Ειρήνη Κόκκαλη : «Όταν ερμηνεύεις ένα τραγούδι επεξεργάζεσαι πολλές πληροφορίες»

Ειρήνη Κόκκαλη : «Όταν ερμηνεύεις ένα τραγούδι επεξεργάζεσαι πολλές πληροφορίες»

ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΩ ΚΟΚΚΑΛΗ – Συνέντευξη στην ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Ειρήνη Κόκκαλη : «Όταν ερμηνεύεις ένα τραγούδι επεξεργάζεσαι πολλές πληροφορίες»

Η Ειρήνη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, συγκεκριμένα στον Άγιο Δημήτριο Αττικής. Από μικρή ηλικία είχε πολλά μουσικά ερεθίσματα καθώς ο παππούς, που καταγόταν από την Σίφνο,  τραγουδούσε συνέχεια παραδοσιακά τραγούδια Κυκλάδων και αμανέδες, αλλά και ο πατέρας της είναι λάτρης της μουσικής και δεν χάνει στιγμή να τραγουδάει παλιά ελληνικά τραγούδια.

Έχει κάνει 8 χρόνια μαθήματα πιάνου και περίπου 4χρόνια μαθήματα φωνητικής. Θεωρεί ότι είναι σημαντικές οι μουσικές σπουδές για έναν καλλιτέχνη, καθώς δίνονται βάσεις και τεχνικές γνώσης για την καλύτερη κατανόηση της μουσικής. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα με τα μαθήματα φωνητικής να κατανοήσει και να χρησιμοποιήσει καλύτερα την φωνή του και το διάφραγμά του. Όμως τίποτα από όλα αυτά δεν έχει νόημα, αν το τραγούδι δεν πηγάζει από την ψυχή.

Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε το νέο σας τραγούδι, ένα Κυπριακό παραδοσιακό τραγούδι με τίτλο «Ανδρονίκη». Πώς αισθανθήκατε όταν το ακούσατε στο ραδιόφωνο;

Αισθάνθηκα μια μεγάλη χαρά και ικανοποίηση διότι ολοκληρώθηκε ένας κύκλος μιας πολύ όμορφης δουλειάς και το αποτέλεσμα ήταν υπέροχο.

Το τραγούδι έχει ως περίγραμμα την  Ανδρονίκη , είναι παραδοσιακό κυπριακό τραγούδι όπως είπαμε.Είναι πράγματι μια εποχή συναρπαστική. Μιλήστε μας  για αυτό.

Η Ανδρονίκη είναι ένα παραδοσιακό τραγούδι, το οποίο το συναντάμε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Την άτυχη κοπέλα την συναντάμε ως Ανδρονίκη ή Φεβρωνία / Πεφρωνία, όπου σκοτώνεται για λόγους τιμής από τον αδερφό της, καθώς έκανε την επανάσταση της φορώντας παντελόνια, πηγαίνοντας στο καφενείο και παίζοντας χαρτιά με τον άνθρωπο που αγαπούσε.

Ήταν δύσκολο «να μπείτε στα παπούτσια» ανθρώπων μιας τόσο μακρινής εποχής;
Δεν μου ήταν δύσκολο να κατανοήσω την νοοτροπία και τους κανόνες που επέβαλαν εκείνη την εποχή στις γυναίκες, διότι δυστυχώς μέχρι και σήμερα υπάρχουν χώρες που περιορίζουν την ελευθερία των γυναικών και σε μεγαλύτερο βαθμό.

Το τραγούδι  σας προκαλεί ποικίλα συναισθήματα στον αναγνώστη. Ποια ήταν τα δικά σας συναισθήματα ;

Λόγω του ότι περιγράφει έναν φόνο μιας νέας κοπέλας, για λόγους τιμής, το βίωσα πολύ έντονα το συγκεκριμένο τραγούδι γεμάτη θλίψη και οργή. Κάθε φορά που το ερμηνεύω σκέφτομαι πόσο άδικα έχασε η κοπέλα την ζωή της.

Τελικά, η έμπνευση δεν γνωρίζει σύνορα και περιορισμούς. Πόσο χαίρεστε την ελευθερία που δίνει η μουσική;!

Θεωρώ ότι η μουσική είναι φαντασία, ένας όμορφος ουτοπικός κόσμος. Μια ελευθερία που όταν την παράγουμε ακόμα και όταν την ακούμε, μας ταξιδεύει σε αυτόν τον κόσμο.

Είναι η διαδικασία της μουσικής διαισθητική διεργασία, εμποτισμένη από τις εμπειρίες τού καλλιτέχνη;

Θα μιλήσω από την μεριά του ερμηνευτή. Όταν ερμηνεύεις ένα τραγούδι επεξεργάζεσαι πολλές πληροφορίες. Προσπαθείς να ελέγξεις το σώμα, την τεχνική φωνής και του διαφράγματος για να βγει ένα άρτιο αποτέλεσμα αλλά και να αφεθείς στην δίνη της μουσικής ώστε να βγει το ιδανικό συναίσθημα που ταιριάζει στο κομμάτι την συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Τι είναι για σας η οικογένεια της SpiderMusic;

Χαίρομαι ιδιαίτερα που είμαι μέλος της οικογένειας της Spider Music, καθώς είναι μια πολύ αξιόλογη δισκογραφική εταιρία με αγάπη προς την καλή και ποιοτική μουσική. Με βοηθάει πάρα πολύ, με στηρίζει και με συμβουλεύει σε ότι χρειάζομαι.

Ειρήνη Χρυσοβαλάντω Κόκκαλη | Ανδρονίκη | Official Video Clip©

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό