ΕΦΕΠΑΕ: Έλεγχοι αιτημάτων και πληρωμές των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία

ΕΦΕΠΑΕ: Έλεγχοι αιτημάτων και πληρωμές των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία

Οι έλεγχοι προχωρούν εύρυθμα και αφορούν στη Δράση ΑΜ-Θ 100 «Ενίσχυση επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας Covid-19»-Πότε θα δημοσιευθεί η απόφαση για τις 350 ενστάσεις

ροχωρούν εύρυθμα οι έλεγχοι αιτημάτων καταβολής και οι πληρωμές στη δράση «ΑΜ-Θ 100 «Ενίσχυση επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας Covid-19».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Ενδιάμεσος Φορέας Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας (ΕΦΕΠΑΕ) στη Δράση ΑΜ-Θ 100 «Ενίσχυση επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας Covid-19» προχωρά, ως προβλέπεται, η ολοκλήρωση ελέγχων αιτημάτων καταβολής και επανεκκίνησαν από αρχές του Ιανουαρίου του 2022 οι πληρωμές των δικαιούχων.

Συγκεκριμένα:

  • Πληρώθηκαν τα 2.295 αιτήματα με καταβληθείσα Δημόσια Δαπάνη 5.765.350,00 ευρώ που αφορούσαν ολοκληρωμένους ελέγχους έως 31/12/21
  • Το σύνολο ολοκληρωμένων ελέγχων έως 31/1/2022 αφορά 13.373 δικαιούχους ενώ η πιστοποιημένη Δημόσια Δαπάνη είναι 34.142.022,73 ευρώ, νούμερα που ανά βδομάδα μεταβάλλονται αυξητικά
  • Ολοκληρώνονται διαρκώς έλεγχοι αιτημάτων και εκτελούνται πληρωμές κάθε εβδομάδα, τάξης μεγέθους περί των 2,2 εκ. ευρώ για 850-900 δικαιούχους
  • Υπενθυμίζεται ότι στη δράση έως σήμερα έχουν ενταχθεί συνολικά 23.700 δικαιούχοι με δημόσια δαπάνη 62 εκ. ευρώ
  • Εντός Φεβρουαρίου θα δημοσιευθεί η απόφαση για 350 ενστάσεις περί ένταξη ή μη στη δράση
  • Στην Περιφερειακή Ενότητα ΘΑΣΟΥτο ποσοστό ολοκλήρωσης είναι χαμηλότερο, διότι η πλειοψηφία των αιτημάτων υποβλήθηκε τον 12/2021.

Υπενθυμίζεται ότι οι ενταγμένες επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλουν αίτημα καταβολής έως την 01/05/2022 (ΚΕΦ. 11. Καταβολή της δημόσιας χρηματοδότησης στους λήπτες της ενίσχυσης) προκειμένου να εκκινήσει ο έλεγχος και να προχωρήσει η πληρωμή τους.

Οι έλεγχοι και ακολούθως οι πληρωμές διενεργούνται με σειρά προτεραιότητας, βάσει ημερομηνίας υποβολής αιτήματος καταβολής από πλευράς δικαιούχων.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΦΕΠΑΕ, Πλάτων Μαρλαφέκας σημειώνει: «Όπως γίνεται αντιληπτό, το υποκατάστημα λειτουργεί εύρυθμα. Τόσο αυτοτελώς όσο και με την αρωγή του υπόλοιπου ΕΦΕΠΑΕ, όποτε απαιτείται. Στη δράση του Covid για την υποστήριξη των πληγέντων επιχειρήσεων, που όταν αναλάβαμε ουσιαστικά είχαμε μπροστά μας ένα τιτάνιο έργο, οι έλεγχοι και οι πληρωμές προχωρούν γοργά και η δράση έχει πλήρως ομαλοποιηθεί.

«Φυσικά δεν είναι εφικτό να επιλυθούν όλα τα θέματα ακαριαία, ούτε να καταβληθεί η δημόσια χρηματοδότηση σε όλους τους δικαιούχους μονομιάς, καθώς ακολουθείται η προβλεπόμενη ελεγκτική διαδικασία. Ζητάμε την υπομονή και τη συνεργασία τους, από πλευράς μας επιδιώκουμε τη διαρκή επιτάχυνση των ελέγχων και τη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων. Αυτό που μπορούμε να τους διαβεβαιώσουμε είναι ότι κάνουμε το παν για να προχωρούν οι διαδικασίες ελέγχου ορθά και με ταχύτητα.

»Δράττομαι της ευκαιρίας να ευχηθώ το 2022 να είναι ένα πιο αισιόδοξο έτος, να φέρει υγεία και περισσότερες χαρές σε όλους τους συμπολίτες μας και να ξεπεράσουμε σταδιακά την οδυνηρή περιπέτεια του Covid».

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό