Quantcast
Εκτίμηση κόστους χριστουγεννιάτικου τραπεζιού 2021

Εκτίμηση κόστους χριστουγεννιάτικου τραπεζιού 2021

Το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ) προέβη σε εκτίμηση του κόστους του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού για το 2021 σύμφωνα με την πάγια πρακτική του. Καταγράφηκαν, με επιτόπια τιμοληψία και συνεντεύξεις με key-informersτης αγοράς, οι τιμές τόσο από αλυσίδες Supermarkets όσο και από ειδικευμένα καταστήματα λιανικής (πχ ζαχαροπλαστεία/ κρεοπωλεία κτλ), καθώς και από τη Βαρβάκειο αγορά.

Η εκτίμηση του κόστους για το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι (6-8 ατόμων) κυμαίνεται από82,56έως113,90 ευρώ. Πρόκειται για μεταβολή της τάξης του 9,3 % έως 18,5 % σε σύγκριση με το αντίστοιχο τραπέζι του 2020. Υπενθυμίζουμε ότι η αγορά των Χριστουγέννων 2020 λειτούργησε υπό καθεστώς lockdown.

Το εύρος των τιμών δικαιολογείται από την καταγραφή σειράς τιμών από διαφορετικής ποιότητας προϊόντα, σε αρκετέςτοπικές αγορές και αλλά και είδη καταστημάτων. Επιπρόσθετα, διευκρινίζεται ότι οι τιμές των προϊόντων που εμφανίζονται στους Πίνακες(1 &2) είναι ενδεικτικές και επιχειρούν να χαρτογραφήσουν τη γενική κατανομή τιμών και την εικόνα της αγοράς (βλ. μεθοδολογικό σημείωμα).

Mετά την εορταστική περίοδο θα διενεργηθεί έρευνα σχετικά με την εξέλιξη των πωλήσεων κατά την εορταστική περίοδο στις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου.

Πίνακας 1: Σύγκριση κόστους χριστουγεννιάτικου τραπεζιού 2021 και 2020

2021 2020 Μεταβολή2021/2020 (%)
Κόστος/ μονάδα (€) Ποσότητα Συνολικό κόστος (€) Συνολικό κόστος (€)
Αρνί 8,09 5 κιλά 40,45

ή

20,75

ή

34,25

ή

20,75

35,50

ή

18,00

13,9%
Γαλοπούλα

(κατεψυγμένη)

4,15 5 κιλά 15,3%
Γαλοπούλα (νωπή) 6,85 5 κιλά

ή

20,00

Χοιρινό (σπάλα, χωρίς κόκαλο) 4,15 5 κιλά 3,8%
Πατάτες 0,70 3 κιλά 2,10 1,95 7,70%
Ντομάτες 1,69 2 κιλά 3,38 2,90 16,6%
Μαρούλι 0,57 4 τεμ. 2,28 1,56 46,2%
Μήλα 1,25 2 κιλά 2,50 2,40 4,2%
Πορτοκάλια 0,92 2 κιλά 1,84 1,30 41,5%
Φέτα (σε άλμη) 9,35 1 κιλό 9,35 7,55 23,8%
Ελαιόλαδο 5,48 1 λίτρο 5,48 5,52 -0,7%
Αναψυκτικά

(1,5lt)

1,00 2 φιάλες 2,00 2,76 -27,5%
Μπύρες (500 ml) 1,56 5 φιάλες 7,80 6,65 17,3%
Οίνος(500 ml) 1,43 4 φιάλες 5,72 6,68 -14,3%
Κουραμπιέδες

(τυποποιημένοι)

10,35 1 κιλό 10,35

ή

15,60

6,80

ή

15,00

52,2%
Κουραμπιέδες (ζαχαροπλαστείου) 15,60 1 κιλό 4,00%
Μελομακάρονα

(τυποποιημένα)

9,01 1 κιλό 9,01

ή

15,40

5,60

ή

14,40

60,9%
Μελομακάρονα  (ζαχαροπλαστείου) 15,40 1 κιλό 6,9%
Συνολικό κόστος 82,56 έως 113,90 69,67 έως 104,17 9,3 % έως  18,5%

 

Πίνακας 2: Εκτίμηση εύρους τιμών προϊόντων χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, 2021

Είδη Βαρβάκειος Αγορά

(από – έως)

Super-Markets

(από – έως)

Τοπικά

ειδικευμένα καταστήματα (από-έως)

Αρνί 7,68 – 8,50 9,95 8,77 – 16,50
Γαλοπούλα

(κατεψυγμένη)

3,69 – 4,60 3,59 – 5,50
Γαλοπούλα (νωπή) 6,50 – 7,20 7,91 – 9,55 7,50 – 13,50
Χοιρινό (σπάλα, χωρίς κόκαλο) 3,30 – 5,00 5,20 – 6,70 6,20 – 10,90
Πατάτες 0,69 – 0,90 0,39 – 3,19 0,70 – 4,80
Ντομάτες 0,40 – 1,48 0,72 – 2,45 0,59 – 3,62
Μαρούλι 0,49 0,45 – 1,10 0,70 – 2,00
Μήλα 0,69 – 1,00 0,95 – 3,79 0,98 – 4,90
Πορτοκάλια 0,49 – 0,79 0,75 – 1,83 0,80 – 4,75
Κουραμπιέδες

(τυποποιημένοι)

8,00 – 12,70 11,00 – 13,50
Κουραμπιέδες (ζαχαροπλαστείου) 11,70 – 19,50
Μελομακάρονα

(τυποποιημένα)

6,24 – 11,78 8,60 – 10,40
Μελομακάρονα  (ζαχαροπλαστείου) 11,30 – 19,50
Φέτα (σε άλμη) 8,50 – 11,25 7,50 – 15,42 11,85 – 16,50
Ελαιόλαδο 4,95 – 20,00 5,30 – 10,20
Αναψυκτικά

(1,5lt)

0,54 – 0,84 1,25 – 2,50
Μπύρες (500 ml) 1,20 – 1,70 1,95 – 7,87
Οίνος

(500 ml)

0,90 – 1,67 1,50 – 12,50

Πηγή: ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ

ΜεθοδολογικόΣημείωμα

Το ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ πραγματοποίησε, κατά το διάστημα 16-20 Δεκεμβρίου 2021, ενδεικτική καταγραφή των τιμών πώλησης των προϊόντων του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, με τη μέθοδο της επιτόπιας παρατήρησης σε εμπορικές αγορές της Αττικής και διαμέσου τηλεφωνικής συνέντευξης για τη Θεσσαλονίκη. Επισημαίνεται ότι: α) Η καταγραφή των τιμών είναι ενδεικτική και δεν αντανακλά πλήρως το επίπεδο των τιμών σε πανελλαδικό επίπεδο, β) Στην καταγραφή εξαιρέθηκαν τα προϊόντα που διατίθενται με το καθεστώς των προσφορών (προωθητικών ενεργειών),γ)Για την αποτύπωση της μίας αντιπροσωπευτικής τιμής ανά προϊόν χρησιμοποιήθηκαν σταθμισμένοι (και μη) μέσοι όροι και δ) Ο υπολογισμός του κόστους έγινε με βάσει ένα είδος κρέατος ενώ στα είδη ζαχαροπλαστικής εκτιμήθηκε βάσει των τυποποιημένων ή των μη τυποποιημένων γλυκισμάτων.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό