Εκλογές – Αποτελέσματα 2023: Μητσοτάκης: Επιστρέφω τη διερευνητική – Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για κυβέρνηση

Εκλογές – Αποτελέσματα 2023: Μητσοτάκης: Επιστρέφω τη διερευνητική – Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για κυβέρνηση

Εκλογές το συντομότερο δυνατόν, ενδεχομένως και στις 25 Ιουνίου , είπε ο πρωθυπουργός στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Όπως εξήγησε, κατά την διάρκεια της συνάντησης του με την κυρία Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο, όπως έχει σχηματιστεί η Βουλή, δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεξαχθεί ο β΄ γύρος των εκλογών στις 25 Ιουνίου.

«Θεωρώ ότι οι χθεσινές εκλογές ήταν ένα προωθητικό βήμα ωριμότητας για την Δημοκρατία. Συγκρατώ ως θετική εξέλιξη ότι αυξήθηκε η συμμετοχή, ότι παρά τους περιορισμούς ψήφισαν συμπολίτες που μένουν μόνιμα στο εξωτερικό και τα αποτελέσματα εκδόθηκαν σε χρόνο ρεκόρ. Πιστεύω ότι το μήνυμα της κάλπης ήταν απολύτως σαφές, θεωρώ ότι δεν υπάρχει προϋπόθεση σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή. Να επισημάνω ότι αν ίσχυε η ενισχυμένη αναλογική η ΝΔ θα είχε πάνω από 170 έδρες. Θεωρώ χρέος να συμβάλουμε να ξεπεράσουμε το εμπόδιο όσο πιο γρήγορα της απλής αναλογικής και γι’ αυτό προτίθεμαι να σας επιστρέψω τη διερευνητική εντολή σήμερα το απόγευμα και να προχωρήσουμε σε εκλογές εφόσον διαπιστωθεί η εκτίμησή μου ότι δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση, το συντομότερο δυνατόν ενδεχομένως και στις 25 Ιουνίου αν καταφέρουμε να συντμίσουμε τις συνταγματικές προθεσμίες. Πιστεύω ότι Η χώρα χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση με προοπτική 4ετίας. Όσο πιο γρήγορα κλείσει αυτή η εκκρεμότητα τόσο καλύτερα θα είναι για την χώρα», είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι, «ελπίζω σε αυτή τη δεύτερη προεκλογική περίοδο να συζητήσουμε περισσότερο για τα πραγματικά προβλήματα πώς θα αυξήσουμε τους μισθούς, πώς θα στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος, να μιλήσουμε για προκλήσεις που απείχαν από τον διάλογο των προηγούμενων εκλογών όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η κλιματική αλλαγή, ζητήματα που αφορούν πρωτίστως τη νέα γενιά και προσβλέπω σε μια ουσιαστική και γόνιμη προεκλογική περίοδο έτσι ώστε ο λαός να αποφασίσει με τι είδους κυβέρνηση θέλει να πορευτεί την επόμενη 4ετια».

«Οι συνθήκες και το κλίμα έδειξε ότι υπάρχει διάθεση και είμαι βέβαιη ότι όλοι θα συμβάλουν με την τήρηση των διαδικασιών να φτάσουμε στο καλύτερο αποτέλεσμα για τον τόπο», απάντησε από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Αφού επιστρέψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την διερευνητική εντολή, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας – όπως προτάσσει το Σύνταγμα – θα καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα ώστε να του δώσει την δεύτερη διερευνητική εντολή. Αν δεν υπάρξει το περιθώριο σχηματισμού κυβέρνησης, τότε η εντολή περνάει στο τρίτο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ και στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Η συνάντηση Σακελλαροπούλου-Τασούλα

Προηγήθηκε η συνάντηση που είχε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, ο οποίος την ενημέρωσε για τη δύναμη των κομμάτων στη Βουλή που προέκυψε τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Η Κατερίνα Σακελλαρόπουλου από την πλευρά της τόνισε πως είναι πολύ ευχάριστο ότι κύλησε ομαλά η διαδικασία των εκλογών σε ένα πλαίσιο Δημοκρατίας, ότι δεν ξεπεράστηκαν τα όρια της έντασης και ότι κύλησαν όλα ομαλά. «Το Σύνταγμα έχει με μεγάλη σαφήνεια τα πράγματα, θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες κατά γράμμα», κατέληξε η κυρία Σακελλαροπούλου.

Πηγή: protothema.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό