Εκδήλωση για τον φετινό εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Εκδήλωση για τον φετινό εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη εκδήλωση για τον φετινό εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου την Κυριακή 14/11, την οποία διοργάνωσαν οι Τομεακές Οργανώσεις Ροδόπης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με προβολή βίντεο και στη συνέχεια ακολούθησε πολιτική ομιλία απ’ τον Βαγγέλη Ευαγγελόπουλο, μέλος του ΓΠ ΑΜ-Θ του ΚΚΕ και Γραμματέα της Τ.Ε. Ροδόπης του ΚΚΕ, ο οποίος στην ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

«Μπροστά στο εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου κάθε χρόνο έχουν βαλθεί μια σειρά μηχανισμοί, με ενορχηστρωτή την αμερικάνικη πρεσβεία, να πείσουν ότι είναι γραφικό να γίνεται μια πορεία που έχει τέτοια αιτήματα, ότι είναι γραφικό να γίνονται αγώνες με αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο… Η αλήθεια είναι ότι θέλουν σήμερα το λαό και τη νεολαία ενεργό υποστηρικτή των αιματοβαμμένων σχεδίων των ΗΠΑ στην περιοχή, για να κερδίζουν μερτικό από τη λεία μια χούφτα εγχώριοι μονοπωλιακοί όμιλοι.

Δυστυχώς για αυτούς όμως τα συνθήματα που κοσμούσαν την πύλη του Πολυτεχνείου «Έξω οι ΗΠΑ», «Έξω το ΝΑΤΟ» είναι πάντα επίκαιρα, αποτελούν συνδετικό κρίκο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου με τους σύγχρονους αγώνες και είναι βασικό κριτήριο για την ειλικρίνεια και τη συνέπεια κάθε πολιτικής δύναμης απέναντι στο Πολυτεχνείο.» Στη συνέχεια ανέφερε τα εξής σε σχέση με τα σύγχρονα συμπεράσματα που αντλούμε απ’ την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Τα γεγονότα των ημερών του Πολυτεχνείου επιβεβαιώνουν με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο ότι γίνονται διεργασίες στη συνείδηση του κόσμου, που πολλές φορές δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά. Η οργή και η αγανάκτηση φουντώνουν ακόμα και αν δεν εκφράζονται με άμεση συμμετοχή στον αγώνα.

Άλλωστε, παρά το γεγονός πως τα πράγματα σήμερα φαίνονται στάσιμα, ακούνητα, πολλές φορές νιώθουμε πως η καθημερινή μας προσπάθεια είναι αναποτελεσματική, το τελευταίο διάστημα διαφαίνονται στοιχεία αφύπνισης και διεργασιών μέσα στους εργαζόμενους, μέσα στην νεολαία. Οι αγώνες των υγειονομικών για ενίσχυση του ΔΣΥ μέσα στην πανδημία, οι μεγάλες μαθητικές και φοιτητικές κινητοποιήσεις πέρυσι, η επιτυχία της πανελλαδικής απεργίας τον Ιούνη με αφορμή την ψήφιση του νόμου-εκτρώματος Χατζηδάκη, η μάχη των πυρόπληκτων/σεισμόπληκτων/πλημμυροπαθών για αποζημιώσεις στο 100% ώστε να συνεχίζουν να ζουν στον τόπο τους, η μεγάλη απεργιακή μάχη των εκπαιδευτικών ενάντια στην υποβάθμιση της μόρφωσης των παιδιών μας, αλλά και οι νικηφόρες και μεγαλειώδεις μάχες των εργαζόμενων στην E-FOOD, στην COSCO,  και αλλού, αποδεικνύουν πως τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν και θα αλλάξουν.

Όταν ακόμα και με ένα φαινομενικά τυχαίο γεγονός μπορεί να εκφράζονται διαθέσεις που μπορούν να μετατραπούν σε λαϊκό ξεσηκωμό. Η έκβαση, η διάρκεια και ο χαρακτήρας που θα έχει η λαϊκή πάλη σε αυτές τις συνθήκες θα εξαρτηθούν από πολλούς παράγοντες. Σημαντικότερος όλων θα είναι η προετοιμασία και η καθοδήγηση των μαζών. Μέσα από τους καθημερινούς αγώνες, μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα πανελλαδικά συντονισμένο κίνημα της εργατικής τάξης, των βιοπαλαιστών αγροτών και αυτοαπασχολούμενων και της νεολαίας. Ριζωμένο παντού, με πρωτοπόρες εστίες αντίστασης σε κάθε χώρο δουλειάς και φοίτησης, σε κάθε κλάδο, σε κάθε περιοχή. Με ενιαία αιτήματα και στόχους με κατεύθυνση πάλης ενάντια στα μονοπώλια και τις συμμαχίες τους, ενάντια στον καπιταλισμό.»

Τέλος, αναφέρθηκε στις τεράστιες ευθύνες της σημερινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων οι οποίες με την πολιτική τους μπλέκουν όλο και πιο βαθιά το λαό της Θράκης και όλης της Ελλάδας σε ανταγωνισμούς που καμία σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντά τους. Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής: «Η κυβέρνηση της ΝΔ, στο όνομα της “γεωστρατηγικής αναβάθμισης” αξιοποιώντας όλη τη βρώμικη δουλειά που είχαν κάνει οι προκάτοχοί της, με κορύφωση την εγκαινίαση του “Στρατηγικού Διαλόγου” Ελλλάδας-ΗΠΑ επί ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησε σε νέα ελληνοαμερικανική συμφωνία η οποία είναι 5ετής και στην συνέχεια παρατείνεται απ’ αόριστο. Με την συγκεκριμένη συμφωνία, ολόκληρη η ελληνική επικράτεια μετατρέπεται σε ένα απέραντο ΝΑΤΟϊκό ορμητήριο, αναβαθμίζονται η υφιστάμενες βάσεις, ενώ δημιουργούνται νέες, παραχωρούνται στρατόπεδα, υποδομές και άλλες διευκολύνσεις για τις αμερικανικές στρατιωτικές ανάγκες. Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο της Στρατηγικής “ΝΑΤΟ 2030” και της μετακίνησης μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη, με τα μάτια στραμμένα στον ανταγωνισμό με την Κίνα και την Ρωσία. Αυτόν τον ρόλο παίζει και η αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης ως σημείου αναφοράς για τις ασκήσεις και τις επιχειρήσεις του αμερικανικού στρατού, αφού η συμφωνία μεταξύ άλλων προβλέπει την εγκατάσταση 400 Αμερικανών στρατιωτών στο στρατόπεδο Γιαννούλη στην Αλεξανδρούπολη.Έτσι, με τις συμφωνίες αυτές, η χώρα μας μετατρέπεται σε θύτη άλλων λαών, αλλά και σε πιθανό στόχο αντιποίνων ανταγωνιστικών συμφερόντων, ενώ την ίδια στιγμή τροφοδοτεί τον ανταγωνισμό μεταξύ των αστικών τάξεων Ελλάδας-Τουρκίας.

Στο χώρο υπήρχαν μια σειρά από ανακοινώσεις που έχει εκδώσει το ΚΚΕ το τελευταίο διάστημα, το κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ, καθώς και ο Οδηγητής αλλά και ο Ριζοσπάστης, ο οποίος συμπεριλάμβανε αφιέρωμα στον αγώνα των εργατών της Cosco. Οι παρευρισκόμενοι προμηθεύτηκαν τα παραπάνω κατά την αποχώρησή τους από την εκδήλωση, ενώ σε όλες τις πόλεις το «αγωνιστικό ραντεβού»  ανανεώθηκε για την αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στις 17ης Νοέμβρη.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό