Εκκενώθηκαν οικισμοί στις Πόρτες Αχαϊας, λόγω μεγάλης πυρκαγιάς!

Εκκενώθηκαν οικισμοί στις Πόρτες Αχαϊας, λόγω μεγάλης πυρκαγιάς!

Τρεις κοινότητες του δήμου Ήλιδας στην Ηλεία απειλεί η φωτιά που εκδηλώθηκε τις απογευματινές ώρες στην περιοχή Πόρτες της Αχαΐας και στη συνέχεια πέρασε στη γειτονική περιφερειακή ενότητα.

 

 

Στην κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν επίγειες δυνάμεις που ενισχύονται από την Αιτωλοακαρνανία. Από αέρος επιχειρούσαν δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη, ένα ΑΒ 214 με ΕΜΟΔΕ από Άραξο και ενισχύονται με 2 Tractores από Ελευσίνα και συνεχώς νέες δυνάμεις, μέχρι να πέσει το σκοτάδι.

 

 

Εντολή να εκκενώσουν το χωριό τους έλαβαν με ειδοποίηση στο 112 οι κάτοικοι της Βάλμης Ηλείας, λόγω της μεγάλης φωτιάς στη γειτονική περιοχή Πόρτες Αχαΐας, σε δασική έκταση.

Η φωτιά στις Πόρτες Αχαΐας ξεκίνησε λίγο πριν τις 17:00 το απόγευμα της Κυριακής (03.07.2022). Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, οι οποίοι δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, καίει κοντά σε οικιστικό κομμάτι, ενώ οργανώθηκε επιχείρηση προληπτικής εκκένωσης, με μήνυμα 112, το εστάλη στους κατοίκους του χωριού Βάλμη Ηλείας, όπου και έχουν εξαπλωθεί οι φλόγες.

 

 

Όπως ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, «το πύρινο μέτωπο κατευθύνεται προς τις κοινότητες, Κότρωνα και Καραγιαννέικα, οι οποίες έχουν εκκενωθεί, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να ανακόψουν τη φωτιά πριν φθάσει στην ορεινή κοινότητα, Λάττα».

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, «η κοινότητα Λάττα βρίσκεται σε δύσβατο σημείο με πυκνή βλάστηση και ήδη δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούν στην περιοχή, ενώ μηχανήματα έργου της περιφέρειας ανοίγουν αγροτικούς δρόμους και αντιπυρικές ζώνες».

Ο κ. Γιαννόπουλος, ανέφερε ότι «οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να ανακόψουν το πύρινο μέτωπο που κατευθυνόταν προς την κοινότητα Βάλμη, έχοντας πλησιάσει τα πρώτα σπίτια σε απόσταση περίπου 150 μέτρων».

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η πυρκαγιά στην Ηλεία πέρασε έξω, αλλά πολύ κοντά στη Βαλμη που εκκενώθηκε νωρίτερα με 112 (οι πυροσβέστες ανέκοψαν το μέτωπο έξω από το χωριό) και κατευθύνθηκε προς δυο κοινότητες του Δήμου Ίλιδας: Κότρωνα και Καραγιαννέικα που είναι νοτιοδυτικά της Βάλμης (οικισμοί των 5 έως 6 κατοικιών), οι οποίοι δεν κινδυνεύουν.

Παρόλο αυτά δόθηκε εντολή για την προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων. Η προσπάθεια (και με διάνοιξη αγροτικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών) εστιάζεται πριν από τον Κότρωνα, με πυροσβεστικά οχήματα και μηχανήματα έργου για να ανακόψουν την κίνηση της πυρκαγιάς προς νοτιοδυτικά.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό