Δράμα: Παρούσα  στην 1η Συνάντηση του Δικτύου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Δράμα: Παρούσα στην 1η Συνάντηση του Δικτύου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμπακίου Δράμας την Κυριακή  26 Νοεμβρίου 2023 στις 10.20 το πρωί  μίλησε για τους τρόπους και τις καλές πρακτικές που ακολουθούμε ώστε τα έθιμα, τα δρώμενα και οι παραδόσεις μας να παραμείνουν ενταγμένα στην κοινωνική μας ζωή, αλλά και τις συνεργασίες και τις πρωτοβουλίες που φέρνουν τις γενιές σε δυναμική και δημιουργική αλληλεπίδραση.

Ο νομός Δράμας  έχει μέχρι σήμερα εγγράψει έξι στοιχεία στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Τα τρία αφορούν στο Καλαμπάκι, το «Κουρπάνι», τον «Καλόγερο» και τα «Κάλαντα Χριστουγέννων».

(φωτος αρχείου:  έθιμα “Κουρμπάνι” και “Αράπηδες”)

Τα υπόλοιπα αφορούν στο Μοναστηράκι με τους «Αράπηδες», στο Δοξάτο με τις «Ιπποδρομίες» και στην Καλή Βρύση με τα «Μπαμπούγερα». Όλοι θεωρούμε πως αποτελούμε απλά την αρχή, την καλή πρακτική. Όλοι θεωρούμε πως οι δρόμοι του πολιτισμού διασταυρώνονται με τους δρόμους ανάπτυξης στη στέρεα βάση της παράδοσης για τον τόπο μας.

(φωτος αρχείου: έθιμα “Ιπποδρομίες” και “Μπαμπούγερα”)

Στην 1η Πανελλαδική Συνάντηση του Δικτύου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς θεωρούμε πως η Δράμα μπορεί να δώσει το στίγμα πολιτισμού που της αξίζει. Πως μπορούμε μέσα από την συνεργασία, την ώσμωση και τη διάχυση να θέσουμε τον μικρό μας λίθο στο μεγάλο τραπέζι του πολιτισμού. Αυτό που φρόντισαν να «στρώσουν» για μας οι μεγάλοι ευεργέτες του νομού. Να μας φιλέψουν πολιτισμό για να μας δώσουν την ώθηση να πάμε λίγο πιο ψηλά, λίγο πιο μακριά.

Στα μεγάλα μονοπάτια του πολιτισμού σας περιμένουμε!

Με την εκτίμησή μας προσυπογράφουμε οι:

Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμπακίου

Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μοναστηρακίου

Πολιτιστικός Σύλλογος Καλής Βρύσης

Ιππικός Σύλλογος Δοξάτου «οι Φίλιπποι»

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό