Δράμα: Η θεατρική παράσταση ΦΑΙΔΡΑΣ ΑΤΟΠΟΣ με την Ηρώ Μουκίου έρχεται στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης

Δράμα: Η θεατρική παράσταση ΦΑΙΔΡΑΣ ΑΤΟΠΟΣ με την Ηρώ Μουκίου έρχεται στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης

Το έργο «Φαίδρας Άτοπος» της Δήμητρας Μήττα, με την Ηρώ Μουκίου, μετά την θριαμβευτική υποδοχή του κοινού στο Κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδας και στην Αθήνα  με την σύμπραξη του Νίκου Ξανθούλη με μελωδίες αρχαίας επτάχορδης λύρας επί σκηνής, ξεκινάει την περιοδεία του σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού και έρχεται στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας στις 9 Μαρτίου και ώρα 21:00 για μία παράσταση.

Η παράσταση απέσπασε διθυραμβικές κριτικές!

Ο συγκλονιστικός μονόλογος για τη γυναικεία ψυχή – που όμως αφορά όλους – τον έρωτα και τις  βλαβερές συνέπειες του, τη σάρκα και τις αδυναμίες της. Ένας ύμνος στο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, τις ανισότητες που υφίσταται η γυναίκα σε κάθε κοινωνία από το πριν έως το τώρα ίσως και το μετά.

Ένα ρεσιτάλ για δύο σολίστ. Μία ηθοποιό και έναν μουσικό.

Φαίδρα βασίλισσα, μητέρα ,σύζυγος, ερωμένη. Από την Κρήτη στην Αθήνα. Θύμα και θύτρια. Η παράσταση με αφορμή το μύθο της Φαίδρας επιχειρεί μια ανατομία στα σκοτάδια της ανθρώπινης επιθυμίας και τα όριά της. Πόσο η μοίρα μας κατευθύνει; Έχουμε εμείς μερίδιο ευθύνης για τις επιλογές μας τελικά; Τι σημαίνει «ηθική» και πώς διαμορφώνεται ανά τους αιώνες; Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, της αμιγούς λογικής, θα την καταδικάζαμε; Ερωτήματα που η ίδια η αντιηρωίδα θέτει στον εαυτό της, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να εξηγήσει τα στρεβλά της ζωής της. Μια εξωπραγματική πραγματικότητα αποκαλύπτεται καθώς ξετυλίγει την ιστορία της. Η Φαίδρα μιλά για τη Φαίδρα με ό, τι αυτό συνεπάγεται. Λυρισμός, χιούμορ, κυνισμός, ρεαλισμός, τραγωδία σε ρυθμό παραληρηματικό.

Η σαρωτική ερμηνεία της Ηρώς Μουκίου ακροβατεί στην κυριολεξία πάνω σε μια δοκό, υπό τους ήχους αρχαίας επτάχορδης λύρας, δια χειρός του σπουδαίου Νίκου Ξανθούλη επί σκηνής.

Ταυτότητα παράστασης

ΦΑΙΔΡΑΣ ΑΤΟΠΟΣ

Κείμενο: Δήμητρα Μήττα

Σκηνοθεσία: Αντώνης Καραγιάννης

Φαίδρα: Ηρώ Μουκίου

Πρωτότυπη μουσική με αρχαία επτάχορδη λύρα και εκτέλεση επί σκηνής: Νίκος Ξανθούλης

Σκηνικά: ORI M

Κοστούμια: ORI M & ΒΕΣΤΙΑΡΙΟ

Κίνηση / Σχεδιασμός φώτων / VIDEO TRAILER: Αντώνης Καραγιάννης

Επικοινωνία και οργάνωση περιοδείας : Νταίζη Λεμπέση email daisylempesi@hotmail.gr

Γραφιστικά: Αντρέας Βούλγαρης για την CreatADV

Φωτογραφίες: Γιώργος Ζαρζώνης , Χριστίνα Φυλακτοπούλου.

Διάρκεια παράστασης 60΄

Παραγωγή: texnispoliteia.gr

Τιμές εισιτηρίων:

Γενική είσοδος:15 ευρώ

Αμέα, φοιτητικό και ανέργων:12 ευρώ

Εισιτήρια: ticket services.gr και στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας

Γράφτηκαν για την παράσταση:

-Μια λάβα ηφαιστείου. Ένας χείμαρρος αφρισμένος. Ένα ερωτικό παραλήρημα  μέσα σε μια ζωή ενταφιασμός είναι η εικόνα της Φαίδρας. Ένα τραγικό πρόσωπο της μυθολογίας.  Η Ηρώ Μουκίου μπήκε στα άδυτα της ψυχής της. Την ερμήνευσε με δύναμη. Βλέπουμε να αργοσαλεύει στη σκηνή, να εκστασιάζεται, να ζωντανεύει αυτή την αδιόρατη άνθιση του έρωτα. Οι κινήσεις της θυμίζουν κυματισμό θάλασσας. Το εύκαμπτο σώμα της αφηγείται όσα δεν αντέχει ο λόγος. Εύα Νικολαΐδου Εφημερίδα των Συντακτών.

-H Φαίδρα της Ηρώς Μουκίου με την ανήλεη κινητικότητα της, την αέναος, ιλιγγιωδώς αναπεπταμένη / αναβαθμισμένη  αποτελείωση της, αναλαμβάνει όλο το σαρκικό  φορτίο αιθέριας γυναίκας που έχει βαρύνει από καύλα, έχει επιφορτισθεί με το εντέλει τραγικότερο βίωμα : να είναι το πάσχον υποκείμενο που το μετατρέπει σε παθόν αντικείμενο ο έρωτας που του λέει : Δεν θα με έχεις ποτέ. Δημήτρης Δημητριάδης Fractalart.gr

-Μια Ηρώ Μουκίου που σαρώνει εξωτερικεύοντας την εξωτερική συναισθηματική της ένταση, άλλοτε χαράς και άλλοτε θρήνου και απόγνωσης, με ζηλευτή εκφραστικότητα. Έλενα Χατζοπούλου Sinwebradio.com

-Η Ηρώ Μουκίου ερμηνεύει αισθαντικά τη Φαίδρα και αποδίδει εύστοχα τα συναισθήματα της ηρωίδας με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο μέσα στο φουτουρισμό του έργου. Κινείται γύρω από την δοκό ή ανεβαίνει σε αυτή. Το κόκκινο φουστάνι της συμβολίζει το αίμα. Το έργο με τη θαυμάσια Ηρώ Μουκίου ως Φαίδρα παρουσιάζεται στη σκηνή με ένα περισσότερο διακριτό περίβλημα, με θέσεις όπως την ελευθερία κι άλλοτε την υποτέλεια του ανθρώπου, τους κινδύνους της φιλαυτίας, τη δύναμη του πεπρωμένου, πολύ περισσότερο δε, τη δύναμη των παθών.  Παύλος Λεμοντζής Cityportal.gr και Kabalawebnews.gr .

-Ο Αντώνης Καραγιάννης έχοντας στα χέρια του ένα συγκλονιστικό κείμενο μετατρέπει την παράσταση σε ένα ρεσιτάλ για δύο σολίστ. Μία ηθοποιό και έναν μουσικό. Οι υπέροχες μουσικές του Νίκου Ξανθούλη, διανθίζουν την παράσταση και δίνουν μία ανάσα στο συγκλονιστικό μονόλογο της Ηρώς Μουκίου. Εξαιρετική σκηνοθετική γραμμή.  Βίβιαν Μητσάκου Theaterproject365.gr

-Ένας συνταρακτικός μονόλογος μέσα από μία συγκλονιστική ερμηνεία. Λένα Σάββα Theatro.gr

-Η Ηρώ Μουκίου από σκηνής ” απογειώθηκε “. Συνομίλησε και προσδιόρισε την αυτοκριτική της ” ΓΥΝΑΙΚΑΣ ” αιώνιο θύμα και θύτης συγχρόνως και δια μέσου των μελωδιών  που διακρίθηκαν στο χώρο, μέσω της επτάχορδης αρχαϊκής λύρας δια χειρός του σπουδαίου Νίκου Ξανθούλη που κι εκείνος ήταν επί σκηνής. Γιάννης Γαβρίλης  Reformer.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό