα στο χώρο της Ιατρικής & Μοριακής Έρευνας στο πεδίο της Ανοσολογίας, και ειδικότερα της μελέτης του συμπληρώματος, μιας ομάδας πρωτεϊνών καθοριστικών για την λειτουργία του Ανοσολογικού μας συστήματος. Πρωτοπόρα ερευνητικά επιτεύγματα της ομάδας του έχουν βρει εφαρμογή διεθνώς σήμερα στην διάγνωση και τη θεραπεία σοβαρών αυτοάνοσων, αιματολογικών και θρομβωτικών παθήσεων. Εδώ και 2 δεκαετίες, ο Καθηγητής Ιωάννης Λάμπρης στηρίζει σημαντικά την έρευνα στο πανεπιστήμιό μας, συμβάλλοντας έτσι στη διεθνή αναγνώρισή του.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου, στο ξενοδοχείο Grecotel Egnatia στην Αλεξανδρούπολη, διεθνές συνέδριο για τα αυτοάνοσα, αυτοφλεγμονώδη και θρομβωτικά νοσήματα, όπου κορυφαίοι ειδικοί από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ θα συζητήσουν κλινικά και ερευνητικά θέματα αιχμής που αφορούν την παθογένεια, την διάγνωση και τη θεραπεία των παραπάνω νοσημάτων. Η εκδήλωση διοργανώνεται από τη Α’ Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και τελεί υπό της αιγίδα του Τμήματος Ιατρικής, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Επισυνάπτεται η πρόσκληση της Τελετής Αναγόρευσης.

Πρόσκληση

Αγαπητές και αγαπητοί Συνάδελφοι,

Με ιδιαίτερη σας καλωσορίζουμε στην επιστημονική χαρά εκδήλωση: «Επίκαιρα Θέματα Φλεγμονής και Θρόμβωσης» στην Αλεξανδρούπολη, στο ξενοδοχείο Grecotel  Egnatia , στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου 2023.

Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από την Α ‘ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική ΔΠΘ, το Εργαστήριο Μοριακής Αιματολογίας του ΔΠΘ, και την Εταιρεία Μεταφραστικής Ανοσολογίας Αυτοφλεγμονωδών Νοσημάτων (ΕΜΕΑ). Τελεί υπό την αιγίδα τ ο υ Ιατρικού Τμήματος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Τα φλεγμονώδη και θρομβωτικά νοσήματα, η αέναη αλληλεπίδραση φλεγμονής & θρόμβωσης, συνιστούν καθημερινό αντικείμενο κλινικού προβληματισμού αποτελώντας σήμερα σημαντικό πεδίο μεταφραστικής έρευνας, νέων θεραπειών και τεχνολογιών αιχμής. Η πανδημία της COVID -19 έχει αναδείξει την ανοσοθρόμβωση ως βασικό μηχανισμό για την παθολογία της νόσου, επιβεβαιώνοντας παράλληλα τον σημαντικό της ρόλο και σε άλλες παθολογικές καταστάσεις.

Η εκδήλωση στοχεύει στην παρουσίαση νέων εξελίξεων και σύγχρονων προσεγγίσεων στο πεδίο αυτό, και συγχρόνως θα τιμήσει την προσφορά του ακαδημαϊκού δασκάλου και ερευνητή της ομογένειας, Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας, Ιωάννη Λάμπρη. Η ανάδειξη του σε Επίτιμο Καθηγητή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης θα αποτελέσει ιδιαίτερα τιμητικό γεγονός για την ακαδημαϊκή μας κοινότητα. Με την πολύχρονη, διεθνώς αναγνωρισμένη, έρευνά του στο πεδίο της φυσικής ανοσίας και ειδικότερα του συστήματος του συμπληρώματος, συνέβαλε καθοριστικά στη μελέτη και τη θεραπεία της ανοσοθρόμβωσης παγκοσμίως.

Ελπίζουμε με τη θεματολογία και τη δομή του επιστημονικού προγράμματος, να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες και την εμπιστοσύνη σας για μία ενδιαφέρουσα επιστημονική συνάντηση που θα αποτελέσει ευκαιρία για γόνιμες συζητήσεις και θα πυροδοτήσει νέες ερευνητικές αναζητήσεις και συνεργασίες μεταξύ ερευνητών, κλινικών ιατρών και νέων επιστημόνων.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Με μεγάλη μου χαρά θα σας καλωσορίσω στην επιστημονική συνάντηση « Σύγχρονα Θέματα στη Φλεγμονή και τη Θρόμβωση » που θα πραγματοποιηθεί στην Αλεξανδρούπολη στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου 2023 στο ξενοδοχείο «Grecotel Egnatia».
Η ημερίδα διοργανώνεται από κοινού από την Α’ Παθολογική Κλινική του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), το Εργαστήριο Μοριακής Αιματολογίας του ΔΠΘ και την Ελληνική Εταιρεία Μεταγραφικής Ανοσολογίας & Αυτοφλεγμονωδών Νοσημάτων. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Τμήματος Ιατρικής του Δ.Π.Θ.

Οι φλεγμονώδεις και θρομβωτικές ασθένειες, η συνεχής αλληλεπίδραση μεταξύ φλεγμονής και θρόμβωσης, αποτελούν κοινό πρόβλημα στην καθημερινή κλινική πράξη και αποτελούν στις μέρες μας ένα εξέχον πεδίο μεταφραστικής έρευνας, εφαρμογής καινοτόμων θεραπειών και τεχνολογιών αιχμής. Η πανδημία COVID-19 έχει τονίσει τη σημασία της ανοσοθρόμβωσης ως βασικό μηχανισμό για την παθογένεση της λοίμωξης SARS-CoV-2, ενώ επιβεβαιώνει περαιτέρω τον κεντρικό ρόλο της σε διάφορες άλλες ασθένειες που προκαλούνται από το ανοσοποιητικό.

Στόχος της εκδήλωσης είναι να παρουσιάσει τις εξελίξεις και τις τρέχουσες προσεγγίσεις στον τομέα. Ταυτόχρονα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να τιμήσουμε τη συμβολή του ακαδημαϊκού καθηγητή και ερευνητή, διακεκριμένου μέλους της ελληνικής διασποράς, John D. Lambris, Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, ΗΠΑ. Η ανακήρυξή του σε Επίτιμο Καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης θα αποτελέσει εξαιρετική τιμή για την ακαδημαϊκή μας κοινότητα. Μέσα από τη μακρόχρονη διεθνώς αναγνωρισμένη έρευνά του στον τομέα της έμφυτης ανοσίας και ιδιαίτερα του συστήματος συμπληρώματος, συνέβαλε αποφασιστικά στη μελέτη και τη θεραπεία της ανοσοθρόμβωσης σε παγκόσμια κλίμακα.

Ελπίζουμε ότι τα θέματα και το περιεχόμενο του επιστημονικού προγράμματος θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες σας για μια εποικοδομητική συνάντηση και θα δώσουν την ευκαιρία για γόνιμες συζητήσεις που υποκινούν νέες ερευνητικές πρωτοβουλίες και συνεργασίες μεταξύ ερευνητών, ιατρών και νέων επιστημόνων.

Ανυπομονούμε να σας δούμε στην Αλεξανδρούπολη!

 

 

Παναγιώτης Σκένδρος

Καθηγητής Παθολογίας,

Α’ Τμήμα Παθολογίας,

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης,

Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Κωνσταντίνος Ρίτης

Καθηγητής Παθολογίας,

Προϊστάμενος Α’ Παθολογικής Παθολογίας,

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης,

Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

 


Περισσότερες πληροφορίες για τον τιμώμενο και το πρόγραμμα του Συνεδρίου:

Web: https://pcoconvin.eventsair.com/QuickEventWebsitePortal/thrombosis23/progra

Από την Πρυτανεία

Κομοτηνή   19.9.2023

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό