Ελλείψεις σε σχολικούς νοσηλευτές και γονείς σε απόγνωση

Ελλείψεις σε σχολικούς νοσηλευτές και γονείς σε απόγνωση

Οι σχολικοί νοσηλευτές δεν διορίστηκαν φέτος σε επάρκεια στα σχολεία. Υπάρχουν κενά από την έναρξη της σχολικής χρονιάς με αποτέλεσμα πολλοί γονείς να ταλαιπωρούνται. Αναγκάζονται πολλές φορές να συνοδεύουν καθημερινά για όλο το σχολικό ωράριο τα παιδιά τους ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, τους προτείνεται ακόμα χειρότερα, να τα κρατούν στο σπίτι γιατί δεν υπάρχουν σχολικοί νοσηλευτές.

Αν κάνει αίτηση γονέας παιδιού που υποφέρει πχ από διαβήτη, διεκδικεί Σχολικό Νοσηλευτή. Την αίτηση πρέπει να συνοδεύει και Πρωτότυπη γνωμάτευση/βεβαίωση Δημόσιου Νοσοκομείου, στην οποία να περιγράφεται με σαφήνεια η αναγκαιότητα υποστήριξης από Σχολικό Νοσηλευτή, εκδοθείσας εντός εξαμήνου από την ημερομηνία αίτησης του γονέα/κηδεμόνα. Ωστόσο, τη φετινή χρονιά σε πολλές περιπτώσεις δεν τοποθετήθηκαν σχολικοί νοσηλευτές, αν και υπήρχαν αιτήσεις από γονείς ή τοποθετήθηκαν ”part time”.

Σημειώνεται ότι οι σχολικοί νοσηλευτές πληρώνονται μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, δεν είναι μόνιμοι και επιλέγουν οι ίδιοι τις περιοχές που θέλουν να εργαστούν με αποτέλεσμα να εμφανίζεται πρόβλημα σε πολλά σχολεία της χώρας και κυρίως της περιφέρειας.

Τι γίνεται στην περίπτωση που δεν υπάρχει επάρκεια σχολικών νοσηλευτών;

”Βροχή” τα παράπονα και μεγάλη η ταλαιπωρία των γονέων τη φετινή σχολική χρονιά.

Ακολουθούν, χαρακτηριστικά παραδείγματα, μερικά μόνο,  από τα πολλά περιστατικά για τα οποία μίλησαν οι γονείς.

  • Στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, υπάρχει σχολικός νοσηλευτής για διαβητικό παιδί αλλά …σχολάει στις 13:15. Η μητέρα του παιδιού έχει αναγκαστεί προσωρινά να αφήσει τη δουλειά της έτσι ώστε να μπορεί να παίρνει το παιδί της από το σχολείο γιατί χωρίς σχολικό νοσηλευτή δεν μπορεί να παραμείνει στο ολοήμερο.
  • Αγοράκι, 5 ετών. 3ο Νηπιαγωγείο Άμφισσας Δήμου Δελφών Φωκίδος. Η νοσηλεύτρια έμεινε έγκυος και γέννησε, έκανε αποδοχή και δεν ήρθε ποτέ. Δεν υπήρξε ενδιαφέρον από νοσηλευτή για αντικατάσταση. Ο μπαμπάς (αστυνομικός στην ομάδα ΔΙΑΣ) κάθεται έξω από το νηπιαγωγείο όλη μέρα για να πηγαίνει το παιδί σχολείο (δεν τον δέχονται μέσα στο σχολείο). Η μαμά που είναι δικηγόρος και έχει κάνει καταγγελία στο συνήγορο του πολίτη (υπάρχουν πλέον 40 καταγγελίες όπως μας ενημέρωσαν από όλη την Ελλάδα), ετοιμάζει εξώδικο για το Υπουργείο Παιδείας με αίτημα να καλύψει το Υπουργείο το κονδύλι για να προσλάβουν οι γονείς ιδιωτικά νοσηλευτή.
  • Αγοράκι 7ετών. Δευτέρα Δημοτικού, Σητεία, Κρήτη. – Αν συμβεί κάτι με το παιδί, απέχει δυο μισή ώρες από το Ηράκλειο όπου είναι τα μεγάλα νοσοκομεία. Κατά την πρώτη φάση των τοποθετήσεων και ενώ υπήρχαν 12 αιτήματα στον νομό Λασιθίου, δόθηκαν πέντε μόνο νοσηλευτές και έτσι η πρωτοβάθμια ανήρτησε στον πίνακα όπου επιλέγουν οι νοσηλευτές μόνο πέντε κενά… χωρίς αξιολόγηση περιπτώσεων..Σε τηλεφωνική επικοινωνία απάντησαν ότι η πλήρωση των θέσεων γίνεται τυχαία και πρότειναν να πληρωθεί ο νοσηλευτής ιδιωτικά. Με το που άνοιξαν τα σχολεία κ δεν υπήρχε νοσηλεύτρια, η μητέρα παραιτήθηκε και είναι στο σχολείο όλο το εξάωρο…
  • Άγιος Δημήτριος Αττικής, 8 ετών αγόρι. Σχολική νοσηλεύτρια έκανε αποδοχή θέσης αλλά την ίδια μέρα έδωσε και το χαρτί αναρρωτικής για εγκυμοσύνη. Αποτέλεσμα να δουλεύουν οι γονείς ”ανάποδες” βάρδιες ώστε το πρωί να είναι ένας κάθε φορά στο σχολείο για τις απαραίτητες ινσουλίνες.

Σε πολλά άλλα σχολεία ανά την Ελλάδα, αν και έχουν γίνει αιτήσεις, σχολικοί νοσηλευτές δεν υπάρχουν και γιατί έχουν μειωθεί οι θέσεις από το Υπουργείο Παιδείας, αλλά και γιατί οι ίδιοι οι νοσηλευτές, δεν δηλώνουν σχολεία της περιφέρειας. Αποτέλεσμα δύσκολες καταστάσεις όπως αυτές που προαναφέραμε και άλλες πολλές.

Αναγκαία η λύση του προβλήματος «χθες»

Γονείς ετοιμάζουν εξώδικα προς το Υπουργείο Παιδείας το οποίο καλείται να δώσει άμεσα λύση με μόνιμα χαρακτηριστικά. Σωματεία όπως η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, ΕΛΟΔΙ έχουν αποστείλει επίσημες επιστολές στο Υπουργείο Παιδείας, πιέζοντας για την άμεση επίλυση του θέματος.  Η λύση, που σε κάποια σχολεία, έχει εφαρμοστεί (να παρουσιάζεται, δηλαδή, σχολικός νοσηλευτής για δύο ημέρες την εβδομάδα) δεν μπορεί να θεωρηθεί λειτουργική…. Ο διαβήτης, η επιληψία και οι άλλες ασθένειες δεν …επιλέγουν μέρες.

Ιδανικά, θα πρέπει διοριστούν μόνιμοι σχολικοί νοσηλευτές στα σχολεία.  Ο σχολικός νοσηλευτής, επιπλέον των καθηκόντων του που σχετίζονται με την κάλυψη των αναγκών των υποστηριζόμενων μαθητών, μπορεί να παρέχει πρώτες βοήθειες για όλους τους μαθητές της σχολικής μονάδας.

Αν η μονιμότητα δεν είναι κάτι που προβλέπεται άμεσα, μιας και δεν είναι εύκολο να αλλάξει σύντομα το πλαίσιο του ΕΣΠΑ, θα πρέπει τουλάχιστον να υπάρξει κρατική μέριμνα σε περίπτωση αδυναμίας διορισμού νοσηλευτή μέσα από τη διαδικασία του ΕΣΠΑ, με τη μορφή επιδότησης στο γονέα για την ιδιωτική πρόσληψη του νοσηλευτή εφόσον η ιδιωτική πρόσληψη ήδη προβλέπεται σε ΦΕΚ.

Πάντως, σε πολλές χώρες τα σχολεία εκτός από τους εκπαιδευτικούς έχουν και μόνιμους σχολικούς νοσηλευτές. 

Χαρά Αγριδιώτη/Cityportal

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό