Ε.Π. ΑΜΘ KKE : «ΣΤΗ «ΒΑΡΥΧΕΙΜΩΝΙΑ» ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ … ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΜΑΣ»

Ε.Π. ΑΜΘ KKE : «ΣΤΗ «ΒΑΡΥΧΕΙΜΩΝΙΑ» ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ … ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΜΑΣ»

Εργαζόμενοι, βιοπαλαιστές αγρότες,

αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, νέοι και νέες,

Το ΚΚΕ σας καλεί σε συμπόρευση, σε μαζικό και μαχητικό αγώνα, για να μην ξεπαγιάσουμε τον χειμώνα!

Στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι πάει να πει…

Από τη μία, όλα στην υπηρεσία των μονοπωλίων:

◊ Με το χρήμα να ρέει άφθονο για «εμβληματικές» επενδύσεις, μέσω:

 • Επιδοτήσεων στα αρπαχτικά των ΑΠΕ, που έχουν γεμίσει τους ορεινούς όγκους, από τον Έβρο ως τη Δράμα, με αιολικά πάρκα, άναρχα, ακόμα και σε «προστατευόμενες» περιοχές.
 • Εκατομμυρίων σε θαλασσοδάνεια, όπως πρόσφατα στην Ενεργειακή, που απέλυσε τους εργαζόμενους των πετρελαίων Καβάλας, γιατί δε θέλησαν να γίνουν σύγχρονοι δούλοι.
 • Της παράδοσης στρατηγικών υποδομών, όπως σε Αλεξανδρούπολη και Καβάλα τα αεροδρόμια στη Fraport και τα λιμάνια στους Αμερικάνους.
 • «Αναπτυξιακού» νόμου, ΕΣΠΑ, Ταμείου Ανάκαμψης και τόσων άλλων.

◊ Οι κυβερνήσεις η μία μετά την άλλη να έχουν μετατρέψει την περιοχή μας σε ΝΑΤΟϊκό προγεφύρωμα (βάση Αλεξανδρούπολης, ασκήσεις – πρόβες πολέμου στο Πετροχώρι, παράδοση οδικών, σιδηροδρομικών, λιμενικών κ.ά. υποδομών) και ταυτόχρονα σε στόχο αντιποίνων!

◊ Τα ενεργειακά έργα να διαδέχονται το ένα το άλλο (αγωγός TAP, διασυνδετήριος αγωγός με Βουλγαρία IGB, δίκτυο οικιακού φυσικού αερίου, LNG στην Αλεξανδρούπολη, υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα, δεκάδες αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο  στην Κομοτηνή, μονάδες βιοαερίου κλπ).

 

Και από την άλλη, ο λαός να υποφέρει, αφού:

◊ Η περιοχή μας κατατάσσεται στις θλιβερές πρώτες θέσεις – σε επίπεδο ΕΕ – στην ενεργειακή φτώχεια, στην ανεργία των νέων (45%), στην οικονομική ανέχεια.

◊Ό,τι επιλογή και αν έχει κάνει κανείς για να ζεστάνει το σπίτι του ή το μαγαζί του, είναι αναγκασμένος να πληρώσει τεράστια ποσά ή να κρυώσει, λόγω των τεράστιων αυξήσεων στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης και όλων των υπόλοιπων: ξύλα, πέλλετ, αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα.

 

Οι υπέρογκες τιμές δεν είναι φυσικό φαινόμενο.

Έχουν αιτίες, που τα άλλα κόμματα προσπαθούν να κρύψουν.

 

2010-2021

▶ Το κόστος του ηλεκτρισμού εκτινάχτηκε κατά +52,8%.

Είναι η περίοδος που έτρεξε αποφασιστικά η «απελευθέρωση» της Ενέργειας και η απολιγνιτοποίηση, από όλες διαδοχικά τις κυβερνήσεις.

2019

▶ Θεσμοθετήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ το Χρηματιστήριο Ενέργειας, ενώ έναν χρόνο μετά εμφανίζονται οι μεγαλύτερες τιμές.

2020-2021

▶ Οι τιμές λιανικής του φυσικού αερίου στην Ελλάδα αυξήθηκαν +46,3%.

2022

▶ Τον Ιούνιο του 2022, όλοι μαζί, ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, ψήφισαν τη μονιμοποίηση των ειδικών φόρων στην Ενέργεια.

Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και με τον πόλεμο ΝΑΤΟ – Ρωσίας στην Ουκρανία. Όμως ούτε αυτός δεν είναι φυσικό φαινόμενο! Γίνεται για το ποιος θα βάλει στο χέρι τον πλούτο της Ουκρανίας, θα ελέγξει τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της και τους δρόμους μεταφοράς εμπορευμάτων και ενέργειας. Γι’ αυτό άλλωστε είναι ένας άδικος πόλεμος και από τις δύο μεριές. Σκοτώνονται οι λαοί για «του αφέντη το φαΐ»! Οι ευθύνες ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ είναι τεράστιες και κοινές. Όλοι μαζί ψήφισαν πρόσφατα στο ευρωκοινοβούλιο την αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας στην αντιδραστική κυβέρνηση Ζελένσκι στην Ουκρανία ρίχνοντας και άλλο λάδι στη φωτιά!

 

Αυτή η πολιτική έχει χαμένους τους εργαζόμενους, το λαό,

 αλλά έχει πολλαπλά κερδισμένουςμερικούς, λίγους:

Τα διυλιστήρια και τουςομίλους της Ενέργειας, που μετράνε καθαρά κέρδη:

Μυτιληναίος: 26% αύξηση στα καθαρά κέρδη το 2021

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: 19% αύξηση στα καθαρά κέρδη το 2021

ΕΛΠΕ: 54% αύξηση στα κέρδη EBITDA το α’ τρίμηνο του 2021

Motor Oil: 450% αύξηση των καθαρών κερδών το α’ εξάμηνο του 2022

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: 1.300% αύξηση στα κέρδη για το α’ εξάμηνο του 2022

ΔΕΔΔΗΕ: 300% αύξηση στα κέρδη για το α’ εξάμηνο του 2022

Η Energean που απέλυσε εκατοντάδες εργάτες στα πετρέλαια Καβάλας και δεν παράγει ούτε ένα βαρέλι από το κοίτασμα στην Καβάλα, έχει πάρει εκατοντάδες εκατομμύρια επιδοτήσεις, κλείνει συμφωνίες για εξόρυξη αερίου στο Ισραήλ και αλλού αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Τους Έλληνες εφοπλιστές, που:

Τα ναύλα για τα φορτία LNG φτάνουν τα 400.000 ευρώ τη μέρα!

Από τα 127 δεξαμενόπλοια LNG υπό κατασκευή αυτήν τη στιγμή, τα 57 ανήκουν σε Έλληνες πλοιοκτήτες.

Τους παραγωγούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), οι οποίοι θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης µε 201,7 εκατ. ευρώ.

 

Εργαζόμενοι, βιοπαλαιστές αγρότες,

αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, νέοι και νέες,

γυρίστε την πλάτη σε όσους για μια ακόμα φορά επιχειρούν να σας εξαπατήσουν:

◊ ΣτηΝΔκαι την κυβέρνησή της,γιατί έχουν τεράστιες ευθύνες. Προσπαθούν να χειραγωγήσουν την αγανάκτηση του λαού με τα διάφορα pass, που δεν φτάνουν ούτε για ζήτω. Αξιοποιούν τη λογική του Χότζα μπας και πείσουν ότι ανακουφίζουν το λαό. Και «όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει»!Μας λένε πως«η κρίση είναι παγκόσμια και οι ίδιοι κάνουν ό,τι μπορούν, στο πλαίσιο του δημοσιονομικού χώρου που υπάρχει». Πως «η βασική αιτία είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία».

Η κυβέρνησή της προσπαθεί με κάθε τρόπο να βγάλει τις ευθύνες της από το κάδρο, ενώ αποτελεί το σημαιοφόρο της πολιτικής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ,που ρίχνουν λάδι στη φωτιά του πολέμου, στηρίζει με τα μπούνια την πολιτική, που φορτώνει τα βάρη στις πλάτες του λαού. Το 95% των φορολογικών εσόδων προέρχεται από τον λαό και μόλις το 5% από τους επιχειρηματικούς ομίλους.Από το ξεζούμισμα αυτό -που ξεδιάντροπα ονομάζουν «υπεραπόδοση εσόδων»-,δεκάδες δις πηγαίνουν μέσω φοροαπαλλαγών και επιδοτήσεων στις μεγάλες επιχειρήσεις, σε εξοπλισμούς για τις επιθετικές ανάγκες του ΝΑΤΟ και όχι της άμυνας της χώρας.Για αυτό δεν περισσεύουν παρά ψίχουλα για το λαό!

◊ ΣτοΣΥΡΙΖΑκαι το ΠΑΣΟΚ,που προσπαθούν να αθωώσουν την πολιτική της ΕΕ και να πείσουν ότι υπάρχει φιλολαϊκή λύση μέσα σε αυτό το σύστημα της εκμετάλλευσης και του πολέμου.Ότι δήθενμπορούν να «ισορροπήσουν» τα δικαιώματα του λαού και η κερδοφορία των ομίλων. Είναι δυνάμεις δοκιμασμένες και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση! Σερβίρουν την ίδια «ξαναζεσταμένη σούπα»!Στήριξαν, νομοθέτησαν, διαφήμισαν, ψήφισαν (και συνεχίζουν να έχουν «κορώνα στο κεφάλι τους») την «πράσινη ανάπτυξη» (τις μπίζνες των μονοπωλίων, δηλαδή) και την «απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας» (την ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία του κεφαλαίου, δηλαδή) και «κλαίγονται» κατά τα άλλα για τον «βαρύ χειμώνα», που μαζί με την κυβέρνηση της ΝΔ μας φορτώνουν.

Οι προτάσεις τους είναι υποκριτικές (πλαφόν, μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα και μάλιστα μόνο για Έβρο, Ξάνθη, Ροδόπη και Δράμα, ώστε να μην «συμφέρει» στους καταναλωτές να «φουλάρουν» στις γειτονικές Τουρκία και Βουλγαρία), αφού δεν αγγίζουν ούτε στο ελάχιστο τον πυρήνα της πολιτικής που εκτοξεύει το κόστος για τα λαϊκά νοικοκυριά. Οι βιομήχανοι και οι εφοπλιστές θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν φοροαπαλλαγές και αφορολόγητο πετρέλαιο, αλλά οι αγρότες και όλος ο λαός θα το χρυσοπληρώνουν.

◊ Στους ακροδεξιούς λαϊκιστές, που παρελαύνουν στα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα και στο διαδίκτυο (Βελόπουλος και άλλοι). Σε παλιούς και νέους φασίστες.Μαζί με τις μαύρες ιδέες τους, προσπαθούν να κοροϊδέψουν τον κόσμο με κραυγές τάχα αγανάκτησης, ενώ έχουν αποδειχτεί πρόθυμες εφεδρείες του συστήματος, συστατικά σε κάθε είδους αντιλαϊκά κυβερνητικά μίγματα, λαγοί επιχειρηματικών και άλλων συμφερόντων.

Μην ψάχνεις την ατομική λύση. Δεν υπάρχει!

Καμία αναμονή και ανοχή στους επίδοξους νέους «σωτήρες».

Το έχουμε δει πια το έργο, είναι γνωστό το σενάριο!

Εμπιστεύσου τη δική σου πείρα ! 

 • Κάθε φορά που ο λαός έχασε χρόνο αναμένοντας τον επόμενο «σωτήρα», η επίθεση στα δικαιώματά του γιγαντώθηκε. Τελικά επικράτησε η απογοήτευση και η μοιρολατρία.
 • Κάθε φορά όμως, που βασίστηκε στις δυνάμεις του, βρήκε τη θέση του στον αγώνα, διεκδίκησε και κέρδισε. Απολύσεις πάρθηκαν πίσω, γιατί εργατικά σωματεία μπήκαν μπροστά και πάλεψαν. Την περίοδο της πανδημίας διεκδίκησαν μέτρα προστασίας της υγείας τους (όπως έγινε σε σούπερ μάρκετ της περιοχής μας) και η εργοδοσία, που τα θεωρούσε «κόστος», αναγκάστηκε να τα παρέχει. Οι εργαζόμενοι στα Λιπάσματα και τα Πετρέλαια Καβάλας, που δεν αποδέχτηκαν να γίνουν σύγχρονοι σκλάβοι, συνεχίζουν τον αγώνα τους και με την αλληλεγγύη όλων θα δικαιωθούν.

Σε αυτόν το δρόμο εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα, που οργανώθηκαν και πάλεψαν, είχαν κατακτήσεις. Οι εργαζόμενοι στην Cosco, στην E-Food, στη ΛΑΡΚΟ, στις κατασκευές και αλλού.

Αυτούς τους αγώνες δεν θα τους δεις στα δελτία ειδήσεων, όπως δε θα δεις και τις μεγάλες απεργίες και διαδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη, που πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα.

Όμως ΚΑΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ! Τίποτα δε μένει στάσιμο, ακλόνητο και ακούνητο. 

Αξιοποίησε την πείρα των αγώνων του λαού μας, παλιότερη και σύγχρονη!

Πάρε και εσύ την θέση σου στον αγώνα!

Σήμερα μπορούμε να πρωταγωνιστήσουμε σε νέους μεγάλους και νικηφόρους αγώνες, σε σύγκρουση με την πολιτική της ΕΕ, τους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς, ενάντια στις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων που βιώνουμε, για:

 • Αξιοποίηση όλων των εγχώριων πηγών Ενέργειας, κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ.
 • Κατάργηση του χρηματιστηρίου Ενέργειας, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στην Ενέργεια και στα άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης.
 • Απεμπλοκή από το εμπάργκο στη Ρωσία και από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ΝΑΤΟ – Ρωσίας στην Ουκρανία.
 • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.

Με ενότητα και αλληλεγγύη για να μην μείνει κανένα λαϊκό νοικοκυριό της περιοχής χωρίς θέρμανση και ρεύμα.

 Διέξοδος υπάρχει. Είναι ο σοσιαλισμός.

Είναι ηκοινωνική ιδιοκτησία, που μπορεί να διασφαλίσει την ευημερία του λαού. Είναι η εργατική εξουσία, που μπορεί να σχεδιάσει κεντρικά, επιστημονικά την παραγωγή με κριτήριο το σύνολο των αναγκών της κοινωνίας, μετον ενεργό ρόλο των εργαζομένων. Είναι ο ενεργειακός σχεδιασμός του σοσιαλισμού, που μπορεί να αξιοποιήσει το σύνολο των εγχώριων ενεργειακών πηγών, για να εξαλειφθεί η ενεργειακή φτώχεια και η ανεργία, να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας απ’ τις εισαγωγές, να προστατευτεί η ασφάλεια των εργαζομένων, το περιβάλλον και η υγεία των κατοίκων.Έτσι:

 • Τα εγχώρια αποθέματα λιγνίτη θα μπορούν να αξιοποιηθούν για την ηλεκτροπαραγωγή με σύγχρονες μονάδες υψηλής απόδοσης και χαμηλής ρύπανσης.
 • Θα προχωρήσει η κατασκευή νέων μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων.
 • Απαλλαγμένη απ’ τα δεσμά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, η εργατική εξουσία θα συνάψει αμοιβαία επωφελείς διεθνείς συμφωνίες για την έρευνα και αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
 • Θα δοθεί έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην αναβάθμιση της εγχώριας παραγωγής υποδομών για τη σχεδιασμένη και ορθολογική αξιοποίηση των ΑΠΕ.Μόνο έτσι θα προστατεύεται το περιβάλλον και όχι από την πολιτική της «πράσινης ανάπτυξης», που η υποκρισία της βγάζει μάτι στην περιοχή μας, εκτός των άλλων και με την εγκατάσταση του LNG στην Αλεξανδρούπολη, που επιβαρύνει πολλαπλά το περιβάλλον.
 • Με γνώμονα το σύνολο των λαϊκών αναγκών, θα προσδιοριστεί το μέγεθος, η ορθή κατανομή και η χωροθέτηση των αιολικών πάρκων. Αντίστοιχα θα προσδιορίζεται ο βαθμός αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας και της εγχώριας γεωθερμίας, που έχει υψηλό συντελεστή απόδοσης.

Πάνω απ’ όλα ο σοσιαλισμός θα κατοχυρώσει ότι τα καύσιμα, το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό, η υγεία και η ίδια η εργατική δύναμη δε θα αποτελούν πλέον εμπορεύματα.

Ήρθε η ώρα

-ανεξάρτητα από τις πολιτικές επιλογές που έκανε ο καθένας μας μέχρι χτες-

ΣΗΜΕΡΑ να συμπορευτούμε, να γίνουμε πρωταγωνιστές των εξελίξεων, γιατί μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, στοδρόμο της ανατροπής.

 30/10/2022

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό