Έκλειψη Ηλίου: Το σπάνιο  «δαχτυλίδι της φωτιάς» στον ουρανό – Θα το ξαναδούμε το 2046!

Έκλειψη Ηλίου: Το σπάνιο «δαχτυλίδι της φωτιάς» στον ουρανό – Θα το ξαναδούμε το 2046!

Μια δακτυλιοειδής ηλιακή έκλειψη έκανε την εμφάνισή της στον ουρανό στις 14 Οκτωβρίου, δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα και μια σπάνια ευκαιρία για τους επιστήμονες.

Το φαινόμενο αυτό ονομάστηκε δαχτυλίδι της φωτιάς, επειδή το λαμπερό φως του ήλιου σχηματίζει ένα λαμπερό δαχτυλίδι γύρω από το σκοτεινό φεγγάρι.

Όσοι βρίσκονται στη διαδρομή της δακτυλιοειδούς έκλειψης είχαν την ευκαιρία να βιώσουν διάφορες φάσεις του γεγονότος. Πρώτον, καθώς το φεγγάρι αρχίζει να περνά μπροστά από τον ήλιο, θα δημιουργήσει μια μερική έκλειψη σε σχήμα ημισελήνου.

Η δημιουργία του δαχτυλιδιού της φωτιάς

Μία ώρα και 20 λεπτά μετά την έναρξη της μερικής έκλειψης, η σελήνη  κινείται ακριβώς μπροστά από τον ήλιο, δημιουργώντας το δαχτυλίδι της φωτιάς. Ανάλογα με τη θέση κάποιου κατά μήκος της διαδρομής, η φάση αυτή διαρκεί από ένα έως πέντε λεπτά.

Κατά τη διάρκεια της δακτυλιοειδούς έκλειψης, ο ουρανός γίνεται πιο σκοτεινός, αν και όχι τόσο σκοτεινός όσο κατά τη διάρκεια μιας ολικής έκλειψης ηλίου, όταν όλο το φως του ήλιου αποκλείεται. Τα ζώα μπορεί να συμπεριφέρονται όπως το σούρουπο και ο αέρας μπορεί να είναι πιο δροσερός, σύμφωνα με τη NASA.

Το φεγγάρι  συνεχίζει το ταξίδι του απέναντι από τον ήλιο για άλλη μια ώρα και 20 λεπτά, δημιουργώντας άλλη μια μερική έκλειψη, πριν το φεγγάρι απομακρυνθεί από το οπτικό πεδίο.

 Ξανά το 2046

Ενώ μια ολική ηλιακή έκλειψη αναμένεται τον Απρίλιο του 2024, η έκλειψη αυτού του Σαββατοκύριακου είναι εξαιρετικά σπάνια, με την επόμενη να μην αναμένεται πριν από το 2046.

«Η επόμενη δακτυλιοειδής έκλειψη που θα παρατηρηθεί σε αυτό το τμήμα της χώρας θα γίνει στην πραγματικότητα το 2046. Θα περάσει πολύς καιρός μέχρι να ξαναδούμε αυτό το φαινόμενο, οπότε ενθαρρύνουμε πραγματικά τους ανθρώπους να βγουν εκεί έξω και να παρατηρήσουν με ασφάλεια», δήλωσε η αξιωματούχος της NASA, Κέλυ Κόρεκ.

Που θα είναι ορατή

Η έκλειψη του «δαχτυλιδιού της φωτιάς»  μπορεί να παρατηρηθεί από  ολόκληρη τη Βόρεια, την Κεντρική και τη Νότια Αμερική. Η NASA μεταδίδει το γεγονός σε ζωντανή μετάδοση από τοποθεσίες όπως το Αλμπουκέρκι του Νέου Μεξικού, το Κίρμπιβιλ του Τέξας και το Γουάιτ Σαντς του Νέου Μεξικού.

Δυστυχώς για τους Έλληνες η δακτυλιοειδής ηλιακή έκλειψη δεν θα είναι ορατή από την χώρα μας.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό