Δράμα: Ολοκληρώνεται η πολύ επιτυχημένη έκθεση για τη νεοελληνική αργυροχοΐα «Μ’ ασήμια και μαλάματα όμορφα σκαλιγμένα» στο Σαντιρβάν (φωτος)

Δράμα: Ολοκληρώνεται η πολύ επιτυχημένη έκθεση για τη νεοελληνική αργυροχοΐα «Μ’ ασήμια και μαλάματα όμορφα σκαλιγμένα» στο Σαντιρβάν (φωτος)

Για λίγες ημέρες ακόμη θα λειτουργεί η έκθεση του Μουσείου Μπενάκη που φιλοξενείται στον χώρο πολιτισμού Σαντιρβάν της εταιρείας Raycap στη Δράμα.

Η έκθεση «Μ’ ασήμια και μαλάματα όμορφα σκαλιγμένα» η οποία αφορά στη νεοελληνική αργυροχοΐα, άνοιξε για το κοινό στις 16 Ιουνίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 29 Οκτωβρίου, σημειώνοντας μεγάλη επισκεψιμότητα και ενδιαφέρον, τόσο από Δραμινούς και επισκέπτες αλλά και από μαθητές σχολείων.

(φωτο: το πετρόχτιστο κτίριο Σαντιρβαν που στεγάζει την έκθεση)

Η έκθεση παρουσιάζει ένα πανόραμα της νεοελληνικής αργυροχοΐας. Κοσμήματα κεφαλόδεσμου, σκουλαρίκια και ταινίες που στολίζουν το μέτωπο, κοσμήματα που αγκαλιάζουν το λαιμό ή  καλύπτουν το στήθος, πόρπες που ακουμπούν στην κοιλιά και  αλυσιδωτά κοσμήματα που διακοσμούν την ποδιά, τα ελληνικά κοσμήματα δημιουργούν ένα σύνθετο σύστημα στολισμού που ομορφαίνει και εντυπωσιάζει.

Τα υλικά που επικρατούν είναι στα νησιά ο χρυσός και τα μαργαριτάρια και στην ηπειρωτική Ελλάδα το ασήμι και ο χαλκός, που οι τεχνίτες επιχρυσώνουν, στολίζουν με ημιπολύτιμες πέτρες και χρωματιστά γυαλιά ή ζωγραφίζουν με σαβάτι.

Με την ίδια φροντίδα που φιλοτεχνούνται τα γυναικεία κοσμήματα βγαίνουν από τα χέρια των αργυροχόων και χρηστικά αντικείμενα: ταμπακοθήκες, παγούρια, τάσια, και φυλακτά, τμήμα της καθημερινότητας των ανδρών.

Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης στον χώρο πολιτισμού Σαντιρβάν είναι:

– Πέμπτη: 10:00-14:00 και 18:00-21:00.

– Παρασκευή: 10:00-14:00 και 18:00-21:00.

– Σάββατο: 10:00-14:00 και 18:00-21:00.

– Κυριακή: 11:00-14:00 και 18:00-21:00.

Πηγή: proinos-typos.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό