Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Οι συσχετισμοί μετά το προβάδισμα Κασσελάκη -Βγήκαν τα μαχαίρια μεταξύ Πολάκη -Αχτσιόγλου-Πού θα κριθεί η τελική μάχη

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Οι συσχετισμοί μετά το προβάδισμα Κασσελάκη -Βγήκαν τα μαχαίρια μεταξύ Πολάκη -Αχτσιόγλου-Πού θα κριθεί η τελική μάχη

Ένα βήμα πριν την τελική του επικράτηση ως διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και στη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται ο Στέφανος Κασσελάκης, μετά το σαφές προβάδισμα που κέρδισε στην πρώτη κάλπη χθες, με ποσοστό που ξεπέρασε το 45%, έναντι 36% της Έφης Αχτσιόγλου8% των Νίκου Παππά και Ευκλείδη Τσακαλώτου κι 1,3% του Στέφανου Τζουμάκα. 

Κορυφαίο είναι το πολιτικό μήνυμα που έστειλαν χθες οι πολίτες που προσήλθαν στα εκλογικά τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ και ψήφισαν για το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Αλέξη Τσίπρα. Λίγο λιγότεροι από τους μισούς, δηλαδή περίπου ο ένας στους δυο προτίμησε στην κάλπη ένα πρόσωπο που εμφανίστηκε στο πολιτικό προσκήνιο μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, χωρίς να έχει την παραμικρή εμπλοκή στην κομματική ζωή και πολιτική δράση του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια, ούτε βέβαια να έχει μετάσχει στις κυβερνήσεις Τσίπρα. «Σήμερα (σ.σ. χθες) οι πολίτες ζήτησαν έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ. Μένει να δούμε τι θα κάνει και πως θα συμπεριφερθεί ο παλιός» έλεγε στην «Η» βετεράνος πολιτικός της Αριστεράς.

Που θα κατευθυνθούν οι ψηφοφόροι Τσακαλώτου και Παππά

Ήδη από χθες τη νύχτα ολόκληρος ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στους ρυθμούς της επαναληπτικής εκλογής της επόμενης Κυριακής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κύριος όγκος των ψηφοφόρων του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος υπηρέτησε μια συνεπή αριστερή πολιτική πλατφόρμα, θα κατευθυνθούν στις κάλπες της 24ηςΣεπτεμβρίου στην Έφη Αχτσιόγλου.

Από την άλλη όμως, φαίνεται ότι έχει διαμορφωθεί ένας άξονας Κασσελάκη – Παππά, με αποτέλεσμα ένα σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων του πρώην υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, να κατευθυνθούν προς τον πρώτο της χθεσινής εκλογικής μάχης, κάτι που -εάν συμβεί- αναμφίβολα θα δώσει στον Στέφανο Κασσελάκη την τελική νίκη.

Πηγές της Κουμουνδούρου έλεγαν στην «Η» χθες τη νύχτα ότι «τυχόν εκλογή του Κασσελάκη θα υποχρεώσει τον νέο πρόεδρο να εμπιστευθεί στους συνεργάτες του Νίκου Παππά την κομματική δουλειά, άρα και την κομματική στελέχωση, καθώς ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης δεν έχει ούτε επαφές, ούτε και γνώση της ανθρωπογεωγραφίας του ΣΥΡΙΖΑ για την τοποθέτηση σε καίρια κομματικά πόστα.

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Επίσης τυχόν εκλογή του κ. Κασσελάκη, θα πρέπει να οδηγήσει τον νέο πρόεδρο στην υπόδειξη ενός προσώπου ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αφού ο ίδιος δεν είναι βουλευτής. Είναι η ίδια περίπτωση με τον ορισμό από τον Νίκο Ανδρουλάκη του Μιχάλη Κατρίνη, όσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ περίμενες τις εκλογές του 2023 για να εισέλθει στην ελληνική Βουλή.

Συνεπώς, ο Στέφανος Κασσελάκης θα πρέπει να εξετάσει την πιθανότητα να διατηρήσει στη θέση αυτή τον Σωκράτη Φάμελλο, ο οποίος κατά γενική ομολογία στάθηκε με μεγάλη επιτυχία στη θέση αυτή. Από την άλλη, ακόμα κι αν ο κ. Κασσελάκης το αποφασίσει, πρέπει ο κ. Φάμελλος να συμφωνήσει να υπηρετήσει την πιθανή προεδρία Κασσελάκη ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η στάση της Έφης Αχτσιόγλου

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο των επόμενων ημερών είναι η στάση της Έφης Αχτσιόγλου στην εβδομάδα που αρχίζει σήμερα. Είναι προφανές ότι εάν η υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ δεν μεταβάλλει την προεκλογική της στρατηγική, δεν θέσει νέα διλήμματα, νέα διακυβεύματα και δεν επιχειρήσει να κερδίσει το σύνολο, ει δυνατόν, των εκλογέων που προτίμησαν έναν από τους κ.κ. Τσακαλώτο, Παππά και Τζουμάκα, αλλά και όσων μελών του ΣΥΡΙΖΑ δεν πήγαν να ψηφίσουν χθες αλλά έχουν δικαίωμα ψήφου την επόμενη Κυριακή, δεν έχει ελπίδες εκλογής. Η στάση της κ. Αχτσιόγλου θα είναι ένας από τους παράγοντες που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το τελικό αποτέλεσμα σε έξι μέρες.

«Θα πληρωθεί η αλαζονεία, εμείς σε μόνο σε πεντακάθαρα νερά κολυμπάμε» ήταν η απάντηση του Κρητικού πολιτικού, στην υποψήφια πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία χθες δήλωσε ότι η επόμενη Κυριακή θα είναι καθοριστική «θα κρίνει αν θα δώσουμε τους αγώνες με πολιτικούς όρους στο πραγματικό πεδίο, στη Βουλή και στην κοινωνία, με σοβαρότητα και ευθύνη», είπε, σημειώνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να πορεύεται στα θολά νερά των εύκολων λύσεων».

Η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη:

Εμείς μόνα σε πεντακάθαρα Νερα κολυμπάμε ….και θα συνεχίσουμε και την άλλη Κυριακη! Άλλοι τσαλαβουτούσανε στα θολά νερά της σιωπής ,της ηπιότητας-μετριοπάθειας-να μην τρομάξουμε τους κεντρώους και τελικά της μη αντιπολίτευσης !!

ΥΓ Δηλαδή μας είπε πως το 46-47% που ψήφισε Κασσελακη σήμερα δεν ξέρει από πολιτική και είναι θολό!!!

Η αλαζονεία θα πληρωθεί διπλή την άλλη Κυριακη”.

Σε κάθε περίπτωση, μια νέα περίοδος ξεκίνησε για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά τη θυελλώδη εισβολή του κ. Κασσελάκη στην κομματική ζωή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα διαμορφώσει τους όρους για την περαιτέρω παρουσία του κόμματος στην πολιτική ζωή του τόπου.

Πηγή: imerisia.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό