Δύσκολα τα πράγματα για τους Καπνοπαραγωγούς της Θράκης

Δύσκολα τα πράγματα για τους Καπνοπαραγωγούς της Θράκης

Τα προβλήματα επιβίωσης τους παρουσίασε μέσα από το 8ο συνέδριο  Πανελλήνιο Συνέδριο για την ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας από την Ξάνθη νέος πρόεδρος των Καπνοπαραγωγών Θράκης Αμέτ Σινάν.

Όπως υπογράμμισε Μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος Εάν δεν δοθεί μία γενναία επιδότηση από την κυβέρνηση στους καπνοπαραγωγούς θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα καθώς δεν υπάρχει ενδιαφέρον και από νέους παραγωγούς.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του συνεταιρισμού καπνοπαραγωγών Θράκης, Αμέτ Σινάν στο www.ertnews.gr το πρόβλημα μέχρι τώρα είναι σημαντικό, όχι, όμως, όπως αυτό του 2018. «Ήμαστε σε επιφυλακή, ίσως, χρειαστούν στήριξη οι παραγωγοί αν η απώλειά τους είναι σημαντική» είπε.

Φέτος στη Ροδόπη καλλιεργούνται 35.000 στρέμματα με καπνό. Πέρσι ήταν 40.000. Μια στρεμματική μείωση της τάξης των 5.000 στρεμμάτων που συνοδεύτηκε από αριθμητική μείωση και των ίδιων των καλλιεργητών. Από 4.408 που πήραν πέρσι βεβαιώσεις φέτος ο αριθμός τους «έπεσε» στους 4000, καθώς 500 άτομα έφυγαν είτε στο εξωτερικό ή συνταξιοδοτήθηκαν. “Οι καπνοπαραγωγοί δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις βασικές τους ανάγκες και γι’ αυτόν τον λόγο εγκαταλείπουν τον τόπο τους και την καπνοκαλλιέργεια” σημείωσε ο πρόεδρος ενημερώνοντας το αρμόδιο Υπουργείο.

Συνολικά ο Συνεταιρισμός αριθμεί 7.000 μέλη. Ενώ το 100% της παραγωγής καπνού στη χώρα, περίπου 5,5 χιλιάδες τόνοι καπνού, εξάγεται κυρίως σε μεγάλες καπνοβιομηχανικές εταιρίες της Αμερικής.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό